Cvijanović Prnjavor primjer dobre saradnje i lokalne i republičke vlasti

Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je tokom današnje posjete opštini Prnjavor da je ovo jedan od najboljih primjera u Republici Srpskoj dobre saradnje između opštinske i republičke vlasti.

TV K3

Cvijanovićeva je nakon sastanka sa delegacijom opštine predvođene načelnikom Darkom Tomašem napomenula da su gdje postoji takva saradnja rezultati vidljivi u stvarnom životu, odnosno prema broju i nivou investicija koje se realizuju zahvaljujući republičkim sredstvima.

„Zadovoljstvo je što smo na dobrobit građana mogli da uradimo mnogo toga i što ćemo imati zajedničke projekte u narednoj godini jer već sada pravimo planove i na nivou Vlade i predsjednika, upravo da bismo u svakoj od naših lokalnih zajednica mogli da uradimo ono što je prioritetno i važno, i što je u skladu sa interesima naših građana“ , rekla je predsjednik Republike Srpske.

Ona je naglasila da je potrebna politička stabilnost i na lokalnom i na republičkom nivou jer Republika Srpska ima mnogo izazova koji su ozbiljnije prirode nego što se na prvi pogled čini.

„Tokom današnjeg sastanka sam se raspitivala i kakva je situacija kada je riječ o budžetu, kakve su mogućnosti da se u nekom budućem periodu eventualno, po potrebi, ide u zaduženja kada su potrebni neki veliki strateški projekti. Za sve ima prostora“ , rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se u Prnjavoru izvršavaju sve obaveze, postoji društveno odgovorni pristup da se pomaže i onima koji su u potrebi, ali i da se nagrade oni koji imaju određene rezultate.

„Zahvalnost i što opština daje svoj doprinos razvoju Republike jer svaki put kada imate razvijenu opštinu koja grabi krupnim koracima naprijed to znači bolju situaciju u cijeloj Republici Srpskoj. Ušli smo u proces definisanja određenih projekata , nekoliko važnih biće realizovano sledeće godine. Imaće apsolutnu podršku republičkih institucija“ , rekla je predsjednik Republike Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je danas sa predsjednikom Srpske razgovorano o već realizovanim projektima u Prnjavoru u protekle 2,5 godine, kao i projektima koji slijede.

On je izrazio zahvalnost za sve što je predsjednik Cvijanović uradila za ovu opštinu dok je bila na čelu Vlade Republike Srpske.

„Zadnje 2,5 godine u Prnjavoru su obilježene značajnim infrastrukturnim ulaganjima. Prošle godine od strane Vlade Republike Srpske bio je uložen iznos od oko 1,5 milion КM, pretprošle godine oko 2 miliona КM, ove godine ulaže se iznos viši od 1,5, milion КM. Ako nastavimo ovom dinamikom i sledeće godine sigurno će se ovaj četvorogodišnji mandat moći smatrati jednim od investiciono najvećih u proteklih dvadesetak godina“ , precizirao je Tomaš.

On kaže da je lokalna vlast zajedno sa republičkom Vladom nastojala da se dogovore prioriteti, prije svega sanacija i rekonstrukcija putne infrastrukture.

„Posebno je važno da smo u većini osnovnih i srednjih škola nastojali rješavati sve probleme i na taj način stvoriti uslove za mlade ljude da svoje obrazovanje učine lakšim i jednostavnijim jer je opredjeljenje i nas u lokalnoj , a i na višim nivoima vlasti da se mladim ljudima da prednost i izađe u susret“, istakao je Tomaš.

On je napomenuo da je trenutno u toku izgradnja putne infrastrukture u vrijednosti višoj od milion КM, koja se realizuje zahvaljujući podršci viših nivoa vlasti. U toku je tender za izbor izvođača radova za video nadzor, sanacija Društvenog doma u Galjipovcima, sanacija mokrih čvorova u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ , sanacija grijanja u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“ , Centru srednjih škola “Ivo Andrić“ i Gimnaziji.

„Najvažnija investicija u Prnjavoru je završetak auto-puta koji jednim dijelom prolazi kroz opštinu Prnjavor čime je dobijena ogromna konkurentska prednost . U poslednjih 10 mjeseci šest privrednih subjekata je našlo svoje mjesto u našoj poslovnoj zoni na Vijaci, a jedan je već otpočeo sa djelatnošću“ , pojasnio je Tomaš.

Tomaš kaže da je Prnjavor postao jedno od najperspektivnijih mjesta za ulaganje u Republici Srpskoj, čega ne bi bilo da nije postojala podrška i razumijevanje Vlade i predsjednika Republike Srpske.

On kaže da je danas razgovarano i o određenim projektima za sledeću godinu, a jedan od veoma važnih projekata biće projekat energetske efikasnosti koji će biti realizovan u Domu zdravlja Prnjavor, čija je vrijednost viša od 500.000 КM.
Tomaš je podsjetio da je prije nekoliko godina sličan projekat uz pomoć Vlade Republike Srpske realizovan u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ čija je vrijednost radova bila viša od 700.000 КM.

„Ovo je pravi primjer vidljivog napretka kada opštinska vlast sarađuje sa Vladom Republike Srpske, sa višim nivoima vlasti“ , napomenuo je Tomaš.

Današnjem sastanku u Prnjavoru prisustvovali su i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Кlokić, zamjenik načelnika opštine Prnjavor Slaviša Milanković, predsjednik Skupštine opštine Željko Simić, načelnik opštinskog odjeljenja za inspekcijske poslove Suzana Švraka i šef kluba odborika SNSD u SO Prnjavor Dražen Mikić.

SRNA

8 Comments

  1. Čuj raspitivali se o Budžetu i mogućnosti novih zaduženja! Pa mali Peron nad je u ove dvije godine zadužio već 7 miliona plus kamate to je 10!

  2. Sirotinja ce vas otjerati,ali daleko odavde. Kako se onaj Veljkin smjeska,eto sta je njima bio cilj kakva Srpska samo novac..

    • Šta ti je tu nejasno! Mladi ljudi a ti ostario i još dobio šup kartu, e moj vrle đe si stigo?

  3. da da,kako da ne.presvukli ste novi asvalt od robne kuce do tasine pumpe,koji ste obecali prije tri godine, a ostale lazi da nespominjem,pravite puteve,to smo mgli skoro da vidimo u Ilovi,kvalitete vasih puteva koji je ravan 0.sreca pa vam mjestani nisu dozvolili da to smuvate i pokradete pare,a gdje je 7 miliona kredita,koje ste digli,a vlada Republike Srpske toliko ulaze.ta vasa racunica mi je skroz sumljiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*