Crveni krst organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Treća redovna akcija dobrovoljnog darivanja krvi je zakazana za 30.12.2015 god./SRIJEDA/ u vremenskom periodu od 9 do 13 časova u prostorijama OO Crveni krst Prnjavor.

Molimo sve građane naše opštine koji su u mogućnosti da daruju ovu dragocijenu tečnost da se odazovu na našu akciju i time nekome spasu život.

Svi punoljetni građani (od 18 do 65 godina) mogu u prostorijama Crvenog krsta, da daruju krv za potrebe Banjalučkog Kliničkog centra.

Osoba ne može da da krv kada ima grip, prehladu, akutnu infekciju, ako uzima određene lijekove, neposredno poslije neke hirurške intervencije, bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes, tuberkulozu, oboljenja bubrega.

Prije davanja krvi svaka osoba bude pregledana: mjerenje pritiska, provjera rada srca i pluća, a onda vađenje krvi, rade se i testovi na sve infektivne bolesti.

POVLASTICE ZA DAVAOCE KRVI
Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna za brojne povlastice, kao što su besplatni pregledi, lijekovi i specijalističke usluge.

Zdravstveno osigurani dobrovoljni davaoci krvi u Republici Srpskoj koji su krv darivali više od deset puta trajno su oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje odnosno koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali manje od deset puta oslobođeni su plaćanja participacije ukoliko od posljednjeg davanja krvi nije prošlo više od godinu dana.

Dobrovoljni davaoci krvi ne plaćaju participaciju za lijekove na A listi, a za lijekove na B listi plaćaju participaciju u iznosu od 50 odsto referentne cijene lijeka.

Ukoliko žele skuplji lijek drugog proizvođača sa A liste, onda plaćaju razliku između referentne i cijene željenog lijeka.

Farmaceuti u apotekama su obavezni da osiguraniku ponude lijek sa referentnom cijenom, a na insistiranje pacijenta mogu izdati skuplji lijek, što znači da osiguranik pristaje na doplatu.

OO Crveni krst Prnjavor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*