Boračka organizacija Prnjavora proslavila krsnu slavu Mitrovdan

Boračka organizacija opštine Prnjavor obilježila je Mitrovdan, krsnu slavu, koju borci slave širom Republike Srpske. Na spomenik Junacima grada Prnjavora položeni su vijenci za 626 boraca koji su dali svoje živote za temelje Republike Srpske.

Junaci koji su ugradili život u temelje Republike Srpske nikada se ne smiju zaboraviti, rekao je potpredsjednik Boračke organizacije Prnjavor Slavoljub Vuković.

Tri hrabre jedinice „Laka prnjavorska brigada“, „Motajički bataljon“ i „Vukovi s Vučijaka“, i 8.000 demobilisanih boraca dali su ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske“. Ipak najveća žrtva, jeste 626 boraca koji su dali ono najvrijednije život za stvaranje Republike Srpske.

“Danas je sveti velikomučenik Dimitrije i republička Boračka organizacija proslavlja krsnu slavu Sv. Dimitrija u narodu poznatiju kao Mitrovdan. U tom kontekstu i opštinske Boračke organizacije proslavljaju svoju slavu jer treba napomenuti, sve što se ne proslavlja, ne pominje i neobilježava polako pada u zaborav, blijedi i nestaje. Naravno mi nećemo to dozvoliti dok smo ovdje”, istakao je potpredsjednik BO Prnjavor Slavoljub Vuković.

Na spomenik junacima grada Prnjavora vijence su položili predstavnici Boračke organizacije opštine Prnjavor, Kola srpskih sestara i predstavnici Starješina Vojske RS.

“Opštinska boračka organizacija Prnjavor obilježava svoju krsnu slavu na jedan skroman, ali dostojanstven način sve ove godine, tako će biti i u buduće,” dodao je Vuković.

U Hramu svetog Velikomučenika kneza Lazara na Vučijaku prethodno je služena liturgija, a potom je prelomljen slavski kolač, osvještano slavsko žito.

TV K3

1 Comment

  1. 8000 demobilisanih!!??? A u borbi u Prnjavorskoj na liniji i u pozadini bilo najviće 700 do 800 boraca. Cijena rješenja prve kategorije borca u našoj boračkoj je bila oko 500 KM a ponekom je naplaćeno i do 500Eura. Kako se koga zavrnulo!! Zato se ovaj broj istče radi ispiranja mozgova!!!

1 Trackback / Pingback

  1. Mitrovdan | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*