Bolnica Gradiška i Dom zdravlja Prnjavor idu na trezor

Na sistem trezorskog poslovanja u RS naredne godine bi trebalo da pređu Bolnica Gradiška i Dom zdravlja Prnjavor, dok su to već učinili Dom zdravlja “Sveti vračevi” u Čelincu i Zavod za stomatologiju Banjaluka.

Naime, ove četiri zdravstvene ustanove u RS u sklopu pilot projekta prve treba da pređu na trezorsko poslovanje, a na osnovu tog projekta to bi trebalo da učinie i ostale zdravstvene ustanove u RS.

Mirko Manojlović, direktor Bolnice Gradiška, rekao je da je plan da ova ustanova 2020. godine posluje u trezorskom sistemu, ali kojom će dinamikom sve teći zavisiće od kompletne situacije, o čemu će odlučiti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Ministarstvo finansija RS.

“Početak upoznavanja s trezorskim sistemom smo imali u toku prošle godine, kada je sprovođena obuka naših radnika i priprema za uključivanje u trezorski sistem”, rekao je Manojlović za “Nezavisne”.

On kaže da su oni jedina zdravstvena ustanova u RS sekundarnog nivoa, kao bolnica, koja je uključena u taj projekat.

“Imali smo sastanak u vezi s nastavkom priprema za prelazak na trezorski sistem prije nešto više od mjesec dana i najavljeno je da će se u drugoj polovini avgusta intezivirano nastaviti s aktivnostima”, kaže Manojlović.

Pojasnio je da će trezorski način poslovanja obezbijediti stabilnost u poslovanju.

Nadležni iz Ministrastva su ranije isticali da je cilj trezorskog poslovanja i bolja kontrola protoka novca.

“Ovo znači i aktivniju ulogu našeg osnivača, odnosno resornog ministarstva i državnih organa u prevazilaženju problema s kojim se susrećemo u poslovanju. Kad je u pitanju finansiranje, prinicipi po kojima bi se funkcionisalo je da se svi prihodi i kompletne obaveze izmiruju direktno iz republičkog trezora, kako bi se prihodi koje svi ostvarujemo slivali u zajednički, odnosno republički trezor”, rekao je Manojlović.

On kaže da je plan da svi domovi zdravlja pređu na trezorski sistem, a da je Bolnica Gradiška od svih bolničkih ustanova izabrana kao najpogodnija da se sprovede pilot projekat.

Svjetlana Malić, direktorica Doma zdravlja Prnjavor, kaže da postoji plan resornog ministarstva da 2020. godine određeni broj domova zdravlja pređe na trezorsko poslovanje, a u narednim godinama da to učine i svi domovi zdravlja u RS.

“Imali smo sastanke povodom toga i trebalo bi da krene obuka naših radnika u vezi s trezorskim načinom poslovanja, da se mjenjaju pravilnici i sve što ide u skladu s tim”, rekla je Malićeva.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da nisu prešli na trezorsko poslovanje te da još nemaju podatke kada bi se to moglo desiti.

Štampane priznanice u Domu zdravlja Banjaluka

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da je došlo do izmjene u vezi s računima koji su tehničke prirode, a što su već primijetili i sami pacijenti u proteklom periodu.

“Naime, dosad je Dom zdravlja Banjaluka svojim pacijentama izdavao ručno pisane priznanice, a sada se priznanice štampaju iz programa koji koriste doktori u našoj ustanovi. Ovakvo izdavanje računa se sprovodi od 1. avgusta ove godine”, rekli su u banjalučkom Domu zdravlja.

Nezavisne Novine – Goran Lajić

10 Comments

  1. Kolika je to nepravda! Čitav život odvajamo za Zdravstveni i Penzioni fond, a onda ga uniste kvazi strucnjaci kao sto je bio Tomaš! I sada institucije koje bi trebalo da se finansiraju iz tih fondova idu na trezor kao još jedno budžetsko opterecenje. Ovdje nema napretka dok su na čelu Dodik i mali dodikici.

    • Vrle! Nisi ti nikada radio. Ti si čuvao ovce i ušao u politiku. Dobio si taban i sad si opet kod ovaca!!

  2. Каква вајда од преласка на трезорско пословање?! На моју душу – никаква. Породична медицина, као основни приступ и филозофија рада здравственог система је неуспјели пројект, потпуни промашај.
    Фонд здравственог осигурања је празан, у дуговима и неће му помоћи ни св.Петар!
    У суштини све ће се опет свалити на нас биједнике. Ко нема пара, неће имати ни лијечења – чекат ће на самилост почев од љекара опште праксе, а тек шта очекивати од специјалиста или хирурга!
    Не може Министарство здравља и социјалне заштите да функционише успјешније, боље и исправније од цјелокупне друштвене реалности Републике Српске. Према мојој процјени, сазнању и оцјени “црно нам се пише”, а то практично значи – биће још горе!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*