BHRT: Kome će pripasti novac od poreza za glavni dobitak lota Lutrije RS

Opština Prnjavor pokrenuće sudski postupak i podnijeće krivične prijave protiv odgovornih u Lutriji Republike Srpske ukoliko ovoj opštini ne isplate porez za glavni loto dobitak koji je uplaćen na uplatnom mjestu u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik Prnjavora tvrdi da toj opštini pripada oko milion maraka na ime poreza, odnosno 30 posto od loto dobitka koji je iznosio 3 miliona 182 hiljade maraka. Iz Lutrije su saopštili da se, na osnovu ugovora između dvije Lutrije, isplata svih velikih dobitaka obavlja u Beogradu.

Nepoznat dobitnik 3,1 milion KM

Loto tiket koji je još uvijek nepoznatom dobitniku donio 3,1milion maraka uplaćen je u Prnjavoru. Pozivajući se na Zakon o igrama na sreću koji propisuje da se dobici „sedmica“ i „sedmica plus“ isplaćuju u sjedištu priređivača, načelnik Opštine Prnjavor istrajaće u zahtjevu da se porez od dobitnog tiketa, u iznosu od gotovo milion maraka, uplati budžetu opštine.

DARKO TOMAŠ, načelnik Opštine Prnjavor

Ono što je nama suština priče bila da porez mora ostati u RS , da do sada nije bio uplaćivan opštinama iz kojih su bili dobitnici ili gdje su uplaćivani tiketi nego je to nekim njihovim internim sporazumom o poslovnotehničkoj saradnji bilo plaćano u Srbiji. To nije u skladu sa zakonom.

Tomaš smatra da je Republika Srpska zakinuta za ovaj, ali i prethodne slučajeve u kojima su veliki loto dobici isplaćivani i oporezovani u Srbiji iako su dobitnici iz Republike Srpske. Po tom osnovu budžeti lokalnih zajednica su oštećeni za 2,2 miliona KM.

Iz Lutrije RS sve pravdaju ugovorom kojim je, kako navode, na insisitiranje Državne lutrije Srbije definisano da se isplata svih velikih dobitaka obavlja u Beogradu jer je učešće „Lutrije RS“ oko 8% u ukupnom prometu navedenih igara. O ovom slučaju međutim, ni nadležni iz Lutrije RS niti Državne lutrije Srbije nisu željeli govoriti pred kamerama.

Promet Lutrije RS u igri „Loto sedam od 39“ sa opcionim igrama u navedenom periodu bio je 105 000 000KM, a u igri „Bingo“ sa opcionom igrom oko 1 000 000 KM. Lutrija RS samostalno ni u kom slučaju ne bi dostigla ovaj promet , pa samim tim ni obaveze koje iz toga proizilaze prema RS, gradovima i opštinama.

Načelnik Prnjavora navodi da u prilog njegovim tvrdnjama o kršenju zakona o igrama na sreću govori i dokument koji posjeduje, a u kojem rukovodstvo Lutrije, nakon što je ovaj slučaj dospio u medije od Ministarstva finansija traži da se otklone nejasnoće u vezi sa isplatom loto sedmice.

Da se izmijeni Ugovor o poslovnoj saradnji između Lutrije RS i Državne Lutrije Srbije tako što bi se u Ugovoru preciziralo da svaka ugovorna strana isplaćuje dobitke ostvarene na svojoj teritoriji, a najveće dobitke isplaćuje ona ugovorna strana na čijoj teritoriji dobitnik ima prebivalište.

Ukoliko se sa Državnom Lutrijom Srbije ne bi mogao postići dogovor u pravcu navedene izmjene Ugovora, drugo rješenje uključivalo bi izmjenu Zakona o igrama na sreću.

Ukoliko do 15. Novembra poreska prijava ne bude podnijeta Republičkoj upravi za igre na sreću na osnovu koje bi Opštini Prnjavor pripalo oko milion KM, Tomaš najavljuje krivične prijave protiv Lutrije RS.

BHRT

5 Comments

  • Da … Trebao mu je neko na dopunskom casu objasniti da su trebali prvi dan reagovati cim se culo da je lova pala, da je dobitnik obavezam platiti porez u mjestu stanovanja ili u mjestu uplate listica.. Ne samo nacelnik nego i ostali u opstinskoj administraciji. Time bi se stekao javni pritisak i Lutrija bi bila prisiljena ili reci u kome gradu zivi dobitnik i dokazati uplatu poreza ili uplatiti porez opstini Prnjavor…
   Tako bi uradio najprostiji seljak kao sto sam ja … A vjerujte da je seljak najveci ekonomista ….

 1. Ja samo nerazum kako dr ekonomije nerazume da od te price nema nista odnosno da Prnjavor te novce nikad nece videti..
  Posto dobitnik nije poznat,oni mogu uvek reci zivi ovde ili onde i bice porez placen tamo a ne u Prnjavoru kao mestu uplate…

  Vi gospodine nacelnice riskirste da se Lutrija Srbije naljuti i prekine saradnju sa Lutrijom RS???? Da tako uzmete narodu i zadnju nadu za bolje sutra odnosno da se mogu u Rep.Srpskoj usreciti… Posto u svakodnevnim komentarima mozemo procitati da ste im vec sve druge nade uzeli …..

  • Hahahahah jel te nije sramota ovakve izjave ?
   Kakvu crnu nadu daje kockanje?
   Sa druge strane vjerujem da doktor ekonomije ne zna zakone ali ti znaš!
   Nije poenta da li će Prnjavor ili bilo koja druga opstina dobiti novac od poreza nego da neko iz Lutrije od tog istog naroda ne uzme novac.

   • A jel ? Pa Vi onda nikad niste culi poslovicu koja kaze „ smrt i porez se nikad nemogu izbjeci“.. Tako da je neko porez sugurno naplatio … sta Vi mislite da ljudi iz Lutrije mogu taj novac ukrasti za sebe ili sta ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*