Banjaluka, Gradiška, Prnjavor i Kotor Varoš pred ekološkom katastrofom

Ulice Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Srbca, Prnjavora, Kneževa, Čelinca i Kotor Varoši uskoro bi mogle biti zatrpane smećem ukoliko hitno predstavnici ovih gradova i opština ne postignu sporazum sa banjalučkom „Čistoćom“ oko regionalne deponije u Ramićima.

Banjalučka “Čistoća” zatražila je od preduzeća “DEPOT” koji upravlja regionalnom deponijom u Ramićima da je bez odlaganja uvede u posjed na 280 dunuma zemljišta koje im prema važećem Rješenju Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove pripada.

U dopisu „Čistoće“ koji su pored DEPOT-a dobili i predsjednik skupštine grada i gradonačelnik Banjaluke se navodi da “DEPOT” bespravno i bez saglasnosti u posjedu drži imovinu koja pripada njima.

„Na osnovu Zahtjeva o stvarnim pravima zahtjevamo da nam predmetne nepokretnosti predate u posjed bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema ovog poziva. U protivnom bićemo prinuđeni da sudskim putem tražimo zaštitu svojih vlasničkih prava”, navodi se u zahtjevu “Čistoće”, u koji je portal CAPITAL imao uvid.

Podsjećamo, “DEPOT” od početka ovog mjeseca posluje na zemlji koja prema rješenju RUGIP-a pripada gradskoj “Čistoći”.

To rješenje iz 2020. godine su grad Banjaluka, DEPOT i Pravobranilaštvo pokušali da ospore, ali bezuspješno.

Iz DEPOT-a su se danas oglasili saopštenjem gdje ocjenjuju kako je riječ o otimanju zemljišta koje je prema njihovim tvrdnjama kupljeno od grada 2005. godine za 2,66 miliona maraka.

Sve se prema njihovim tvrdnjama radi u dogovoru RUGIP-a i “Čistoće”.

“Da je akcija sinhronizovana najbolje pokazuje činjenica da je desetak dana prije uknjižbe, uprava DEPOT-a bila obaviještena da “Čistoća” obustavlja plaćanje odlaganja komunalnog otpada”, saopštili su oni i naveli kako im “Čistoća” po to osnovu duguje 590.000 KM.

Da stvar po njih bude gora, kažu kako se “Čistoća” upisala i kao vlasnik građevinskih objekata i infrastrukture koje je “Depot” gradio i plaćao iz kredita Svjetske banke.

Dodaju kako su od Vrhovnog sud-a tražili vanredno preispitivanje presude te da RUGIP do tada nije smio da vrši promjene upisa prava na zemljištu.

Kompletno saopštenje možete pogledati OVDJE.

Inače, prema saznanjima CAPITAL–a uprava DEPOT-a ne planira “Čistoću” da uvede u posjed dok se o tome ne izjasni gradonačelnik Banjaluke i skupština grada.

Iz Gradske uprave poručuju kako su na strani uprave “DEPOT-a”, te da neće udovoljiti zahtjevu “Čistoće”.

“Naši pravnici su dobili zadatak da prouče koje sve pravne lijekove možemo preduzeti. Riječ je o velikom predmetu, a nemamo svu dokumentaciju. U svakom slučaju, ono što je sigurno je da zahtjev i rok od 30 dana nećemo ispoštovati jer smatramno da ta imovina ne pripada “Čistoći””, kazao je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Dragan Milanović, šef kluba odbornika PDP-a u gradskoj skupštini smatra kako bi o ovoj temi trebalo da se razgovara na skupštini.

“Svakako da bi ovo mogla biti tema na jednoj od redovnih ili posebnih sjednica jer je riječ o velikom potencijalnom problemu koji se mora rješavati, kao i brojni drugi koji su naslijeđeni iz prethodnog perioda”, kazao je on.

Capital.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*