Banjaluka, Doboj i Prnjavor imaju najveće zagađenje vazduha u Republici Srpskoj

U Tehničko-laboratorijskom centru Saobraćajnog fakulteta u Doboju danas je organizovana demonstracija dekarbonizacije vozila sa motorima na unutrašnje sagorijevanje, s ciljem poboljšanja njihovih tehničkih karakteristika, kao i smanjenja emitovanja štetnih izduvnih gasova.

Ova aktivnost realizovana je u saradnji sa Fakultetom saobraćajnih nauka iz Zagreba, Evropskim centrom izvrsnosti potrošača i Nonkarbon akademijom iz Zagreba.

Profesor Fakulteta saobraćajnih nauka iz Zagreba Željko Marušić ukazao je na značaj i princip dekarbonizacije motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koje se u optimalnim uslovima treba odraditi svakih šest mjeseci ili minimalno jednom godišnje.

Predsjednik Evropskog centra izvrsnosti potrošača iz Zagreba Josip Kelemen naveo je podatak da je u BiH svaka peta ili šesta smrt povezana sa zagađenjem vazduha, a da Banjaluka, Doboj i Prnjavor imaju najveće zagađenje u Republici Srpskoj, između ostalog i zbog saobraćaja usljed emisija štetnih gasova, prvenstveno dizela.

On je ukazao na podatke analize istraživanja koju su sproveli Gradska uprava Doboja i UNDP-a prema kojoj putnička i komercijalna vozila iz dizelskih motora svake godine na području Doboja emituju oko 41.000 tona ugljen-dioksida, benzina oko 8.935 tona, a iz autogasa 1.500 tona.

Od zagađivača najveći postotak ide na evro-tri motore sa učešćem oko 31 odsto i evro-četiri sa oko 30 odsto.

“Rezultati dekarbonizacije pokazuju umanjenje potrošnje goriva i do 15 odsto, smanjenje oksida azota, ugljen-dioksida i do 80 odsto. Nakon dekarbonizacije motor je očišćen i do 80 odsto od ugljenika”, rekao je Kelemen i naveo podatak da na ovaj način godišnje bude očišćeno više od 22 miliona vozila u zemljama Evrope.

Dekan Saobraćajnog fakulteta Doboj Zoran Ćurguz rekao je novinarima da je cilj pokazati kako se vrši dekarbonizacija i koji su to benefiti, ali i baviti se naukom, jer prisustvuju profesori i studenti.

Ćurguz je najavio da će Fakultet najvjerovatnije ući u sporazum sa Nonkarbon akademijom, od kojih će iznajmiti uređaje za dekarbonizaciju i učiniti ih dostupnim za potrebe građana.

Direktor Nonkarbon akademije Tihomir Tomaš Pavičić rekao je da je Doboj prvi grad u BiH u kojem je izvršena prezentacija dekarbonizacije motora, i to zahvaljujući dobroj saradnji sa Saobraćajnim fakultetom.

“Dekarbonizacija jednog privatnog vozila u Hrvatskoj naplaćuje se 55 evra, u Srbiji 40 evra, a još nismo formirali cijenu za BiH na čije tržište tek ulazimo”, naveo je Pavičić, dodajući da su predstavnicima dobojskog fakulteta Miroslavu Pavloviću i Milanu Eremiji danas uručeni i prvi sertifikati o kompetentnosti Nonkarbon akademije.

Dekarbonizaciji vozila danas je pristupio i taksista iz Doboja Milan Lukić, koji očekuje da će na ovaj način podmladiti svog ljubimca koji je 2007. godište.

SRNA

12 Comments

 1. Ja sam astmaticar i bas mi je tesko kad su velika zagadjenja, po preporuci prijatelja kupio sam prosle godine, Ambilife ruski preciscivac vazduha, sad bar u kuci udisem svijez i cist vazduha, a kad je bas veliko zagadjenje, izbjegavam izlazak napolje, smatram da drzava treba da preuzme neke mjere protiv zagadjenja.

 2. U EU je druga vrsta zagađenja, nekoga boli glava a nekome se spava. Balkanci jesu glupavi,o tome nema govora, svoje kude tuđe hvale ….U RS bar kad se ne loži nema toliko zagađenja a u EU je non stop zagađenje, nema dima ali se u vazduhu osjeća neki smrad.Toliko Blkanci!

 3. Pogledajte u nebo i vidjećete kemtrejls tragove trovanja.O tome niko ne piše.Agenda 2020-2030 Klaus Švab

  • U pravu si Nevena. Evo danas cijeli dan su prisutni takvi tragovi na nebu ali o tome seljaci u glavu još nisu ni čuli. Oni su još u 1993 -oj godini kad se naveliko .rade gdje i oni učestvuju. Oni čak bez teksta ostaju……. Strašno baš strašno! Kao da su sa Marsa pali!

   • Saljeva strave neka Isinca reloaded u Kobašu, kaže otklanja more Agenda 2030, liječi sve one koji nisu sa Marsa spali…. i dalje bez teksta!
    Svemir kažu da je beskrajan, ali se nezna tačno, ali za ljudsku ludost su sigurni.

 4. Prosto je nevjerovatno da niko nista ne pokusa da se vazduh toliko ne zagadjuje, jer zimi se dole u nekim mjestima ne moze disati…

  • Ti druze zimi ne znas kako je ni dole ni gore a niti znas kako izgleda dan, osim nedjelje. Na posao u 6h kuci u 19 h,sunca zelja. Kako Ekrem kaze,, kuca po’so, posto kuca..

 5. Citat iz teksta:
  i naveo podatak da na ovaj način godišnje bude očišćeno više od 22 miliona vozila u zemljama Evrope.
  Kraj citata:

  Dajte prestanite lagati narod ? 22 miliona vozila u Evropi na godisnjem nivou? A niko o tome nista nezna niti servisi po Evropi nude to, niti proizvodjaci vozila to navode u uputstvu za upotrebu.
  A drugo pitanje puno logicnije ? Tim postupkom se iz motora izbaci ona garez koja se nakupila na delovima motora? Gdje se izbaci ? Naravno u atmosferu.
  Lepo je covek napisao kod nas se lozi sve i svasta, otpad se pali po njivama ali ne bio otpad sa njive nego industrijski.
  Smece se nesortira i nepali te da se dobijena energija koristi za grijanje nego se deponuje u prirodu.
  Sad kad bi ja bio bezobrazan trebao bi napisati da ta 3 grada imaju autoput i odatle im dolazi zagadjenje jer je tako gust saobracaj.

 6. Pozdrav uz pjesmu, udahni duboko. Mi smo što se ove teme tiče, toliko iza evropskih zemalja i zdravlje nam izgleda uopšte nije bitno, da je užas.

 7. mora se uvesti zabrana lozenja uglja u potpunosti u lozistima na citavoj teritoriji drzave,te zabraniti lozenje drva tj.grejanje na drva na podrucu gradova i gusto naseljenih mjesta i eto problem rijesen kao sto je EU rijesila isto pitanje , znaci grijanje na pelet,struja gas i to je to ,sto se tice automobila ispod euro 4 norme nista nesmije proci teh.pregled i to je to nema puno mudrovanja

  • au goste1 ti si kao naduvan nečim pa ko to može sebi obezbediti? Gde nam je gas bar? Rukom gore dole i problem rešen, e moj goste1. EU uvozi gas odavno a to je čistije i jevtinije!Nama je bio zabranjen uvoz gasa rušenjem tkzv Južnog toka a ni sad se en zna ako Bakir stavi veto nema nam opet gasa osim ako Dodik jedini sposoban za tako nešto “ne zavuče” Bakiru “duboko” i ne progura i nama gas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*