Alarmantna zagađenost vazduha štetnom prašinom u Stanarima

Rezultati nezavisnog mjerenja kvaliteta vazduha u Stanarima od jula ove godine, pokazuju alarmantne satne vrijednosti štetnih čestica prašine u vazduhu koji dolaze iz neposredne blizine rudnika i termoelektrane, zaključak je izvještaja organizacije CEE Bankwatch rađenog u partnerstvu sa Centrom za životnu sredinu.

Mjerenje je obavljeno automatskim mjeračem nedaleko od površinskog kopa i termoelektrane u Stanarima.

Najveća koncentracija prašine u Stanarima u jednom satu, izmjerena je 17. jula, u iznosu od 828 mikrograma po kubnom metru (μg/m3), iako je po zakonskim odredbama dozvoljena prosječna 24-satna vrijednost 50 μg/m3, a najviša dozvoljena vrijednost u toku dana 100 μg/m3, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

“Prema mnogim studijama, kratkotrajni uticaj prašine na ljudski organizam je jednako zabrinjavajući kao i dugotrajni. Česti skokovi emisije prašine iz tog razloga, mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju po zdravlje stanovništva Stanara, čak i kad izuzmemo njen hemijski sastav. Pravilnik o graničnim vrijednostima kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj ne tretira granične vrijednosti prašine u jednom satu, već samo prosječne dnevne vrijednosti. Nažalost, lokalno stanovništvo itekako osjeti uticaj tih čestica na svom zdravlju, a simptomi su iritacija i infekcije respiratornih organa”, kazala je Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Mjerenje je rađeno u ljetnom periodu u kući lokalnog mještanina koji je istakao da se svakodnevno bore sa gomilom prašine i bukom koja dolazi iz rudnika.

“Ponekad, pogotovo kad je vjetrovito, prašina se osjeti u vazduhu i primjetna je na autima i drugim predmetima. Trenutno samo jedan kamion s vodom kruži oko rudnika, ali tokom vrućih ljetnih dana to nije ni blizu dovoljno”, istakao je naš sagovrnik, koji je želio ostati anoniman.

Direktiva Evropske unije o kvalitetu vazduha zahtijeva kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha u najbližem naselju pored velikih industrija u svrhu zaštite zdravlja i životne sredine. Ovaj sistem praćenja trebao bi imati javno dostupne podatke u stvarnom vremenu kako bi se stanovništvo moglo blagovremeno informisati i poduzeti zaštitne mjere u vrijeme visokog zagađenja.

“Građani primjećuju i osjećaju pogoršanje ekoloških uslova u Stanarima, ali uprkos sve većoj zabrinutosti, nadležni ne poduzimaju ništa kako bi osigurali kontinuirano nadgledanje zagađivača, a kamoli radili na poboljšanju postojećeg stanja. Nedopustivo je da vlasti uopšte ne razmatraju sistem kontrole kvalitete vazduha u blizini ove termoelektrane i rudnika, a to bi trebao biti prioritet”, naglasio je Davor Pehchevski, koordinator kampanje o zagađenju vazduha za Balkan u  CEE  Bankwatch organizaciji.

“Rudnik i Termoelektrana Stanari“ u vlasništvu su Vuka Hamovića.

Dok većinski državne termoelektrane grcaju u milionskim gubicima, „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“, samo je prošle godine napravila dobit od 39,9 miliona KM.

Capital.ba

9 Comments

 1. Rudnik i Termoelektrana Stanari“ u vlasništvu su Vuka Hamovića.

  Kakave to veze ima s ekolgijom ???

 2. Kojim uredjajem je vrseno ovo mjerenje? Da li vam je poznato da je EU vec ucijenila vlasti Federacije da obustave projekat bloka 7 u Tuzli, koji ce (pazi slucajnosti) graditi Kinezi. Elektrana koja ima najnize vrijednosti emisija koje je tehnički moguće dostići se predstavlja “alarmantnim zagađivačem, a u Ugljeviku i Gacku je sve “u granicama”. Ovce.

 3. Re koza,
  Pa ne smiju jer svi zavise od malo mrvica koje im vlast baci ili su dobili negdje radno mjesto. A ovi koji nas vode ne smiju to ni pomenuti jer iza toga stoje milioni privatnog kapitala a ti milioni nisu sigurno nekog obicnog covjeka.

 4. Hej.

  Gdje mogu preuzeti XEvil besplatno na vašoj web stranici?
  Dobio sam informacije od vaše podrške. XEvil je doista najbolji program za rješavanje CAPTCHA, ali trebam najnoviju verziju.

  Hvala.

 5. nezagadjuju oni samo vazduh,tu je i ispustanje otrovnih čestica i mulja u ukrinu,a nasi lopovi i politicari lazu da je to iz nekog drugog razloga,pa sad izvolite,trazili ste ,gledajte

 6. Stvarno je nevjerovatno koliko su poltroni i kukavice tkz borci za zdravu prirodu i ostala udruženja vezana za Ukrinu kao npr. ribari! Stoka iz rudnika i termoelektrane nemilice zagađuje Ukrinu i niko da se javi. Ta ljepota je trebala našoj djeci ostati ali zbog kukavičluka, to neće biti slučaj. To što se načelnik ne uključuje je očekivano jer pripada crvenom klanu a i djeca mu NE žive na našoj općini kao i on sam. Čude me i ljudi iz Banje Kulaši, njima će to u budućnosti potpuno uništiti posao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*