Akcija radarske kontrole brzine

Auto moto savez Republike Srpske, u saradnji sa Automoto društvom Prnjavor i Policijskom stanicom Prnjavor proveo je danas akciju kontrole brzine radarom na magistralnom putu Prnjavor – Derventa, u mjesti Štpci, na lokaciji Ribnjaci. Cilj akcije je preventivno djelovanje, ali i sankcionisanje nesavjesnih vozača.

“Uspori, tvoj život i drugima znači!” – snažna je poruka na mirisnim osvježivačima koje su danas simbolično dobijali vozači tokom preventivne akcije mjerenja brzine radarom na putu Prnjavor – Derventa. Na ovaj način su ili ukoreni ili pohvaljeni oni koje je zaustavila policija – osim kazne, crvena je za vozače koji su vozili iznad dozvoljene granice i zelena za one koji su poštovali ograničenje. Akcija je provedena u okviru kampanje „Niti 1 brza vožnja“, koja se provodi od 19. juna do 30. septembra.

– Cilj ove kampanje je da se smanji brzina kretanja na putevima Republike Srpske i da se na taj način smanji broj smrtno stradalih i teško povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama – kaže Perica Pećanac, portparol Automoto saveza Republike Srpske.

Kampanja se provodi se u gotovo svim gradovima RS u organizaciji AMS RS sa AMD-ovima, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja i veza, Agencijom za bezbjednost saobraćaja i preduzeća „Autoputevi RS.. Poruka kampanje, koju savjesni pozdravljaju je – smanjite brzinu, sačuvajte živote!

– Treba se pridržavati ograničenja! – poručuju danas vozači.

A za one koji ne znaju, kazne su sledeće – prekoračenje preko deset kilometara na čas – 50 maraka; preo 20 km/h od 100 – 300 maraka, 1-4 mjeseca zabrane upravljanja vozilom i dva kaznena boda, a prekoračenje preko 30 km/h, novčana kazna od 400 – 1000 KM, zabrana od 2-6 mjeseci i dva kaznena boda.

Inače, prošle sedmice u Prnjavoru je, kao i u drugim gradovima rađeno anonimno mjerenje brzine, a cilj je da se sazna na kojim dionicama se brzine prekoračuju preko 30 kilometara na čas. Koliko je bitno pokazuju rezultati mjerenja na dionici Sarajevo – Ljubogošta u mjestu Bulozi, gdje je ograničenje 60 kilometara na čas. Procenat savjesnih vozača bio je između 85 do 90 osato. Međutim, brine onaj procenat nesavjesnih.

– Zabilježena je u Bulozima brzina kretanja od 139 kilometara na čas gdje je ograničenje 60 kilometara na čas. Dovoljan je samo jedan vozač, ili taj procenat vozača od pet odsto, koji čine prekršaje i izazivaju saobraćajne nesreće sa najstrašnjijim ishodima, a to je smrtna posledica – kaže Perica Pećanac, portparol AMS-a RS.

AMS od sutra pokreće i kampanju besplatne provjere tehničke ispravnosti vozila.

(TV K3)

5 Comments

  1. Nije mi jasno dali komandir postrojava pre smjene svoje radnike dolaze na posao u autima nijedan nije vezan po restoranima se vide kako odsjedaju to su javni objekti kojima ih nezelim vidjeti ako nisu pozvani na intervenciju ima tu jos nepravilnosti rada u sluzbi ako ovo nije istina sve cu vam dokumentovati slikama

  2. Veliko bravo za ove kontrole: Nažalost, na žalost nema policije u Prnjavoru, jer nikad ne preuzimaju zadatak provjere i kažnjavanja mnogih motociklista ludih u Prnjavoru. Svakog dana do ponoći motociklisti trče punim gasom ulicama između crkve, cafe “Square” i kafića Biblioteka, oni namjerno idu punim gasom kako bi pojačali buku. Najluđi moraju biti bolesni u glavi, jer čak i bez osiguranja i
    bez licence i bez ispuha nešto je za idiote koji predstavljaju opasnost!
    A gdje je policija? Ispravni građani nemaju pravo na red i sigurnost?

  3. Neki dan sam bio u policijskij stanici … Cekajuci u redu malo sam posmatrao policajce dok ulaze izlaze iz zgrade . 2/3 ljudstva uopste nedjeluje fit i spremno za posla koji obavljaju. Nezelim da vrijedjam ali se postavlja pitanje mogu li ti ljudi uopste potrcati? Kosulje samo sto nepopucaju na njima, stomak visi preko opasaca itd. Sve je to ljudski i za ljude ali ipak su to javne licnosti i izlozeni pogledima naroda. Ipak hvala Vam sto nas cuvate kakvi ste da ste…

  4. Ajte, ne vređajte nam intiligenciju! Cilj je samo jedan , da nas kaznite i popunite budžet. Da bi imali čime platiti POLJSKU BOLNICU, RESPIRATORE, PROSTOR U TREBINJU ZA FZ, BOLESNE NA DIJALIZI…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*