Završna konferencija projekta pod nazivom „Mladi kao snaga promjene svojoj zajednici “

Završna konferencija je kruna sedmomjesečnog projekta koji je imao za cilj da osnaži mlade da postanu aktivni i odgovorni građani koji će kroz svoje djelovanje doprinjeti unapređenju svojih lokalnih zajednica (Prnjavor i Čelinac).

U period od septembra 2019. pa do mart 2020. mladi uzrasta od 15 do 24 godine su prošli niz obuka sa ciljem da steknu znanja i vještine za pisanje projekata, da postanu aktivni i odgovorni članovi društva, te  da se motivišu i pokrenu svoje inicijative u zajednicama, koristeći svoje lične kapacitete i resurse zajednice u kojoj žive. Mladi su zatim pretočili svoje ideje u projekte uz mentorstvo. Najuspješniji projekti su dobili finansijsku podršku za realizaciju u lokalnoj zajednici. Nakon same realizacije projektnih aktivnosti, mladi su učili o procesu projektnog izvještavanja uz mentorstvo.

Na samom kraju projekta organizuje se Završna konferencija gdje će projektni timovi mladih predstaviti svoje inicijative i postignute rezultate kroz mini projekte.

PROGRAM

28.02.2020. (petak) u 18 sati biće prikazan film “To nisam ja” – u formi forum teatra koja je nastala kroz ovaj projekat, a govori o vršnjačkom nasilju na internetu. Nakon predstave slijedi i kratak film pod nazivom „Tamo“. Ovaj dio programa se odigrava u Studentskom pozorištu Banja Luka – Ulica Veselina Masleše 20

29.02.2020.  (subota) sa početkom u 9,30 sati biće predstavljene male inicijatve i rezultate koje su mladi postigli u svojim zajednicama, ova sesija održaće se u hotelu Jelena, Banja Luka

Projekat „Mladi kao snaga promjene u svojoj zajednici“ realizujemo zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Buka

6 Comments

 1. Slika u SRC Borik, kako ga nazivaju , je pravo lice nase omladine , kada se jos uzme u obzir obrazovanje, odnosno skolstvo i predskolstvo i ko tu djecu uci i vaspitava, nista se od njih nemoze ni ocekivat, kada ove starije generacije nestanu bice svasta….

  • Не треба генерализовати. Већина наше дјеце је златна, а и онај мањи број лошијих би се нашим правилним приступом могао вратити на прави пут. Помисли ли неко некад да омладина из бунта према неким нелогичним поступцима друштва ради те ствари, као у СРЦ Борик нпр…
   Велики Душко Радовић једном је рекао да би родитељи требали почети тући своју дјецу чим примијете да дјеца почињу личити на њих…
   Низашта на свијету дјеца нису крива. Дјеца свој одгој носе из куће.

 2. Zanimljivo kako ovakav članak ima 0 komentara.
  A kada je riječ o nekom tracu ili nesreći ,komentari duži od Gorskog vijenca.
  Zaključujem da je kultura jača strana Prnjavora

  • El Sannto.Zasto bi se komentarisala maska treba komentarisati lice.Ako razumijes sta mislim.A ovo je maska,a ne lice i zato nema potrebe komentarisati.

  • @ El Saanto

   Има једна поучна мисао која се приписује Лаву Толстоју, а која гласи: “Кад заћутим, окренем се и одем, то не значи да сте ви побједили. То значи да ви нисте вриједни мог времена”.

   У вези конкретне теме, пројекта – Млади као снага промјене у својој заједници, је очигледно спиновање и силовање здравог људског разума, прича за наивне и празноглаве особе који се још увјек надају и вјерују “да на младима свијет остаје”! Да, здрав разум и реално промишљање говори да би то требало бити тако, али живот је нешто сасвим друго. Све активности везане за овај пројект у Прњавору и Челинцу су празне приче, већ виђене, али увијек има оних који се “упецају” на тако “значајне” пројекте и надају се, вјерују, да је то тако, савремена бајка, и никако другачије.

   Зашто је ово празна прича? Зато што је неостварљива у пракси.
   У реалном животу ми имамо опозицију која се бори и износи бројне погрешне потезе носиоца власти, позиције. За разлику од појединачних младих особа из овог или сличних пројеката, они су бар бројнији и како-тако организованији, присутни су у Народној скупштини као посланици, али не могу да окрену ток дешавања. А колико је стање друштвених односа сложено и неуређено говори податак да је на челу Академије наука и умјетности Републике Српске особа која има 90 година!!! Један од савјетник министра рада има “само” 80 година, а нешто мало мање савјетница министра финансија!!! У Влади Српске има поприличан број таквих “експерата” који и не помишљају да уступе радно мјесто и привилегије младим кадровима. О чему ми онда уопште да причамо?! И да будемо крајње искрени, овај пројект и њему слични, не организује се због бриге и покушаја да се млади оспособе за неко знање или вјештине које ће им донијети промјене у животу, већ да носиоци пројеката оправдају своја примања.

   А како то изгледа на “вишем нивоу” показује предавање Ане Брнабић, премијерке Србије, која је недавно студентима Пословне школе Империјал колеџа у Лондону, (тамо гдје је и наш велики министар Ђокић завршио студије, без знања енглеског језика) рекла сјајне “мудрости”! Елем, премијерка, факултетски образована али која факултет ни видила није, дрско је поручила младима “да вјерују у себе и да, ако желе промјене, сами буду та промјена”!!!? Детаљније, погледати у прилогу, ОВДЈЕ:
   http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3864033/brnabic-predavanje-studenti-london.html

   Ел Саанто, јел ти сада јасно зашто народ ћути?!

   • Dzabe se trudis on to ne razumije zato uzalud trosimo vrijeme.Vi ste iznije malo opsirnije ja sam ukratko i Vi ste shvatili i znate moje misljenje.Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*