Završetak projekta “Povelič” do sredine iduće godine

Projekat vodosnabdijevanja šest mjesnih zajednica sjevernog dijela opštine Prnjavor “Povelič” biće završen do kraja maja 2016. godine, izjavio je direktor preduzeća “Vodovod” Prnjavor Dragomir Đurđević.

POVELIC-POSTAVLJANJE-CIJEVI-2014

Đurđević je rekao na konferenciji za novinare da je na ovom projektu završeno više od 90 odsto sekundarne mreže, a sa današnjim danom nešto više od 1.300 korisnika priključeno je na vodovodnu mrežu.

“Naš plan je da do kraja ove godine na vodovodnu mrežu priključimo ukupno 1.500 korisnika, dok će oko 300 korisnika koji su ugovore potpisali tokom proljeća i ljeta ove godine biti priključeno najkasnije do kraja maja 2016. godine kada se očekuje i završetak projekta”, istakao je on.

Đurđević je pozvao mještane ovih šest sela da do 31. decembra iskoriste povoljnosti priključka na sekundarnu mrežu predviđene Aneksom sporazuma potpisanog između opštine Prnjavor, preduzeća “Vodovod” i Odbora za izgradnju “Poveliča”.

“Sada je cijena učešća i priključka 1.250,00 KM i postoji mogućnost plaćanja u pet rata, u zavisnosti od dinamike izvođenja radova i mogućnosti priključka na sekundarnu mrežu. Nakon 31. decembra taj iznos će biti 2.000 KM i neće se moći plaćati u ratama”, naveo je Đurđević.

Prema podacima preduzeća “Vodovod” sa 31. oktobrom 2015. godine, za izgradnju sekundarne mreže Ugovor je potpisalo 1.757 domaćinstava u vrijednosti 2.169.442 KM. Do sada je uplaćeno 77,95 odsto ovog iznosa,odnosno 1.691.171 KM.

Govoreći o kvalitetu vode kojom se građanstvo snabdijeva sa izvorišta “Povelič” Đurđević je istakao da “Vodovod” nije nadležan da proglasi vodu pitkom, već to radi resorno ministarstvo, u saradnji sa opštinskom sanitarnom inspekcijom.

On je naglasio da se voda redovno šalje na analizu i da su svi rezultati do sada bili uredni, ali i podsjetio da voda ne može biti pitka u vrijeme intenzivnog izvođenja radova na cjevovodu, kakav je slučaj u šest mjesnih zajednica sjevernog dijela opštine.

Na konferenciji za novinare organizovanoj u sjedištu opštinskog SDS-a govorio je i predsjednik kluba odbornika ove stranke u Skupštini opštine Prnjavor Slaviša Jenjić.

On je negirao optužbe koje su se u proteklih nekoliko dana pojavile u javnosti o nepravilnom utrošku oko milion KM sredstava doniranih od italijanske asocijacije “Trentini nel mondo” za projekat “Povelič”, podsjetivši da sredstva nisu uplaćivana na račun opštine Prnjavor ili preduzeća “Vodovod”, već direktno izvođaču radova “Hidrokop” Banjaluka.

Odbor za izgradnju vodosistema “Povelič” ranije je zatražio finansijski izvještaj o utrošku oko dva miliona maraka koje su uplatili građani, te da im se kaže šta je sa 2,5 miliona KM sredstava koja su iz prethodnih godina ostala na računu opštine za ovu namjenu.

Prema riječima člana odbora Franje Rovera, italijanska autonomna pokrajina Trento, koja je 2002. godine donirala milion KM, zatražila je potvrdu tehničkog lica da je ono što je napravljeno u funkciji.

“Donatora ne interesuje zašto nešto nije završeno, već traže da se opravdaju njihova sredstava”, rekao je Rover.

On je dodao da će, u suprotnom, Italijani, prema pismu koje je stiglo u Udruženje Italijana u Štivoru, pokrenuti sudski postupak protiv opštine Prnjavor i zatražiti da se donirani novac vrati, uz pripadajuće kamate za proteklih 12 godina.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*