Vladimir Đorđević promovisao roman “Krvavi Božić”

Foto: SRNA

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPКD/ „Prosvjeta“ Prnjavor, Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor i Centar za kulturu Prnjavor organizovali su večeras promociju romana „Кrvavi Božić“ Vladimira Đorđevića.

Đorđević je nakon promocije izjavio da je „Кrvavi Božić“ priča za kojom se tragalo više od pola vijeka.

„Glavni događaj se zbio na Božić 1946. godine podno planine Borje kod Teslića, u selu Očauš. Jedan tragičan događaj gde su nažalost Srbi Srbima opet pokazali da su sami sebi najveći neprijatelji. Ovaj roman daje putokaz kako da se taj usud koji srpski narod prati kroz vekove prevaziđe, a to je da se okrenemo pravoslavnoj veri, blagodatnoj sili praštanja, svetoj tajni ispovesti i pokajanja, da jedni drugima oprostimo i uzrastemo u ljubavi“ , kaže Đorđević.

On kaže da su dosadašnje reakcije i stručne kritike i publike na roman pozitivne.

„Roman se čita dosta i van granica Srbije. Sada će uslediti promocije u Republici Srpskoj što mi je veoma drago jer se dobar deo priče u romanu desio upravo ovde“ , kaže Đorđević.
Brankica Radonjić je ispred organizatora rekla da SPКD „Prosvjeta“ još iz vremena Austro-Ugarske ima za osnovni cilj njegovanje i zaštitu srpskog identiteta.

„Кroz Statut društva smo prepoznali sebe kao nosioce ne samo tradicije nego i zaštitnike Srba, ćirilice, srpskog identiteta i kulture. Iz tog razloga je večeras u Prnjavoru u gostima bio Vladimir Đorđević da promoviše svoj prvi roman, koji je iako objavljen prošle godine već doživio svoje drugo izdanje. Sam tiraž govori o tome da je roman i tematski i sadržajno vrijedan pažnje“ , kaže Radonjićeva.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*