U susret 18. Rođendanu… – Dramska scena SPKD “Prosvjeta” OO Prnjavor

Kada se u martu 2003. godine na ideju prof. Brankice Radonjić u Centru za kulturu okupila grupa srednjoškolskih enuzijasta niko nije ni slutio da će se i nakon 18 godina u Prnjavoru aplaudirati zbog umjetnosti na daskama koje život znače.

Debitantskom predstavom „Gospođa mini-starka“-adaptacijom Nušićeve komedije, osvojili su simpatije publike na Petom festivalu omladinskih pozorišta u Trebinju, već iste 2003. godine, odakle su u svoj grad donijeli i dvije festivalske nagrade: Nagradu stručnog žirija za najbolju predstavu i nagradu Biljani Savković za najbolju žensku ulogu.

Od tada, prnjavorsku salu, ali i na brojnim gostovanjima u RS, Srbiji i inostranstvu punili su i publiku oduševljavali svojim predstavama za djecu i omladinu.

Predstavom „Javni čas glume“ koja je neobična prezentacija pozorišne probe gostovali su i u Budisavi.
„Đački sastanak“ po tekstu Tihomira Levajca, i danas se prepričava rame uz rame sa debitantskom „Mini starkom“.

Ipak, s obzirom na uzrast polaznika režiser Brankica Radonjić uglavnom se odlučivala na atraktivne, vesele i poučne tekstove za djecu, pa su tako nastale predstave „Snježana i sedam patuljaka“ –autorska moderna adaptacija Brankice Radonjić, sa kojom se prnjavorsko pozorište uspješno predstavilo i u Banjaluci i Prijedoru.

„Ko kaže da Djed Mraz ne postoji“ takođe po tekstu Brankice Radonjić je predstava koja je godinama uvodila djecu ovog grada u novu godinu. Predstava „Crvenkapa i zbunjeni vuk“ (tekst-Rade Pavelkić) izvođena je takođe više puta, a svoju publiku je opet pronašla i u pobratimljenoj Budisavi.

Nema prnjavorske javne svečanosti na kojoj mladi glumci nisu uzeli učešće, Svjetski dan pozorišta se kao rođendan obilježava maskenbalom, a takođe se odazivaju na sve humanitarne aktivnosti gdje radošću glumačke igre ostave najljepši trag, kao u akcijama „Jedan slatkiš-jedno dijete“ i slično.

Od juna 2010. godine, ista ekipa pod nazivom Dramska scena SPKD „Prosvjeta“ iznjedrila je više predstava: „Moj čudesni izum“ prezentacija , „Novogodišnja noć“ (tekst – Dragan Lukić) koja je kao svojevrsni mjuzikl oduševila i djecu i odrasle, a predstava „Da li će damojed da zavoli sladoled“ (tekst Nataša Ilić) se okitila trima festivalskim nagradama na Trećem festivalu dječijeg dramskog stvaralaštva u Mrkonjić Gradu : nagrada stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini, nagrada Jeleni Babić i Kristini Šikanić za najbolju scenografiju i kostime te glumici Anji Vukojičić za mladu glumačku budućnost. Predstava je gostovala i u Domu omladine u Banjoj Luci.

Predstava za djecu „Kraljevski festival“ (tekst-Tode Nikoletić) je izvedena u više navrata, a „Još jedna priča za našu djecu“ je specifičan omnibus bajki koji je Radonjićeva uspješno napisala i režirala u povodu Nove, 2012. godine. Novogodišnju noć je ova predstava uljepšala i na gostovanju u Šamcu.
Na tragu početnih uspjeha sa omladinskim ansamblom nastala je i predstava „Nešto kao sreća“, kojom je autorka teksta i režiser Brankica Radonjić predstavljala Prnjavor na brojnim gostovanjima. Ova predstava je na 12. festivalu omladinskih pozorišta u Višegradu 2012. godine, donijela nagradu Brankici Radonjić za scensku adaptaciju dramskog teksta i Kristini Šikanić nagradu stručnog žirija za glumačko ostvarenje. Ista predstava je revijalno izvedena ka Festivalu komedije u Šamcu 2012. godine.
„Plava boja snijega“ nastala po tekstu Grigora Viteza pobrala je šest festivalskih nagrada na mrkonjićkom dječijem festivalu 2012. godine: nagrada stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini, nagrada Brankici Radonjić za pedagoški pristup režiji, nagrada Kristini Šikanić i Jeleni Babić za scenografiju i kostime, nagrada stručnog žirija Anji Kurtjak za glumačko ostvarenje te Anji Tramošljanin nagrada publike za najbolju ulogu.

„Imam pravo na igru, druženje i smijeh“ je specifična predstava koja sa scene, djeci i mladima kroz glumu njihovih vršnjaka govori o pravima djeteta.(tekst Brankica Radonjić)
Predstava „Novogodišnji san“ je tematska dječija igra koja nas uvodi u zimske čarolije ispraćanja stare i dočekivanja nove godine. (decembar 2012. god.)

Svečanim trosatnim programom ovo pozorište je obilježilo deset godina rada 27.3. 2013. godine. Brojni posjetioci su mogli da pogledaju dokumentarni film o pozorištu pod nazivom „Decenija od snova satkana“, ali i da uživaju u predstavi „Ako je verovati mojoj baki“ koja je nastala po tekstu Desanke Maksimović, u režiji Brankice Radonjić. Specifičnost ove predstave je saradnja sa ostalim sekcijama SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor kako bi tokom predstave članice vokalne grupa uživo pjevale uz pratnju orkestra, a postavljena je i folklorna koreografija za potrebe scenarija. Predstava je izvedena revijalno na festivalima „Ti ili ja“ u Srpskoj Crnji ( Srbija) i u Banjoj Luci na festivalu IF 13/ Reality.
Ista predstava je na 13. festivalu omladinskih pozorišta u Prnjavoru (oktobar 2013.) osvojila nagradu stručnog žirija i publike za najbolju predstavu u cjelini, nagradu Jeleni Babić za ukupan vizuelni dojam, nagradu Kristini Šikanić i Adnanu Selimoviću za glumačka ostvarenja, nagradu Slavoljubu Petroviću Caletu za originalnu muziku, te pohvala Ani Vinčić za glumačko ostvarenje.

Premijerna i reprizna izvođenja interaktivne predstave „Bajka o nekada i sada“ (tekst Brankica Radonjić) sa novom postavom oduševila je najmlađe stanovnike našeg grada (28.5. 2013. god).
Ista predstava je na Festivalu pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu osvojila pohvalu za najbolju kolektivnu igru, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu Jeleni Babić za najbolje kostime te nagradu Anji Kurtjak za najmlađeg učesnika na festivalu. (avgust 2013. god)
Tačno 10 godina poslije- 5.6. 2013. Omladinski ansambl je izveo rimejk predstave pod nazivom „Ministarka 2013“, satiru savremenog doba, prilika i ljudskih karaktera.(tekst Brankica Radonjić)
Nova 2014. godina dočekana je uz brojna izvođenja predstave „Ko kaže da Djed Mraz ne postoji“ (tekst Brankica Radonjić).

Omladinski ansambl je u 13.3. 2014. godine premijerno izveo predstavu „Guči, Prada, estrada“ po tekstu srednjoškolke Anđele Pejić.
U aprilu 2014. godine izvedena je jubilarna, 20. predstava pod nazivom „Mala princeza“ (tekst Ksenija Stojanović) sa kojom su gostovali u Gračanici, Ljubljani, Novom Gradu i Mrkonjić Gradu i koja je na festivalima osvojiila nagrade:
Na 17. Festivalu dječijeg teatra BiH u Gračanici nagrada Brankici Radonjić za umjetničko pedagoško vođstvo i nagrada za scenski govor (maj 2014.)
Na Drugom festivalu pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu nagrada stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini, nagrada za najbolju scenografiju te nagrada Ani Vinčić za najbolju glavnu ulogu (septembar 2014.)
Na Šestom festivalu dječijeg dramskog stvaralaštva RS u Mrkonjić Gradu nagrada stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini, nagrada Brankici Radonjić za režiju, nagrada Ani Vinčić za najbolju glumicu i Mili Prosan za glumačku budućnost. (septembar 2014)

Maj 2014. bio je u znaku malih plavih Štrmpfova u epizodi „Gadan virus Štrumpfitis“.(tekst Savo Škobić)
Omladinski ansambl je 11.6. 2014. god. premijerno izveo predstavu „Ženski razgovori“ po tekstu Dušana Radovića i u dramatizaciji Brankice Radonjić. Ista predstava je na 14. Festivalu omladinskih pozorišta RS u Banjoj Luci donijela dvije glumačke nagrade : Tijani Tošić i Ivani Popadić. (oktobar 2014).
Treći festival pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu donio je pohvalu stručnog žirija Stefani Kondić i Milanu Simeunčeviću za epizodne uloge. (septembar 2015).
Novembar 2014. je donio premijeru predstave „Bajkovita zavrzlama“ (tekst Savo Škobić, adaptacija i režija Brankica Radonjić).
Kraj 2014. godine donio je još jedno veliko priznanje od Centra za dramski odgoj BiH u kome je Dramska scena SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor nagrađena za „promociju visokih pedagoških standarda u dramskom radu i formiranje pozorišne publike u svom gradu, što je rezultiralo osmišljenim repertoarom na zavidnom umjetničkom nivou i vjernom publikom“, dok je Brankici Radonjić pripalo „priznanje za uspješan stvaralački, stručni, metodički i organizacijski dramsko-odgojni rad u lokalnoj zajednici“.

Nova 2015. godina dočekana je novogodišnjom predstavom „Zimske radosti“ (tekst Savo Škobić ) koja je osim u Prnjavoru humanitarno izvedena i za štićenike Centra za socijalni rad u Gradišci.

Pozorišnu 2015. godinu je otvorila premijera predstave za djecu pod nazivom „Zaljubljeni Gargamel“ (tekst i režija Brankica Radonjić) u kojoj se predstavilo 19 glumaca dječijeg ansambla.
Edukativna predstava o rizicima i spremnosti stupanja u seksualne odnoste pod nazivom „Prvi put“ (tekst i režija Brankica Radonjić) izvedena je u okviru manifestacija za Dan opštine Prnjavor 25. i 26. 3. pred 1200 srednjoškolaca. Gostovanje na „Aplauz –festu“ u Banjoj Luci donijelo je glumačku nagradu Tijani Tošić.
Stručni žiri na 14. festivalu srednjoškolskog teatra Travnik ansamblu predstave dodijelio je „Nagradu za angažirano istraživanje teme iz života mladih“ (april 2015). Ista predstava je nagrađena pohvalom stručnog žirija za vaspitno-edukativnu ulogu na 15. festivalu omladinskog pozorišta u Modriči (oktobar 2015.)
Predstava dječijeg ansambla „Pepeljuga u Zemlji čuda“ premijerno je izvedena 4.6. 2015. godine (tekst Peđa Trajković, režija Brankica Radonjić). Na Trećem festivalu pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu stručni žiri je dodijelio Pohvalu Brankici Radonjić za pedagoški rad. Za istu predstavu stručni žiri je dodijelio nagradu Brankici Radonjić za najbolju režiju, dok je Nikolina Stokanović dobila nagradu za najbolju glumicu, a Ana Sibinčić pohvalu za epizodnu ulogu na Sedmom festivalu dječijeg dramskog stvaralaštva u Mrkonjić Gradu (septembar 2015. god).
Ista predstava je predstavljala prnjavor u Šidu 7.6. 2016. godine, na manifestaciji „U susret Zmajevim igrama“ i u Novom Sadu na Zmajevim dečjim igrama 8.6. 2016. godine.
„Priče iz Riječnog kraljevstva“ je scenska čarolija za djecu i odrasle ( tekst Siniša Tešanović, režija Brankica Radonjić) premijerno izvedena u novembru 2015. god. Pored repriza pred domaćom publikom, predstava je igrana u čast pobjednika Osmog festivala dječijeg dramskog stvaralaštva u Mrkonjić Gradu ( septembar 2016).

Kalendarsku 2015. godinu zatvorila je 28. premijera „Nevolje sa nestašnim igračkama“ konceptualno zanimljiva novogodišnja predstava koju su osmislili sami polaznici Dramske scene.
Predstava „Umreži me nježno“ je prva neverbalna predstava koja se bavi tematikom otuđenja i nedostatka komunikacije usljed prevlasti tehnologije i društvenih mreža (scenario i režija Brankica Radonjić). Ista predstava je gostovala na prvom „Ex/JY festivalu“ u Tesliću (juni, 2016). Ista predstava osvojila je po mišljenju stručnog žirija nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju kostimografiju, pohvalu za kolektivnu igru i pohvalu za scenski pokret na Četvrtom festivalu pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu ( avgust , 2016). Ista predstava je na 16. Festivalu omladinskih pozorišta RS u Zvorniku odnijela nagradu žirija publike za najbolju predstavu, te nagradu stručnog žirija za scenski pokret i kolektivnu igru (oktobar, 2016). Predstavili smo se i na Trećem festivalu „Svratište u pozorište“ u Šidu (Srbija) , (novembar 2016. god)
Jubilej – 30. premijera označila je premijera predstave „Bajka o bajci“ (tekst Peđa Trajković, režija Brankica Radonjić) 21.4. 2016. god. Ista predstava je gostovala na „Varoš festu 2“ u Kotor Varošu (oktobar, 2016), a na Pozorišnom maratonu u Ribniku (novembar 2016) dobila je nagradu za najbolju scenografiju i kostimografiju. Predstavljena je i na festivalu „Svratište u pozorište“ Šid (Srbija) (novembar 2016. god)

Osmi markovdanski susreti dece i pesnika u Panoniji , donijeli su nagradu za kolektivnu igru i Mili Prosan nagradu za najbolju glumicu po mišljenju stručnog žirija za dramoletu „Svađa igračaka“ (tekst i režija Brankica Radonjić) ( maj 2016).

„Pobuna u biblioteci“ po tekstu Peđe Trajkovića, a u režiji Brankice Radonjić, premijerno je izvedena 14.6. 2016. godine. Ista predstava je predstavljala RS na manifestaciji „Zmajeve dečje igre“ u Novom Sadu, 7. 6. 2017. godine.

„Audicija“ svojevrsna kritika komercijalizacije glume, pozorišta i kulture premijerno je igrana u avgustu 2016. godine , a prvo gostovanje 16.10. u Milićima (režija Brankica Radonjić). Predstava je uspješno izvedena i na gostovanju u Lincu (Austrija) juli 2017. Na Petom festivalu pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu , predstava je osvojila dvije nagrade stručnog žirija: za najbolji dramski tekst i Ivana Popadić za najbolju žensku ulogu. (avgust 2017)
„Kao bajagi vuk zaljubljen istinski“ je još jedna predstava za djecu koja je premijerno izvedena u septembru 2016. god.
„Zbrka u Ledenom dvorcu“ je tematska novogodišnja predstava koja je premijerno izvedena 22.12. 2016. god.
Predstava „Nevidljivi“ (tekst i režija Brankica Radonjić) je premijerno izvedena 10.3. 2017. i kroz umjetnički izraz sijenki progovara o sivoj zoni nasilja. Istu predstavu je pogledalo oko 500 srednjoškolaca u programu obilježavnja Dana opštine Prnjavor. U okviru projekata protiv nasilja nad ženama i djecom predstava je izvedena u Derventi i Doboju, ali i na festivalu „Zamajavanje“ u Banjoj Luci. Na 17. festivalu omladinskih pozorišta RS u Kostajnici stručni žiri je nagradio Ivanu Popadić za glumačko ostvarenje i Tatjanu Spasojević za muzičko oblikovanje predstave. (13.10. 2017).
Šaljiva igra „Put po svetu na trotinetu“ je premijerno izvedena u martu 2017. nakon čega i u humanitarnoj akciji za pomoć dvjema djevojčicama.(tekst Tode Nikoletić, režija Brankica Radonjić)
Predstava „Kako nasmejati princezu“ koja je premijerno izvedena 6.09. 2017. god. (tekst Zora Bokšan Tanurdžić, režija Brankica Radonjić) , nastupila je na festivalu „Dani pozorišta“ u Šamcu,te manifestaciji „Dani pesnika i diplomate Milana Rakića“ u Mionici, Srbija. gostovala je i u Mrkonjić Gradu, a na Šestom festivalu pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu osvojila je nagrade stručnog žirija za najbolju predstava u cjelini u kategoriji predstava za djecu, Brankica Radonjić za najbolju režiju, Adnan Selimović za najbolju epizodnu ulogu te najbolja kostimografija. (avgust 2018. god)

Predstava „Kako su postale ružne reči“ izvedena je humanitarno za Dnevni centar „Neven“ Prnjavor 18.10. 2017.(tekst Dušan Radović, režija Brankica Radonjić)
Novu 2018. godinu dočekali smo predstavom „Sedam Snježana i patuljak u novogodišnjoj noći“ (tekst Tode Nikoletić, adaptacija teksta i režija Brankica Radonjić). Ista predstava je gostovala u Vukosavlju, Šidu i Novom Sadu na Zmajevim dečjim igrama.
Jubilarna 40. premijera pod nazivom „Već viđeno“ (tekst i režija Brankica Radonjić) premijerno je izvedena 27.3. 2018. godine u okviru manifestacije „15 godina scenske čarolije“ u okviru obilježavanja jubileja rada pozorišta. Istom prilikom, publici je prikazana izložba plakata pod nazivom „Vremeplov kroz pozorišni plakat“ i hronologija proteklih godina pod nazivom „Vremeplov kroz fotografiju“ .

Dramoleta „Kapetan Džon Piplfoks“ (tekst , režija Brankica Radonjić) je donijela nagradu za najbolju scenografiju na 10. markovdanskim susretima dece i pesnika u Panoniji (maj 2018)
Maj 2018. godine je donio premijeru predstave „Ana u Zemlji kišobrana“ u izvođenju dječijeg ansambla (tekst Mira Stanišev, režija Brankica Radonjić).
Ista predstava je gostovala na 30.festivalu humora u Lazarevcu, a na 9. festivalu dječijeg dramskog stvaralaštva RS U Mrkonjić Gradu osvojila je nagrade stručnog žirija: nagrada za najbolju kolektivnu igru i Tamara Vuković, nagrada za najbolju glumicu festivala.(septembar 2018. god)
Novembra 2018. godine premijerno je izvedena predstava „Izvolite u bajku sa Pepeljugom“ (tekst Ljubivoje Ršumović, režija Brankica Radonjić). Ista predstava je izvedena 27.3.2019. povodom 16. rođendana pozorišta uz prisustvo autora.

Novu 2019. godinu obilježila je predstava „Ako zaista vjeruješ“(tekst i režija Brankica Radonjić).
U aprilu 2019. premijerno je izvedena predstava za djecu „Luckasti klovnovi“ (tekst Tode Nikolić, režija Brankica Radonjić)
Dramoleta „To nisam ja“ (tekst Brankica Radonjić i Siniša Tešanović, režija Brankica Radonjić) Gran pri-nagrada stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini i nagrada Brankici Radonjić „Zlatni Petar“ za režiju na 11. festivalu Markovdanski susreti dece i pesnika u Panoniji.(maj 2019.) Ista dramoleta nagrađena je o strane stručnog žirija za kolektivnu igru na 7. festivalu scenskih minijatura u Leskovcu (novembar 2020)

Predstava „Tinejdžitis“ premijerno je izvedena 29.5.2019. (tekst i režija Brankica Radonjić). Ova predstava je na 10. festivalu dječijeg dramskog stvaralaštva RS u Mrkonjić Gradu od stane stručnog žirija osvojila Gran-pri (nagradu za najbolju predstavu u cjelini) dok je Brankica Radonjić osvojila nagradu za režiju.
Iste, 2019. uradili smo obnovljenu predstavu „Bajka o bajci“ (tekst Peđa Trajković, režija Brankica Radonjić)
Predstava „Gdje nestade Nova godina“ nastala je po tekstu polaznika Adnana Selimovića (režija Brankica Radonjić), decembar 2019.

U okviru projekta IN fondacije Banja Luka nastala je predstava u maniru forum-teatra „To nisam ja“ (scenario i režija Brankica Radonjić, tekst nastao u radioničkom procesu) koja obrađuje temu diktata društvenih mreža i virtuelnih opasnosti. Predstava je igrana u Prnjavoru, Derventi, Čelincu, Banjaluci i Laktašima. (februar 2020). Predstava je na 15. internacionalnom festivalu amaterskog teatra Laktaši 2020. osvojila više nagrada stručnog žirija: gran pri za najbolju prredstavu u cjelini, specijalna nagrada za izuzetan doprinos u radu sa mladim ljudima Brankici Radonjić. nagraga za glumačku budućnost: Anastazija Šimić, nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu: Mila Prosan, ( septembar 2020).

Decembar 2020. godine obilježen je premijerom predstave „Ženski razgovori“ ansambla odraslih u saradnji sa Dramskim studiom JU Narodna biblioteka „Branko Radičević“ Derventa.

Domaćini su pozorišnoj reviji „Prnjavor i prijatelji“ koja je 2015, 2016, 2017, 2018, 2019. i 2020. godine u Prnjavor dovela najbolja pozorišna ostvarenja iz regiona.

Prnjavorsko amatersko pozorište organizator je brojnih humanitarnih aktivnosti, posebno kada se radi o djeci ugroženoj bolestima ili životnim okolnostima.

У сусрет 18. рођендану…

Драмска сцена СПКД „Просвјета“ ОО Прњавор

Када се у марту 2003. године на идеју проф….

Posted by Бранкица Радоњић on Петак, 26. март 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*