U Prnjavoru antitijela na korona virus čak kod 37% testiranih

U Srpskoj antitijela na korona virus ima 30 odsto građana koji su testirani u okviru serološkog istraživanja o kolektivnom imunitetu, rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić.

On je istakao da je riječ o preliminarnim rezultatima u okviru serološkog istraživanja koje su inicirali medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, te Institut za javno zdravstvo RS, uz podršku kancelarije SZO za BiH.

– Kad je u pitanju sjeverni dio Srpske, što je zona odgovornosti Medicinskog fakulteta u Banjaluci, ukupno smo primili 1.370 uzoraka krvi od domova zdravlja. Zbog tehničke kompleksnosti i dalje pristižu uzorci iz nekoliko domova zdravlja. Zvanične objedinjene rezultate za cijelu Srpsku imaćemo u drugoj polovini januara – rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima, dosadašnji obrađeni uzorci pokazuju da je ukupna prevalenca u RS oko 30 odsto.

– Građani su pokazali veliku zainteresovanost za ovu studiju, pa su neki domovi zdravlaj tražili da im dodatno pošaljemo materijale, kako bi mogli uzeti više uzoraka nego što je predviđeno. Tako je predviđeno da se za Banjaluku uzme 310 uzoraka od oko 110 porodica, a uzeta su ukupno  484 ukupno uzorka, što će, svakako, povećati vjerodostojnost podataka – rekao je Škrbić.

Dosadašnji rezultati pokazali su da, od ukupnog broja testiranih, antitijela ima skoro 30 odsto njih. U Prijedoru je taj procenat 40 odsto, u Prnjavoru 37, Srpcu 35, Laktašima 17, Kozarskoj Dubici 31, Čelincu 40, Mrkonjić Gradu 35 odsto.

– Kad sve saberemo, prevalencija je otprilike oko 30 odsto – rekao je Škrbić.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, kaže da je u istočnom i južnom dijelu RS koji je zona odgovornosti ovog fakulteta, uzeto oko 500 uzoraka.

– U trebinjskoj i fočanskoj regiji antitijela na korona virus ima oko 30 odsto testiranih, u Istočnom Sarajevu i okolnim opštinama oko 50, u Do kraja januara prikupićemo to što je ostalo. Odziv je bio jako dobar. Na početku je postojao određeni zazor pojedinih porodica, ali je kasnije  zainteresovanost porasla – rekao je Bokonjić.

Dodao je da u sumiranju rezultata učestvuju i studenti.

– Sve rezultate predaćemo IJZ RS, koje će ih obraditi. Oni će biti dobar parametar za novu studiju koju planiramo na proljeće. Rezultati do kojih dođemo biće korisni u smislu planiranja obuhvata vakcinacije, da bismo došli do kolektivnog imuniteta i zaustavili epidemiju – poručio je Bokonjić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Branislav Zeljković, direktor IJZ RS, istakao je da su u sprovođenju pomenute studije veliki trud uložili medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, studenti koji su volonterski učestvovali u njoj, te domovi zdravlja  koji su prikupljali uzorke.

– Rezultati koje prikupljamo izuzetno su značajn i oni će reći kako da sprovedemo vakcinaciju, koje su opštine posebno ugrožene, koje imaju najviše osoba koje su prebolovale koronu. Dakle, olakšaće nam planiranje i sprovođenje vakcinacije. Studija će biti nastavljena i imaćemo relevantne rezultate prije početka procesa vakcinacije. Pratićemo i efikasnost vakcina kod osoba, kada budemo imali procjenu antitijela kod onih koji budu vakcinisani – naglasio je Zeljković.

Maja Radojasrpskainfo.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*