Tematske postavke Zavičajnog muzeja u Prnjavoru.

Tematske postavke Zavičajnog muzeja u Prnjavoru.
ENTERIJER (izgled unutrašnjosti) SEOSKE KUĆE OKOLINE PRNjAVORA (poslednje decenije XIX vijeka do polovine XX vijeka).
Postavka predstavlja tematski prikaz unutrašnjosti, odnosno rekonstrukciju ambijentalne cjeline jednodijelne brvnare prizemnice sela disperznog tipa u kojem je živjela jedna seoska (pravoslavna) porodica u okolini Prnjavora i po svojoj strukturi pripada domenu etnografije. Svojom sadržinom dočarava način življenja stanovništva ruralnog područja okoline Prnjavora s kraja XIX pa do polovine XX vijeka i obuhvata namještaj, pokućstvo kao i autentične zanatske proizvode korištene tokom prošlih vremena u svakodnevnici našeg čovjeka za vrijeme njegovog boravka u kući.
Postavku čini nešto preko 50 predmeta koji su bili ili koji su mogli biti neophodni za život jedne seoske porodice toga vremena, te kao takvi čine jedinstven trag prošlosti. Pored posuđa od drveta i gline, tu su i proizvodi kovačkog zanata i radinosti, kao i drvene sprave za pripremu i obradu vune, lana i konoplje.
Jedna od najvećih karakteristika unutrašnjosti starih seoskih kuća koje pripadaju pomenutom tipu i periodu, jeste zemljani pod, odnosno pod od zemljanog naboja sa takozvanim „ognjištem“ za loženje vatre i pripremu hrane, a takođe i slamnati krevet prekriven ponjavom, ćilimom ili nekim drugim proizvodom tkačke izrade. Zemljani pod se dugo zadržao, najprije u drvenim kućama od brvana (brvnare), a zatim i u polu brvnarama na koje su često nastavljane zidane takozvane „riglovane“ kuće. Polovinom XX vijeka enterijer, a isto tako i spoljašnji izgled seoske kuće, se usljed napretka industrijske proizvodnje, izgradnje boljih komunikacija i veće pristupačnosti drugih, savremenijih građevinskih materijala, značajno mijenja.
Svi predmeti koji se mogu vidjeti u postavci su originalni, autohtoni i autentični, odnosno, potiču sa područja opštine Prnjavor i kao takvi predstavljaju posebno narodno obilježje, oslikavaju i dočaravaju segmente narodne radinosti i zanatstva, te na svojevrstan način prikazuju razvitak materijalne i duhovne kulture srpskog naroda okoline Prnjavora.

 

Zavičajni muzej Prnjavor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*