Studenti iz Poljske posjetili Prnjavor

Petnaest studenata i profesora iz Poljske sa katedre Univerzitetu u Vroclavu na kojoj se studiraju srpski i hrvatski jezik, a nalaze se na dvosedmičnom stručnom istraživanju u Republici Srpskoj posjetili su danas Prnjavor gdje su im prijem upriličili gradonačelnik Darko Tomaš i predsjednik gradske skupštine Željko Simić.

Profesor Gordana Đurđev – Malkijevič pojasnila je u izjavi novinarima da su u Srpsku došli u okviru naučno-istraživačkog projekta kako bi snimili intervjue sa Poljacima koji su se doselili na ovdašnje prostore i njihovim potomcima kako bi se više upoznali sa kulturnim naslijeđem koje su očuvali u BiH, ali i razgovarali sa lokalnim stanovništvom o njihovom odnosu prema Poljacima.

Student druge godine Julija Mihalska kaže da nikada ranije nije bila u BiH, kao i da su njeni prvi utisci pozitivni jer je zemlja veoma interesantna, posebno zbog činjenice da mnogo ljudi različitih vjeroispovijesti i nacionalne manjine žive zajedno.

Ona je u izjavi novinarima istakla da se opredijelila za studije srpskog i hrvatskog jezika jer voli učiti strane jezike, putovati, izučavati druge kulture.

„Naš Univerzitet ima zanimljivu nastavu, više učimo gramatiku iz hrvatskog jezika, ali bolje razumijem srpski. Najteža je ćirilica jer u Poljskoj pišemo latinicom, ali je to dodatni motiv za učenje“, kaže ova mlada Poljakinja.

Gradonačelnik Darko Tomaš kaže da je bila čast ugostiti i razgovarati sa studentima i profesorima iz Poljske i podsjetio da Prnjavor ima odličnu saradnju sa Boleslavjecom sa kojim je u pobratimskim vezama od 1974. godine.

„Prnjavor je mjesto gdje imaju šta da vide i čuju, uvjeren sam da će odavde ponijeti lijepe uspomene, a da će se oni koji su prvi put došli ponovo vratiti jer će uvidjeti dobronamjernost naših ljudi, ali i da mogu još nešto novo naučiti iz svoje kulture, istorije i tradicije“, rekao je Tomaš.

Tokom boravka u Prnjavoru mladi Poljaci posjetili su Muzej, vjerske objekte na području grada i Banju Kulaši. Ova grupa studenata, inače, boravi dvije sedmice u Banjaluci, a predviđeno je da tokom boravka u BiH posjete još Gradišku i Sarajevo.

Univerzitet u Vroclavu je najveći univerzitet u Donjoj Šleziji u Poljskoj na kojem studira oko 22.000 studenata. Ovaj Univerzitet obuhvata 10 fakulteta, među kojima su Filološki fakultet i Institut za slavističke studije na kojem se izučava srpski jezik. Jedan je od najstarijih evropskih univerziteta koji je do sada dao 11 nobelovaca iz različitih oblasti.

Srna T.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*