SDS smatra nelegalnom izbornu Skupštinu boračke organizacije

Foto: TV K3

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Prnjavor izrazio je nezadovoljstvo održanom izbornom Skupštinom opštinske boračke organizacije, održane 30. aprila 2019. godine, na kojoj je za novog predsjednika, umjesto dosadašnjeg Vlade Živkovića, iz trećeg pokušaja, izabran Bogoljub Sančanin.

U SDS-u smatraju da je na izbor novog predsjednika boračke uticala politika i načelnik opštine Darko Tomaš.

Na press konferenciji u prostorijama prnjavorskog SDS-a, povodom dešavanja na izbornoj Skupštini opštinske boračke organizacije, obratio se predsjednik mjesne BO Prnjavor 2, Branko Šikanić. On je istakao da je nezadovoljan činjenicom da je skupština održana bez Predsjedništva boračke organizacije koje ima ulogu izborne komisije i najavio da će se tražiti održavanje nove izborne skupštine.

„Ova Skupština boračke organizacije je skupština organizacije jednog čovjeka, odnosno bivšeg predsjednika, Vlade Živkovića, i u takvoj atmosferi je izabran i novi predsjednik boračke organizacije Bogoljub Sančanin, mimo statuta i poslovnika o radu u krajnje necivilizacijskoj i netolerantnoj atmosferi“, kaže Šikanić.

Jedan od pet kandidata za predsjednika BO Prnjavor bio je i Velibor Trivičević, koji je uz izabranog Sančanina, dobio povjerenje najviše delegata, je istakao da je na skupštini prisutno bilo 70 od 76 delegata a više od 38 glasova je bilo potrebno da neko bude izabran.

U prvom krugu glasanja oba ova kandidata imala su po 30 glasova nakon čega je glasano još dva puta. Prije trećeg kruga glasanja Trivičević ističe da je došlo do miješanja politike u izbor predsjednika BO kada je prisutan bio i načelnik opštine Darko Tomaš.

„Sam načelnik koji je bio prisutan je rekao da se stidi što je taj dan bio prisutan na skupštini boračke, da je nezadovoljan radom, da je kod njega kasa i da ne mora da prebaci sredstva. Dodao je da će planirani iznos prebaciti za ovu ali da za sledeću godinu neće prebaciti više od 5.000 KM ako ne bude izabran onaj ko treba da bude izabran“, kaže Trivičević.

Trivičević je naveo i da je finansijsko stanje u boračkoj jako loše i da je ova organizacija trenutno u minusu 56.000 KM i to nakon opštinske intervencije od 30.000 KM. On dodaje da je ove godine za 8 boračkih porodica izdvojeno po 500 KM za sahrane a da za više od 30 zahtjeva za liječenje teško bolesnih nije bilo sredstava i zalaže se za smanjenje birokratskog aparata i broja zaposlenih u boračkoj kako bi više sredstava ostalo za razne vidove pomoći.

Član Skupštine BO Prnjavor, Goran Prodanović, kaže da se iz budžeta opštine na godišnjem nivou za sve boračke kategorije izdvaja oko 300.000 KM.

„Samo za rad zaposlenih se izdvaja preko 90.000 KM što znači da je pretrpan taj aparat. SDS će predložiti u Skupštini opštine da se ograniče ta sredstva i da 80 odsto sredstava mora ići za pomoć boračkim kategorijama“, rekao je Prodanović.

Prodanović dodaje i da je bilo nečuveno ponašanje načelnika na izbornoj Skupštini.

„Zgrožen sam ponašanjem načelnika gdje svojim uticajem uslovljava boračku organizaciju i borce. Mislim da je to u najmanju ruku bilo nedolično ponašanje s njegove strane“, ističe Prodanović.

Predsjednik opštinskog odbora SDS Prnjavor, Nemanja Vasić, kaže da se SDS nije miješao u ove izbore, dok se načelnik Tomaš umiješao na način da ako ne prođe njegov čovjek neće biti para boračkoj organizaciji, što predstavlja jedan vid političke korupcije i ucjene navodi Vasić.

Kao drugu činjenicu koja baca sumnju na regularnost Vasić navodi to da nisu pozvani mediji da isprate ovaj događaj što je ranije bila uobičajena praksa.

„Sad kad vratimo film na prošle izbore i odlazak naša dva odbornika u skupštinsku većinu sa SNSD-om vidi se da je to politička korupcija jer su oni plaćeni direktno od načelnika preko toga što su profesionalno zaposleni u boračkoj organizaciji. Do sada je predsjednik bio Vlado Živković, koji je preletač da ne upotrijebim neki teži izraz, a sada je izabran Bogoljub Sančanin i to su upravo ta dva kupljena odbornika“, ističe Vasić.

Vasić je naglasio i da će Klub SDS u Skupštini opštine Prnjavor tražiti da se od 300.000 KM iz budžeta ograniče sredstva za isplatu zaposlenih u boračkoj, na način da se od tog iznosa 240.000 KM odobrava samo za pomoć boračkim kategorijama, za šta vjeruje da će ovaj SDS-ov prijedlog dobiti potrebnu većinu odborničkih glasova.

TV K3

8 Comments

  1. Objektivno do zastoja razvoja opštine došlo je otkako Vlado nije više načelnik. Sjetimo se samo asfaltiranja puteva, igtališta… a i borci su imali više pomoći. To što Vlado nije više predsjednik Boračke a Kata Penzionera to će prije svega na svojoj koži itekako osjetiti penzioneri i borci, a i svi mi. Realno njih dvoje su svoje interese i vrijeme podređivali opštim interesima i interesu svih građana Prnjavora. To je malo ko radio. Njih dvoje su žrtve a ne bog zna kakvi profiteri, kako neupućeni i zavidno to žele prikazati. Srami i stid ih bilo! Samo bi ljude zavađali i rušili dobre porodične odnose.

    • Nikice,Nikice potpuno te razumijem. Ti si kao lala u onom vicu kada na kraju kaže:” ma te mante ga , budala radi tuđi poso”!

  2. Nikada se nece izbrisati i zaboraviti Bogoljubovo kukavicko djelo , kada je suborce ostavio na Ozrenu!

    • Je li mislis na Trivicevica koga je Sancanin ostavio i nije htio da ga poveze.Ostavio ga je na milost tj. nemilost mudzahedinima. I sada takav covjek vodi boracku.Naravno po zelji nacelnika!

  3. Džaba brišete svi mi dobro znamo sa kime je klempo provodio vrijeme dok su nam braca, očevi i sinovi ginuli! Bog tako lako ne briše grijehe!

  4. Mako istina boli!Ne mora ona biti napisana ovdje ili bilo gdje.Vecina je ljudi zna. I to je ono sto boli Vladu i Bogoljuba!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*