Saopštenje Univerziteta povodom javnih istupa dr Aleksandre Figurek

Datum: 5.3.2021.
Broj: 01./21

SVIM MEDIJIMA
Saopštenje za javnost

Dr Aleksandra Figurek iznijela niz neistina

Rukovodstvo Univerziteta u Banjoj Luci i Poljoprivrednog fakulteta, najoštrije osuđuje javne istupe dr Aleksandre Figurek, u kojima je iznijela niz neistina i dezinformacija, te obmanula javnost.

Naime, obavještavamo vas da je dr Aleksandra Figurek koristila godišnji odmor u oktobru 2020. godine i da se nakon toga nije vratila na posao. I pored nekoliko pismenih upozorenja od strane rukovodstva Poljoprivrednog fakulteta da se vrati na posao, ona je to ignorisala. Nakon toga, se u oktobru obratila sa zahtjevom poslodavcu za plaćeno odsustvo, zbog višemjesečnog boravka na Kipru, a isti je odbijen budući da je krenula nastava u tekućoj akademskoj godini i da je dr Figurek bila obavezna da realizuje nastavu i ispite.

I pored svih preduzetnih mjera i aktivnosti od strane poslodavca, kao i pisanih i usmenih upozorenja, dr Figurek do današnjeg dana nije došla na posao, niti je održala nastavu i ispite. Budući da je prouzrokovala ogromne probleme u nastavnom procesu i štetu studentima, protiv nje je podnesena inicijativa za utvrđivanje disciplinske odgovornosti. Tročlana disciplinska komisija, sastavljena od profesora Poljoprivrednog fakulteta je utvrdila da je dr Figurek nepobitno počinila težu povredu radne obaveze.

Svojim postupcima i neizvršavanjem radnih obaveza, dr Figurek je ugrozila neometan proces rada i realizacije nastavnog procesa na Poljoprivrednog fakulteta. Podsjećamo da je dr Aleksandra Figurek odlukom Senata Univerziteta u Banjoj Luci, od 27. februara 2020. godine izabrana u zvanje vanrednog profesora u užoj naučnoj oblasti Ekonomika poljoprivrede i ruralni razvoj. Takođe, dr Figurek se nalazi na listi odgovornih nastavnika i saradnika za akademsku 2020/21. godinu, usvojenoj od strane Senata Univerziteta u Banjoj Luci i shodno tome bila je dužna da sve svoje obaveze koje se tiču nastavnog procesa obavlja uredno.

Takođe, demantujemo sve navode dr Figurek koji se odnose na autonomiju u odlučivanju i radu Univerziteta, te navode o tome da je ona svojim zalaganjem doprinijela napretku Univerziteta u Banjoj Luci na Vebometriks rang-listi. Kada je riječ o napretku Univerziteta na Vebometriksu, dr Figurek je iznijela neistina kako je ,,svojim ličnim radom’’ pomogla da Univerzitet ostvari napredak za 1.194 mjesto na navedenoj rang-listi. Naime, na internet stranici Vebometriksa (www.webometrics.info), najbolje se može provjeriti koje su to parametri koje Vebometriks koristi prilikom rangiranja u koje su to okolnosti doprinijele napretku, a tome ni na koji način nije doprinijela dr Figurek, čak naprotiv. Naglašavamo da se Univerzitet u Banjoj Luci trenutno nalazi među 3000 najboljih univerziteta u svijetu i da je ovo najbolja rang pozicija Univerziteta, na istoj listi od kada se vrši rangiranje.

Još jednom naglašavamo i to da je strateško opredjeljenje rukovodstva Univerziteta u Banjoj Luci i svih članica da svi nastavnici i saradnici moraju redovno izvršavati svoje radne obaveze uredno i na vrijeme. U protivnom, Univerzitet će se zahvaliti na saradnji svim onim nastavnicima i saradnicima koji ne dolaze redovno na posao i ne obavljaju svoje radne obaveze savjesno i odgovorno, a koje se tiču nastavnog procesa.

Univerzitet u Banjoj Luci

Saopštenje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*