Rješavaju problem deficitarnjih zanimanja u Prnjavoru: Velika zainteresovanost mladih za obuku CNC operatera

Različitim projektima podržanim od strane lokalne uprave, Vlade Republike Srpske i međunarodnih organizacija u Prnjavoru organizuju obuku za deficitarna zanimanja.

Time smanjuju nezaposlenost i obezbjeđuju neophodne kadrove u lokalnim preduzećima koja se bave proizvodnjom te koriste moderne tehnologije.

U okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost” završena je obuka za CNC  operatere 15 nezaposlenih osoba iz Prnjavora. Obuka je trajala 40 školskih časova, a organizovana je na Mašinskom fakultetu u Banjaluci.

– Potrebe za CNC operaterima su velike. Nadamo se da će svi koji su prošli program obuke uskoro biti zaposleni – navode u lokalnoj upravi u Prnjavoru.

Ovu obuku koja se provodi u nekoliko gradova BiH, među kojima je Prnjavor, finansirala je Evropska unija sa 4.000.000 evra, a provela Međunarodna organizacija rada. Cilj je prekvalifikacija 2.000, a zapošljavanje 620 osoba u 22 opštine u BiH.

Saradnici “Partnerstva Prnjavor” su Agencija za razvoj preduzeća “Eda” Banjaluka, opština Prnjavor, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, prnjavorski Centar srednjih škola “Ivo Andrić”, preduzeća “Trivas” i “Topling”.

Osim ovog programa, u prnjavorskoj opštini provode još nekoliko programa kojima žele obezbjediti više radnih mjesta te kadrova neophodnih privredi.

Foto: Milan Pilipovic/RAS Srbija

U okviru opštinskog projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”, podržanog od navedenih partnera u prethodnom projektu, raspisan je javni poziv za nezaposlene osobe u Prnjavoru. Riječ je o besplatnoj obuci za zavarivanje MIG-MAG postupkom koji se može primjeniti na široki spektar materijala.

Blic / Milan Pilipović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*