Prva radionica TRADICIONALNOG VEZA u Prnjavoru

U Prnjavoru je sinoć održana prva javna radionica tradicionalnog veza, u okviru dvodnevne manifestacije “Prnjavor u kolu” koju je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta”.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Borka Pavlović rekla je da su Prnjavorčanke mogle naučiti osnove zmijanjskog veza, tradicionalnog veza na bijelom platnu – obični vez, vez perlicama i tkanje na kockice.

Navodi da je radionicu predvodila Zora Samardžija, koja inače radi vez na “Prosvjetinim” nošnjama, te da je odziv žena bio zadovoljavajući.

– Instruktivni vez žene će zadržati za sebe kao prvi rad, a kako im je dobro išlo možda već sutra pokušamo da urade dio veza koji se nanosi na naše nošnje. Trenutno za društvo radimo nošnju za Crnu Travu, koja podrazumijeva vez sa perlicama – rekla je Pavlovićeva.

Ona je navela da su ranije žene iz jednog sela radile isti vez na nošnjama po kojem su se razlikovale od žena iz drugih sela ili mjesta; negdje je ta razlika bila u dužini suknje, boji ili samom načinu veza.

Foto: Srna

– Prnjavor ima karakterističan vez rađen crvenim i crnim koncem, koji se može vidjeti na našim nošnjama. Taj vez se šije na rukave i dosta je bogat – istakla je Pavlovićeva.

Javnom času tradicionalnog veza prisustvovala je i Ivana Svatok-Malić iz Centra “Nikola Tesla” u Prnjavoru, koja je naglasila da će stečeno znanje sigurno naći primjenu i u radu sa djecom u ovom centru.

– Radila sam zmijanjski vez, što je jako interesantno zbog očuvanja tradicije i samog veza. S druge strane, nama u Centru je važno da se vezom aktivira svih 10 prstiju, što je značajno za lijepu motoriku, koja je danas loša kod male djece – istakla je ona.

“Prosvjeta” je juče održala i javni čas folklora, a manifestacija “Prnjavor u kolu”, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, nastavlja se i danas.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*