Promocija monografije o Jovanki Bjegojević u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu

Večeras je u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu održana promocija knjige pod nazivom “Jovanka Bjegojević – ptico, ne sklapaj svoja krila” autora dr Vere Obradović Ljubinković, knjiga o istaknutoj i znamenitoj umjetnici iz svijeta baleta i pozorišne umjetnosti, porijeklom iz Prnjavora.

Monografija dr Vere Obradović Ljubinkobić naučno je djelo, sa potpunom naučnom aparaturom, ali je i više od toga. To je i „knjiga duboke odanosti“, kako je Isidora Sekulić naslovila svoju knjigu o Njegošu, ali se slobodno može reći da je to i jedan pozorišni roman o ljepotama i mukama pozorišnih umjetnika na sceni, ispred i iza scene, o slavi i zaboravu, o sjaju i znoju mukotrpnog rada.

Dr Vera Obradović Ljubinković u ovoj knjizi detaljno, ali i obzirno, rekonstruiše i neke od najvećih sukoba, incidenata, pa čak i skandala, koji su pratili Jovanku Bjegojević u sredini u kojoj je djelovala i stvarala. Jovanka je cijeli svoj život žrtvovala isključivo umjetnosti, posvećena njenoj etičkoj i estetičkoj dimenziji, upornom radu na usavršavanju artizma, oplemenjivanju umjetničke forme mišljenjem i osjećanjem i stvaranju cjelokupnog umjetničkog doživljaja. Za nju balet nije bio samo umjetnost artikulacije tijela, nego i artikulacija srca i duše. Imala je ogroman otpor i netrpeljivost prema onima koji nisu slijedili ove umjetničke principe, prema neradu, umjetničkoj nedisciplini, rutini i površnosti, takođe prema nepravdi, neistini ili administrativnim ograničenjima koja su propisivala koliko proba ili baletski čas treba da traju. Taj svoj otpor je otvoreno i oštro iskazivala ponekad eksplozivnim reakcijama, koje su opet izazivale neomiljenost, zakulisne intrige, podmetanja, pa čak i fizičke obračune. To umjetnicu kakva je bila Jovanka Bjegojević nije sprečavalo da i dalje bude onako nepomirljiva prema svemu što nije odgovaralo njenim umjetničkim i životnim principima. Nije imala nikakvog smisla za diplomatiju i to je najčešće bilo na njenu štetu.

O knjizi su na promociji govorili Svetozar Rapajić, profesor emeritus, zatim dr Nadežda Mosusova, dr Vesna Krčmar, dr Svetlana Tomić, Iva Ignjatović, članica Predsedništva UBUS-a, kao i sama autorka dr Vera Obradović Ljubinković. Odlomke iz knjige je čitala dramska umjetnica Marija Knežević.

Promociji knjige “Jovanka Bjegojević – ptico, ne sklapaj svoja krila” u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, prisustvovao je Dario Topić profesor istorije iz Zavičajnog muzeja u Prnjavoru koji je autorki dr Veri Obradović Ljubinković ustupio podatke o Jovanki Bjegojević do kojih došao te ukazao na dragocjenu literaturu u kojoj su se mogli naći korisni podaci za ovu knjigu.

O ovoj saradnji i učešću u stvaranju ove knjige, Topić kaže:

“Bilo je izuzetno uzbuđenje i zadovoljstvo sarađivati sa profesoricom Verom Obradović Ljubinković. Njeno lično poznanstvo sa Jovankom Bjegojević posebno je bilo zanimljivo i dragocjeno za mene ali i za nas iz Prnjavora jer se u njihovim razgovorima, po njenim riječima, Jovanka često sjećala i pominjala svoj Prnjavor. I pored impresivne umjetničke karijere nije zaboravljala gdje je rođena, gdje je provela rano djetinjstvo i gdje je napravila prve korake koji su ukazivali da je izuzetan talenat. Hvala profesorici na čestom pominjanju Jovankinog Prnjavora, Zavičajnog muzeja u Prnjavoru i mene lično u ovoj knjizi. Neizmjerno mi je zadovoljstvo da sam mogao pomoći u pisanju ove knjige i da sam večeras, na poziv profesorice Vere, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu mogao da prisustvujem njenoj promociji.

Posebno hvala načelniku Prnjavora dr Darki Tomašu jer je od njega zapravo sve i počelo. Pitanje o Jovanki Bjegojević koje je načelnik dobio od profesorice Vere posredstvom opcije “Pitajte načelnika” na sajtu opštine Prnjavor, načelnik je proslijedio meni lično tj. na adresu Zavičajnog muzeja u Prnjavoru, usmjerio profesoricu da se javi što je ona ubrzo i učinila i ja sam dalje preuzeo kontakt i saradnju na pisanju ove knjige”.

Realizaciju ovog izdavačkog projekta pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Knjiga je izašla u izdanju Udruženja baletskih umetnika Srbije, a kroz određeni period dogovorena je promocija ove knjige u Prnjavoru koju će organizovati Zavičajni muzej u Prnjavoru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*