Prnjavor: Premijerno izveden “Jazavac pred sudom”

Glumci iz grupe odraslih Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” iz Prnjavora izveli su premijerno predstavu “Jazavac pred sudom” Petra Kočića, u adaptaciji i režiji Siniše Tešanovića.

Tešanović u izjavi Srni kaže da su Kočić i njegov “Jazavac” oduvijek bili svojevrsni simboli slobode, patriotizma, srpskog seljaka, čovjeka iz naroda, tema koja je intrigirala i čitaoca/gledaoca i umjetnika.

“Priča nam je svima dobro poznata, iz koje baš ništa nismo naučili, a koja je i danas aktuelna kao i onda kada je napisana. Grupi za odrasle je ovo druga premijera nakon `Ženskih razgovora` i vjerujem da će ova predstava pokazati koliko kvalitetno stvaramo i s kojim radom i trudom želimo da gradimo pozorište u našem gradu” , rekao je sinoć Tešanović, koji u predstavi glumi Davida Štrbca.

On kaže da je svojevrsni pečat predstave i smijeh koji se provlači kroz cio komad.

“Gorak, težak, podmukao, krije bol i suze, a opet svi se od srca smijemo koliko god nam bilo teško u životu. To je Kočić vrlo dobro znao i odlično je utkao u svoje likove, a mi smo htjeli da prikažemo našim gledaocima situacije kada se smijemo, a da ne znamo zašto ili kad se smijemo čisto da bismo se odbranili od svega što nas tišti” , rekao je Tešanović.
Veselin Aleksić, koji u predstavi igra pisara kaže da je rad na predstavi protekao neočekivano lako, a svi glumci vrlo brzo ušli u svoje likove, kao i da predstava ima mnogo skrivenih poruka i sličnosti sa današnjim vremenom.

On se nada da će se Dramskoj sceni nakon ove predstave priključiti još ljudi koji imaju glumačkih sklonosti.

“Pozorište je više od hobija ili puke aktivnosti. Ovo je način opušten života i druženje puno smijeha” , kaže Aleksić.

U predstavi glume i Boro Tramošljanin, Žarko Aničić, dok je uloga mladog Kočića povjerena Vuku Karanoviću iz omladinske grupe.

Umjetnički rukovodilac “Prosvjetine” Dramske scene Brankica Radonjić rekla je Srni da je ostvarena dugogodišnja želja da se u Prnjavoru oformi i grupa odraslih pozorišnih entuzijasta, čiju opravdanost su i potvrdili ovim ozbiljnim projektom Siniše Tešanovića.

Tokom predstave “Jazavac pred sudom” publika je sinoć mogla čuti i Kočićeve stihove nastale kada je bio u zatvoru u Tuzli.

Grupu odraslih uskoro očekuje i premijera savremene urnebesne komedije “Druga sreća”, koja govori o sudbini žena današnjeg vremena.

(Tekst i foto: Srna)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*