Prnjavor odao poštu svojim najhrabrijim sinovima: Služen parastos za 626 poginulih boraca povodom Dana Republike Srpske (FOTO)

Dan Republike Srpske obilježen je i u Prnjavoru. U Spomen hramu Svetog Velikomučenika kneza Lazara na Vučijaku služena je tradicionalna liturgija, parastost te položeni vijenici i cvijeće za poginule borce sa područja Prnjavora u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Spomen hram na Vučijaku i ove godine bio je mjesto okupljanja Prnjavorčana koji su prisustvom na parastosu odali poštu najhrabrijim svojim sugrađanima koji su dajući svoj život stvorili ono što im daje mir i garanciju opstanka a to je Republika Srpska. Prvi čovjek Prnjavora Darko Tomaš istakao je da je dužnost novih generacija da osiguraju da se Prnjavor ali i Republika Srpska razvija a da se na temeljima mira gradi budućnost.

” Iskoristio bi priliku da svim građanima Prnjavora ali i Republike Srpske čestitam Dan republike i Krsnu slavu i moje su želje da svi građani žive u miru i blagostanju. Ono što je važno napomenuti je da Republika Srpska ne traži ništa osim onog što je definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom dok istovremeno nudi je mir i stabilnost koja treba da vlada na ovim prostorima ali i međusobno uvažavanje koje će vladati između naroda. ”,rekao je Tomaš.

Potpredsjednik Skupštine grada Željko Simić navodi kako je 9. januar uvijek važno obilježavati i sjećati se na ovaj dan naših najhrabrijih sinova.

” Veoma je važno ne samo ne samo na današnji dan već i tokom cijele godine a i ovog puta na spomen hramu na Vučijaku odajemo tradicionalnu liturgiju, parastos, polaganje vijenaca i cvijeća. Svi oni koji i danas atakuju na Republiku Srpsku da smo spremni da je uvijek branimo našom mudrosti i pameću ”,rekao je Simić.

Za poginule borce vijence i cvijeće položile su porodice poginulih boraca, organizacije i udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i ostali.

Predsjednik Udruženja RVI Prnjavor Dragan Vrhovac navodi kako Republike Srpske sigurno nebi bilo bez velike žrtve te da je Deveti januar nešto što će se uvijek sa ponosom slaviti uprkos svim pritiscima.

” Sve što oni budu više branili da se obilježava Dan Republike Srpske naš srpski narod će to više i masovnije slaviti. I danas u svakoj opštini i gradu obilježava se svečano 9.januar. Uvijek moramo čuvati Republiku Srpsku koja je odbranjena u ratnom vihoru ”,rekao je Vrhovac.

Da se žrtva najhrabrijih ne smije zaboraviti potvrđuje i Udruženje građana 9.januar koji su tradicionalnim defileom odali počast stradalima i pokazali da je Srpska blago koje vijerno čuvaju. U okviru ovog udruženja aktivno je mnogo mladih među kojima i Jovan Simić

” Važno je da se brineom o Srpskoj koja je garant opstanka srpskog naroda zapadno od Drine. Naši očevi nisu štedili sebe i svoj život kako bi stvorili jedan bastion života za Srbe. Mi ćemo nastaviti i narednom periodu da dolazimo ovdje na parastos i liturgiju i da organizujemo defile te da na taj način pošaljemo poruku da nam Republiku Srpsku nike ne može ukinuti i da će ona živiti dok smo joj mi vjerni ”,rekao je Simić.

U spomen hramu uklesana su imena 626 boraca sa područja grada Prnjavora koji su svoj život dali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

TV K3

8 Comments

 1. Ko koga prevari i podrži “Majdan” 2014 za svoje interese? Odakle se stvori Nulandova i ostali iz am. Vlade tadašnje na “Majdanu” tih dana? E,zato je otišao Donjeck,Krim i ostalo.Nisu bila damu pa i Minski Sporazumi nisu ispunjeni jer su am. pripremali narod na rat i malo je sve do danas pša se i dalje srlja za amer. Za to su vam svima i za sve krivi samo Srbi,Rusi i oni koji su uz nuklearnu silu koja okuplja i sve muslimanske zemlje jer je tim zemljama i ostalima interes da ekonomski ne propadnu pa neće sa amer. koje su joj do tada vjerno služile (neke), samo mogu reći koga zabole đon što krivite za sve Srbe. Srbi na to ne obraćaju pažnju,ni na lude hodže ni na šta,sve to radite od nemoći.Neka dotični tip izračuna ako uošte zna koliko je zemalja sa ame. koje ekonomski propadaju,recimo današnja Njemačka? Sa am. je oko 20 % i još manje cijelog svijeta.Sve su te zemlje žrtvene kuje amer.

 2. Nastavi da se grohotom smiješ jer je to sve što znaš i od muke ti je to. Da ste pametni koliko niste 9.Januar bi za vas trebao biti dan kao i svaki drugi.HVALA VAM ZA BESPLATNO REKLAMIRANJE DEVETOG JANUARA,SNSD-a,DODIKA,REPUBLIKE SRPSKE I SRPSKOG NARODA. Znam da vi to nikako ne bi htjeli ali ovako ispada. Sjeti se,traži ima li još nešto da možeš da mrziš,traži pa ćeš možda naći. 9.Januar je Dan kad je jedan narod odlučio da se pokuša odbraniti od zakletih im neprijatelja koju su mu mač i sjekiru stavili pod vrat ali šta je tebe briga , tuđe meso ne boli, štaviše i u svetoj knjizi piše (od Boga kobojagi) da sve nemuslimane mora fizički uništavati jer svi su eto nevjernici jer ne govore Alah pa musliman ima obavezu da ih kad god može fizički uništi i vi čak u to i vjerujete jer je to kao bajagi rekao neki Bog……………..što nema vezu sa vezom.
  Imali ste Lisabonski Sporazum (Žan-Kutiljerov) da ne bude rat koji je i Alija potpisao ali je poslije povukao potpis da bude rat kad je rekao da će žrtvovati mir za rat ne bi li kako je mislio uz pomoć amer. fizički uništio Srbe pa pošto nije sad je kuknjava,kako godine prolaze sve je veća kuknjava za neuništenjem srpskog naroda koje još niste sproveli a i nećete nikad moći. Pošto ništa drugo ne znaš nastavi da mrziš nikoga se ne tiče tvoje “uvaženo mišljenje”.

 3. Шта би рекли погинули припадници ВРС украјинског поријекла да им у помен машу заставом сепаратиста из Доњецка који под том заставом убијају украјински народ?

  Мислим да се клинцима који промовишу нечије провокације треба објаснити да су са Србима раме уз раме били и остали народи а поготово Украјинци из Прњавора.

  Како то да је властима у Прњавору нормално да се провоцира један од народа на дан слављења дана републике Српске а и припадницима Вукова са Вучијака међу којима је било бораца украјинског поријекла?
  Зар Вас није срамота??!!!

  • Ja ne znam gdje je bila zastava ali ako je bila Ukrajinci su trebali na to da upozore Vlasti jer prosto možda su Vlasti to izgubili iz vida jer je zastava najmanji problem koji se previdi…ali i sa nekim Ukrajincima su razne zastave koje isto tako isto vrijeđaju srpski narod.
   Ukrajinski narod je više nego mnogo pogriješio što je sa đavolom tikve sadio a to valjda vide danas malo više ljudi nego ranije,neki još ne vide i neće nikada da vide-uoče. Vidimo kako su laganice neki tamo (anglosaksonci) prevarili Ukrajince za koje je ustvari jedan nastradao Ukrajinac i jedan nastradao Rus 2:0 ali de ti to kaži ljudima koji su se zavadili davno a sad vidimo ko koga zaista iskorištava i neće stati do zadnjeg Ukrajinca a bogami i Evropljanina u smislu antiruskih (antievropskih) sankcija. Zahvaljujući ukrajinskim neprijateljima za koje oni misle da su im prijatelji Krim i sav dio i ko zna šta još su zauvijek izgubljeni …..Ukrajincima je trebao jedan Dodik pa bi danas Ukrajina bila bolja od EU koja je to bila npr 2019 godine.Ali ga nije imala.
   Mene ne zanimaju ni ovi ni oni u smislu da vodim njihove brige samo mi nije jasno kako da se od drveta ne vidi prašuma? Pa prošla su vremena pre 80 godina,nije sve isto kao tada,nije ekonomija,oružje i mnogo toga.Nije mi jasno kako neko smatra da može da pobijedi nuklearnu silu a taj nije nuklearna sila i zašto ne imati damu i spuštati glavu u krilo đavolu? Kako Amerika kao nuklearna sila da uđe da kao bajagi pomogne Ukrajincima za koje ih usput da kažem nije nimalo briga , jer to bi značilo sukob sa drugom nuklearnom silom i to bi bio kraj ovog svijeta. Mislim ni ne treba neka pamet da se nešto skonta ali jbg lovu je već neko uzeo-lova vrti gdje burgija neće.

 4. Jel to onaj dan kad su se pobunjeni nacionalist i povampireni nacisti sastali u birtiji i proglasili paradrzavnu tvorevinu na tlu Republike BiH i furali tu pricu od zlocina do zlocina, pa na kraju i do genocida i haskih klupa?
  Cekaj da pitam skupsinu MZ Cekrcici donji jel mogu smuljat kakav pamflet i da ga recimo nazovu “Deklaracija o proglasenju Donjih Cekrcica unutar svojih priznatih granica od ruzine baste sve do slavinog potoka” kao nezavisnu drzavu-“Garant opstanka” Cekrcicana na ovim prostorima?
  Grohotom se smijem.

  • dobro si prošao,od 100 % teritorije dobio si ratom oko 23 % kažu mada katastarski imate po popisu manje od 18 % u cijeloj pok bih.

  • Ne smiješ se ti grohotom već kmečiš pa zajaučeš na sav glas svakog 9.Januara jer si nenormalan a da nisi ne bi se ni javljao ovdje povodom 9.Januara i na drugim mjestima i kmečao a govorio da ti je smiješno,sam sebe lažeš ali ne možeš nas.Da ne slušaš trovače iz džamija bio bi i ti bar malo normalniji ali ti voliš što gore misliš da ti je bolje.Najbolje vam je da iz kalendara izbacite 7. i 9. Januar i mirna b. Ako se neko slučajno rodi 9.Januara ti piši da je to neki drugi dan.

1 Trackback / Pingback

 1. Dan Republike Srpske | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*