Prnjavor: Obilježeni istorijski datumi iz NOR-a od 1941. do 1945. godine

Polaganjem vijenaca na spomeniku na Ceru u Prnjavoru i na spomen obilježju na Ljubiću članovi opštinski odbora SUBNOR-a Prnjavor obilježili su danas istorijske datume iz Narodno – oslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine – Dan formiranja 14. Srednjobosanske narodno – oslobodilačke udarne brigade i formiranje prve prnjavorske partizanske čete. Još 11 živih boraca iz drugog svjetskog rata zajedno sa poštovaocima svake godine odaju počast palim žrtvama.

17. oktobra 1943. formirna je 14. Srednjobosanska narodno – oslobodilačka udarna brigada, a kroz nju je prošlo 4000 boraca, od kojih je 568 poginulo. Brigada je bila pod komandom Steve Samardžije, a kasnije i Steve Kovačevića. Spomenik na Ceru u čast borcima ove brigade postoji duže vrijeme, ali je u poslednjih 15-20 godina bio zapostavljen. Nakon polaganja vijenaca na Ceru, svi prisutni uputili su se na Ljubić gdje je formirana prva prnjavorska partizanska četa na čelu sa komandirom Novakom Pivaševićem i Živojinom Preradovićem.

Na inicijativu da se sagradi spomenik na mjestu gdje je formirana prva prnjavorska partizanska četa, na planini Ljubić, došao je Brane Šušak tokom istraživanja planine za svoju knjigu “Ljubić – neispričane priče”. Saznavši da je baš sa ovog mjestu krenula četa u borbu, ali da je tu bila i ratna bolnica, u saradnji sa OO SUBNOR-a Prnjavor 2015. godine postavljeno je ovo obilježje.

Iz Opštinske boračke organizacije kažu da će i u narednom periodu nastaviti sa obilježavanjem istorijskih datuma iz Narodno – oslobodilačkog rata od 1941. do 1945. te skreću pažnju na to da mlada pokoljenja ne smiju da zaborave svoju istoriju, kako se ovakva dešavanja kroz koja je prošao srpski narod kroz svoju istoriju nikad više ne bi ponovila.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*