Prijem povodom Dana lica sa invaliditetom

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Borko Lukanović razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja ratnih vojnih invalida /RVI/, Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven”, Udruženja slijepih i slabovidih lica i predstavnicima Boračke organizacije, povodom obilježavanja 3. decembra – Dana lica sa invaliditetom.

Na sastanku je razgovarano o radu i planovima udruženja, problemima sa kojima se susreću, kao i odnosu udruženja i lokalne vlasti i njihovoj saradnji.

“Opština ovim licima pomaže u skladu sa svojim mogućnostima i to će činiti i ubuduće. Svjesni smo da to nije dovoljno, ali cjelokupno društvo je u teškoj situaciji i lica sa invaliditetom dijele njegovu sudbinu. Ipak, nadamo se da će u dogledno vrijeme stvari krenuti nabolje”, rekao je Lukanović.

Predsjednik skupštinskog odbora za boračko-invalidsku zaštitu Miro Šikarac smatra da, kada je riječ o licima sa invaliditetom, diskriminacija je i te kako prisutna.

“Društvo je u teškoj poziciji, a opština Prnjavor, iako se trudi da izdvajanjima iz budžeta i različitim programima pomogne ovu populaciju, ne čini dovoljno. Uvijek se može pronaći prostor za još sredstava koja bi dobro došla korisnicima po ovom osnovu”, kaže Šikarac.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Prnjavoru Dragan Vrhovac podsjetio je da je u godini na izmaku bilo određenih pomaka u rješavanju osnovnih pitanja ove kategorije stanovništva.

“Zahvaljujući saradnji sa opštinskim vlastima, posao na naplati parkinga dobilo je pet naših članova, a u toku su pregovori da se i naredne godine u radni odnos primi još nekoliko ratnih invalida”, istakao je Vrhovac.

On je rekao da će udruženje povodom današnjeg dana za 30 ratnih vojnih invalida dodijeliti novčanu pomoć od po 100 KM. Posredstvom republičkog Saveza RVI za dvojicu ratnih invalida obezbijeđeno je 1.250 KM nepovratnih sredstava koja će iskoristiti za kupovinu poljoprivredne mehanizacije.

Vrhovac dodaje da i dalje ostaju veliki problemi u domenu stambenog zbrinjavanja i liječenja.

“Danas smo predložili da se u narednom periodu malo više sredstava izdvaja za jednokratnu pomoć, a posebno da se pomogne ljudima koji nisu u mogućnosti da se zaposle” rekao je Vrhovac.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*