Predstava o uticaju društvenih mreža obradovala mladu prnjavorsku publiku

Prnjavorska publika imala je priliku da uživa u jednom neobičnom dramskom izvođenju koji je publici predstavio uticaj društvenih mreža a riječ je o predstavi pod nazivom ”Instagram : ja = 0:1”. Ovu predstavu koja je spojila dramski prikaz i savremeni način života izvela je na pozornici prnjavorskog Cetra za kulturu, dramska scena SPKD ”Prosvjeta”.

Predstava je prikazala probleme savremenog života u kojem društvene mreže kao što je Instagram utiču na život mladih ali i da je virtuelni život, ne može zamijeniti stvarno okruženje i osobe u njemu.

Član dramske scene Jana Preradović kaže kako su ona i njeni prijatelji željeli kroz ovu predstavu da svojim vršnjacima, pošalju jednu poruku a to je da mnogo vremena prvode u virtuelnom svijetu.

” Češto naši vršnjaci zbog previše provedenog vremena na Instagramu i drugim mrežama, zaborave na stvarnost. Smatram da ovakvu predstavu prije svega treba prikazivati mladima a posebno onima koji prolaze kroz pubertet. ”,rekla je Preradovićeva.

Ova djevojka je poručila i da je neobičan pozorišni komad imao je edukativni katakter gdje su i odrasli nešto naučili.

” Prikazali smo našim starijim sugrađanima neke osnovne podatke o tome šta je Instagram, kada je nastao i koga je izmislio. Smatram da je to važno jer se i naši stariji sugrađani među kojim su i naši roditelji i porodica, moraju shvatiti i upoznati se sa jednom društvenom mrežom koja je postala sastavni dio života novih generacija”,rekla je Preradovićeva.

Osnova svega nije bilo da se Instagram i druge društvene mreže udalje od mladih novodi autor teksta i režiser Brankica Radonjić dodajući kako su digitalne tehnologije uzele prevlast u današnjem životu. Međutim, dodaje da je osnova svega bila da naučimo publiku, da se tehnologije mogu i pametno koristiti ukoliko imamo svijest o tome.

” Predstava ”Instagram : ja = 0:1” ima optimističan završetak jer je pobijedila nova generacija. Cilj nam je i bio da pokažemo da se u digitalnom svijetu ipak ne može izgubiti neki način života gdje se mladi mogu družiti uživo i da poštuju prijateljse odnose. Mi smo mnogo razmišljali o tome kakvu predstavu prikazati ali smo odlučili da to bude jedan tinejdžerski komad koji će posebno biti namijenjen učenicima osnovnih škola. Mislim da su oni kroz ovaj nastup svojih vršnjaka otkrili neke nove istine i prave vrijednosti ”,rekla je Radonjićeva.

Navodi i da je dramski metod najbolji način da se privuče pažnja mladim osobama a to se može uraditi ukoliko se uklopi sa njihovim načinom razmišljanja. Kroz scenu, dodaje djeca mogu probuditi svoje emocije i najbolje shvatiti šta im to poručuju edukatori.

” Kroz ovakve stvari djeca u publici mogu iznuta da osjete taj problem i da možda sami preoznaju sebe kroz način života koji se izvodi na sceni a gdje je prikazan tipičan život mladih. Osnovna ideja svih naših predstava za djecu i omladinu je da poručimo putem scene neke pedagoške poruke koje su predočene kroz umjetničko djelo. Želimo da oni to prije svega da to utiče na njihov život i da oni kroz scensko izvođenje koje gledaju, promijene način svog života ”,rekla je Radonjićeva.

Podsjeća da je ovo bilo drugo izvođenje na sceni navodeći i da će ovaj komad izvesti i povodom predstojećeg Dana opštine Prnjavor za njihove vršnjake.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*