Predavanje o renesansnom periodu počelo “Putovanje kroz muziku”

Foto: SRNA

U Školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Кonstantin Babić“ u Prnjavoru večeras je predavanjem profesora Dinka Blagojevića iz Banjaluke o periodu renesanse i izvođenjem kompozicija najpoznatijih stvaralaca iz tog doba počeo petodnevni festival klasične muzike pod nazivom „Putovanje kroz muziku“.

Direktor škole Đorđe Кovačević u izjavi za Srnu kaže da je zamisao da se široj javnosti ukaže da je muzika kroz istoriju bila značajan faktor razvoja i likovne umjetnosti, književnosti, arhitekture.

„Mislim da ćemo kroz ovih pet dana sa renomiranim univerzitetskim profesorima na pravi način predstaviti taj razvojni period, odnosno put kako su se razvijali muzika i umjetnost uopšte “ , kaže Кovačević.

On je istakao da je festival koncertno – predavačkog tipa.

„Pojedina predavanja će biti propraćena i određenim video materijalom, odnosno dali smo profesorima slobodu da kroz dva sata predstave jednu epohu, povežu je sa ranijom i najave razvoj ka sledećoj epohi“ , pojasnio je Кovačević.

O kulturi iz doba baroka, klasicizma, romantizma, savremenog doba predavanja će do petka održati gostujući profesori Snježana Popović – Vuleta iz Banjaluke, Arsen Čarkić iz Banjaluke, Neven Šobajić iz Beograda i Bartolomej Stanković iz Istočnog Sarajeva.

Predavanja prati i izložba reprodukcija najpoznatijih likovnih djela iz svakog perioda postavljena u holu škole , koju je pripremio profesor Željko Jelić – Кremanski.

Predavanjima koja se održavaju u koncertnoj sali škole do petka, 15. novembra u vremenu od 18.00 do 20.00 časova mogu prisustvovati svi zainteresovani građani.

SRNA

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*