POZITIVA Ove godine IKEA-i prodali robe u vrijednosti od 15 miliona eura

Tvornica namještaja „Standard“ iz Prnjavora organizirala je „Dan otvorenih vrata“ i obilježila još jednu uspješnu poslovnu godinu i 15 godina saradnje sa švedskom kompanijom IKEA.

 

Dugogodišnja saradnja s ovom poznatom kompanijom donijela im je i Lean certifikat među prvima u BiH, istakao je Edin Dacić, predsjednik Uprave „Standarda“.

Povećan kvalitet

– Zahvalio bi našim saradnicima, posebno IKEA-i, koja je naš glavni kupac. Veliki uspjeh je i što smo podmladili kadrove u proizvodnji, a radimo na tome da podmladimo i menadžment – kazao je Dacić.

Kvalitetom poslovanja zadovoljan je i tehnički direktor Ognjen Jevđenić.

– Posljednja tri mjeseca imamo rast kvaliteta za nekih 30 procenata, što je veoma bitno za naredne tendere na koje ćemo izlaziti s konkurencijom – kazao je Jevđenić.

Rukovodilac komercijalne službe Dragana Repić napomenula je da je prethodne godine strateškom kupcu IKEA-i prodato finalnih proizvoda u vrijednosti od 13,8 miliona eura, dok je ove godine ostvaren rast od 10 posto.

– Ove godine smo našem kupcu prodali robu u vrijednosti od 15 miliona eura, a prema svim internim indikatorima, kvalitet robe koju proizvodimo zadovoljava sve potrebne standarde – istakla je Repić.

Novi standardi

Rukovodilac za zaštitu zaštitne sredine Marinka Popadić napomenula je da je cilj implementacija standarda za energetsku efikasnost ISO 50.001, a da je niz standarda u ovoj firmi već implementiran, među njima i ISO 9001.

Kroz historiju

„Standard“ je proizvođač s dugom tradicijom. Kao dio SOUR-a „Šipad“ do 1985. proizvodio je pretežno školski namještaj. Djelatnost zatim usmjerava na namještaj za domaćinstvo od mješovitih materijala, sve do 2000. Zahvaljujući kvalitetu i dizajnu, izrastao je 80-ih u fabriku sa 300 zaposlenih, a 2000. godine počinje saradnju s IKEA-om.

Tokom 2004. švicarska firma „Daccomet AG“ iz Ciriha počela je otkup akcija. Trenutno posjeduje 84,5 posto, fondovi 14,6, a mali dioničari 0,9 posto. Nakon otkupa većine akcija provedena su tri investiciona ciklusa. Trenutno zapošljavaju više od 300 radnika.

Autor: N. SIMIĆ –  Avaz

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*