Pokrenuta incijativa za obnovu kandelabar (stuba) sa pet lampi

Poštovani, Javljam vam jednu, nadam se, lijepu vijest za naš Prnjavor i za nas koji ga volimo.

Ispred Zavičajnog muzeja u Prnjavoru pokrenuo sam inicijativu da se obnovi kandelabar (stub) sa pet lambi koji je bio simbol i neko kultno mjestu u Prnjavoru.

Načelnik opštine Prnjavor dr Darko Tomaš sa zadovoljstvom i ogromnim interesovanjem je prihvatio moj prijedlog.

Slaže se da taj simbol našeg mjesta treba obnoviti, te ćemo već ovih dana preduzeti neke korake u tom smislu i polako krenuti u realizaciju ovog posla.

Obnovu moramo raditi na osnovu starih fotografija jer, koliko je meni poznato, nemamo sačuvane njegove materijalne ostatke ni u fragmentima. Volio bih da mi neko javi da imamo. Ne znamo kolika je bila visina i širina kandelabara (stuba) i sl.

Navodno se jedan dio držača lampi sačuvao i nalazi na kući pokojnog Bogde Neimarevića i to ću ovih dana detaljno provjeriti.

Ukoliko imate neku fotografiju stuba molim vas da mi dostavite ili ovdje na grupu ili u privatnoj poruci. Naravno, volio bih da čujem i vaše mišljenje o ovoj namjeri, zatim o tome kako je stub izgledao, koliko je bio visok i ostale karakteristike.

Stub bi bio postavljen na gotovo istu lokaciju gdje je i nekad bio, ali zbog saobraćaja ipak nešto više prema bistama i spomeniku narodnim herojima i palim borcima, na ono saobraćajno ostrvo ispred kafane Pet lampi. Ideja je da se kao nešto novo što stari kandelabar (stub) nije imao, urade kružne klupe za sjedenje oko njega.

Ja postavljam neke tri fotografije koje imam u ličnoj i foto arhivi Zavičajnog muzeja u Prnjavoru na kojima se on najbolje vidi. Ako imate nešto slično ili bilo šta drugo što bi moglo pomoći i doprinijeti njegovoj obnovi pošaljite. Biću vam veoma zahvalan.

Dario Topić

2 Comments

  1. Treba sad da se vratimo u tursko doba i da vratimo sve sto je nekad bilo . Da je bilo dobro i odrzalo bi se ? Bolje bi bilo da ste pokrenuli incijativu da se te rusevine posklanjaju i da se naprave nove zgrade dok jos ima ko praviti

  2. Мање пара за ремонт пумпе на изворишту Повелич и ето за обнову овог вриједног културног споменика.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*