Plate radnicima prnjavorskog “Ribnjaka” tek krajem godine

Preduzeće “Ribnjak” u stečaju iz Prnjavora trenutno posluje bez prihoda, prvu zaradu očekuju tek krajem godine, za kada je planiran novi izlov ribe, a novcem od prodaje planiraju da isplate jednokratne naknade zaposlenima, koji sada rade bez plate.

Stečajni upravnik prnjavorskog “Ribnjaka” Radomir Predojević rekao je za “Glas Srpske” da je ovo preduzeće jedno od rijetkih u stečaju koje je u prethodnom periodu uspjelo stati na noge, sačuvati, pa čak i uvećati stečajnu masu.

“Zahvaljujući izlovu koji smo imali krajem novembra prošle godine uspjeli smo 2022. završiti veoma dobro. Novcem od prodaje ribe izmirili smo sve obaveze koje su nastale u toku stečajnog postupka, počevši od plata, poreza i doprinosa prema radnicima, troškova struje, vode, apsolutno svega. Došli smo na nulu, što je rezultiralo i velikim zadovoljstvom zaposlenih koji godinama nisu primali platu, niti su im uplaćivani doprinosi“, rekao je Predojević.

On je istakao da sve nadolazeće obaveze u ovoj godini ne izmiruju jer nema izlova ribe, a samim tim ni prihoda.

“Obaveze koje će se akumulirati tokom godine izmirićemo nakon idućeg izlova koji opet planiramo tokom božićnog posta. Sa radnicima smo se dogovorili da im tada isplatimo jednokratnu naknadu za svih 12 mjeseci i oni su se složili da nastave raditi pod tim uslovima“, objasnio je Predojević dodavši da imaju šest radnika koji imaju ugovore o djelu.

On se nada da će uskoro sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imati sastanak na kojem planira da zatraži podršku za poribljavanje.

“Vlada RS dala nam je lani novac, zahvaljujući čemu smo izvršili poribljavanje sa oko pet tona ribe. Ako želimo jači izlov, zanavljanje novim jedinkama potrebno nam je i ovog proljeća. Na tržištu vlada velika potražnja za šaranom, čija proizvodnja je u opadanju i svakako bi bilo od izuzetnog značaja da se poribljavanje obavi do kraja maja, tako da ćemo po svim linijama nastojati da obezbijedimo novac za te namjene, kao i za nabavku hrane“, kazao je Predojević.

Podsjetio je da je stečajna masa preduzeća prije dvije godine procijenjena na 10,5 miliona maraka, ali vjeruje da je ta vrijednost sada i veća.

“Za sada nije realno očekivati da preduzeće izađe iz stečajnog postupka jer dok god pravosudni organi ne daju konačno rješenje o vlasničkim odnosima, ne možemo pričati o zatvaranju stečaja. Očekujemo da se tokom godine te parnice razriješe, da će do decembra biti puno jasnija situacija u vezi sa vlasničkom strukturom, te da će se vlasti očitovati šta dalje, hoće li ribnjak ići u javnu prodaju ili će država preuzeti preduzeće na sebe“, naveo je Predojević.

U žižu javnosti “Ribnjak” je dospio u julu 2021. godine nakon uginuća velike količine ribe, ali je tadašnja stečajna upravnica Nataša Kosić uspjela da sanira ribnjak i stvori uslove za izlov ribe.

Glas srpske

1 Comment

  1. Ja licno mislim da je to sve jedna velika sramota za celokupno drustvo , opstinu i Rep. Srpsku, da ljudi rade u gumenim cizmama i gumenom odelu a da cekaju do sv. Nikole platu????
    Ujedno postavljam pitanje stecajnom upravniku :
    Da li cete Vi gospodine takodje cekati platu a redovno obavljati vase poslove do tog dana ?

    Prodali ste ribu, uzeli novac , pa sto niste ostavili na stranu da imate za platu ljudima do kraja godine ili sto im niste dali unapred jer su i oni platu cekali godinama unazad.

    Mene u daljem jako zanima da li su obaveze i doprinosi za te ljude uplaceni retroaktivno jer i njima ce trebati penzija jednog dana ili se namiruju obaveze potrazivacima dugova iako su napravljeni mozda i sa fiktivnim fakturama ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*