PAK Skitinice: “Pohodi na Julijske Alpe” i kako se postaje “Slovenac”

Dvije godine nije se išlo u inostranstvo😀, zbog situacije poznate. Čekao se ,,zvižduk” , pa da se krene.

Podkraj jula 2022 godine, okupila se ekipa dobrih planinara, dobrih ljudi, već prekaljenih visokogoraca, gotovo kao mala planinarska reprezentacija da malo prođe po Juliskim Alpama. Među njima naš Slobodan Slobo Šušak, a vodički dvojac Jarić-Šoškić ili Šoškić-Jarić da se niko ne ljuti jer znaju ko kada koju ulogu preuzima.

Prva destinacija – Triglav. Ne treba ga posebno predstavljati. Slovenac se postaje, rođenjem, zasnivanjem bračne zajednice, po posebnim zaslugama ili se jednostavno popne Triglav nekom od smijeri i postane se ,,Slovenac”.

Pričaju, da oko 70% slovenaca popne Triglav bar jednom za života. Ostalima nije do toga 😂. I tako taj dan, pedesetak planinara savlada 1950 metara visinske razlike, 10 sati hoda, po dijelom tehnički zahtijevnoj trasi, i ko nije do sada, tada posta ,,Slovenac”. Sjajna ekipa iz Vojvodine, južne Srbije (nabrojane posebno volimo), iz Bosne i Hercegovine znalački pristupi vrhu Triglava, bez nekih problema. Ipak pedesetak ljudi voditi i izvesti na bilo koji vrh “lijep” je posao, mada kad su visokogorci u pitanju nema neke velike brige. Dalo bi se još pisanija mnogo pisati, ali imaju fotografije koje pričaju ljepšu priču. Predah od pohoda i put pod noge prema Dolomitima i najvišem vrhu Italije Gran Paradizo 4061 mnv 😀🏞️.

Opisati malo teško, a dožijeti, vidjeti, pohoditi, družiti se u toj prelijepoj i nestvarnoj prirodi za svaku preporuku. Kako se radi o tehnički zahtijevnom usponu, u nekim dijelovima se ide u tzv. glečerskoj navezi po ledniku koji i nije baš u sjajnom stanju, a dan nakon uspona i pristupa vrhu, staza je iz bezbjedonosnih razloga zatvorena od strane Italijana, a biće nova malo bezbjednija, vjerovatno.

Navezani i svezani uz pomoć tehničke opreme (drugačije ne može🤗) po lijepom danu pristupiše visokogorci na najviši vrh Italije Gran Paradiso i Slobo pored Triglava u čast planini razvi zastavu PAK “Skitnice” na vrh vrha Italije. Eto postade se i “Latin”. Da se nebi ostalo samo na tome kad se već došlo na toooooliku dalj, noge se moraju protegnuti malo po nekoj Via Ferati, samo ovaj put na 3000 mnv, čisto da pogled bude ljepši i dalji.

Čestitke i poštovanje za sve učesnike akcije, a vodičima i njihovim pomoćnicima malčice 😀 posebno.

PAK Skitnice

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*