Otvorena spomen-soba Vukova sa Vučjaka (FOTO VIDEO)

Na mjestu gdje je formirana prva dobrovoljačka jedinica Vojske Republike Srpske – Vukovi s Vučjaka, danas je osveštana spomen-soba u kojoj se nalaze dokumenti i obilježja boraca ove jedinice.

Vukovi s Vučjaka jedinica su koja se za Republiku Srpsku borila do posljednjeg dana. Relej na Kozari okrenuli su kako bi se mogao pratiti program iz Srbije, prvi su ušli u Јasenovac, a za zasluge za proboj Koridora imenovani su prvim udarnim bataljonom Prvog krajiškog korpusa Vojske Srpske. Danas su dobili i svoju spomen-sobu.

– Treba da njegujemo uspomenu na njih, kako nikad ne bi bili zaboravljeni. U spomen-sobi su izloženi dokumenti, novinski članci, ratne uniforme, ratne karte i fotografije pripadnika jedinice iz ratnog perioda – kaže Slaviša Milanković, predsjednik Udruženja Vukovi s Vučjaka.

Otvorena spomen-soba Vukova sa Vučijaka (Foto: RTRS)

Kroz redove ove jedinice prošlo je više od 800 boraca. Učestvovali su na svim najtežim ratištima. 61 pripadnik Vukova s Vučjaka dao je svoj život za Republiku Srpsku. Među njima i Veljko Milanković, osnivač i komandant ove jedinice, koji je poginuo 1993. godine.

– Zajedno sa našom braćom iz kninske Krajine, u jednoj slavnoj bici za proboj Koridora, uspjeli smo da spojimo ovu zatvorenu teritoriju sa teritorijom Srbije, što je omogućilo da se ovdje nastavi život – kaže Miro Šikarac, jedan od ratnih komandanata.

Veljko Milanković

Izgradnja spomen-sobe najmanje je što se moglo uraditi za pripadnike ove legendarne jedinice, ističe načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

– Najmanje što možemo učiniti jeste da radimo svi zajedno kako bi položaj njihovih porodica podigli na još viši nivo – kaže Tomaš.

Osveštana spomen-soba Vukova sa Vučijaka (Foto: RTRS)

U proteklom odbrambeno-otadžbinskim ratu za Republiku Srpsku, s područja opštine Prnjavor, život je dalo 626 boraca.

RTRS

3 Comments

  1. 626 poginulih boraca sa podrucja Prnjavora…jel svih Prnjavora iz ex Yuge ili jer da yebe rak raka nigdje ama bas nigdje se nemoze naci spisak svih tih 626 poginulih boraca u komadu

1 Trackback / Pingback

  1. Spomen soba „Vukova sa Vučijaka“ | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*