Osnovano Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca Prnjavor

Danas je u prostorijama Centra za kulturu u Prnjavoru u 11 časova održana osnivačka skupština Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca Prnjavor. Udrženje će baštiniti tradiciju istog udruženja iz Beograda i Banje Luke, a osnovni ciljevi i zadaci udruženja biće usmjereni ka rasvjetljavanju ovog malo poznatog dijela iz prošlosti nekadašnjeg sreza Prnjavor.

Namjera udruženja je da kroz svoje djelovanje i postojanje radi na prikupljanju podataka o dobrovoljcima sa ovog prostora koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, da ne prepusti zaboravu naše predke koji su dali svoj doprinos u borbi za slobodu u tom periodu, da okuplja potomke i poštovaoce retnih dobrovoljaca 1912 – 1918 i dobrovoljaca svih oslobodilačkih ratova na prostoru opštine Prnjavor, Republike Srpske i u inostranstvu, da njeguje slavne slobodarske tradicije dobrovoljaštva srpskog naroda, vrši zaštitu i ostvarenje ravnopravnosti i prava dobrovoljaca svih odbrambeno oslobodilačkih ratova, razvija slogu i rodoljubive osjećaje i poštovanje među narodima, čuva duhovne i istorijske vrijednosti i vrši zaštitu dobara srpskog naroda.

Na današnjoj osnivačkoj skupštini Udruženja, izabrani su i njegovi organi. Za predsjednika udruženja izabran je Milorad Živković.

Za članove upravnog odbora udruženja izabrani su Vujadin Malinović, Stevo Trivalić, Branko Kuzmanović, Zdravko Milić i Slavko Dukić.

Za članove nadzornog odbora izabrani su Petar Ignjatić, Miroslav Janjić i Nedeljko Spasojević.

Za članove suda časti izabrani su Vid Popović, Slavko Milić i Miroslav Malešević.

Za tehničkog sekretara izabran je Dario Topić.

Udrženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca Prnjavor, poziva sve građane a posebno potomke ratnih dobrovoljaca iz ovog vremena, da se pridruže radu udruženja. Pristupnice kao i dodatna pojašnjenja o radu i namjerama udruženja mogu se preuzeti kod tehničkog sekretara udruženja. Sve informacije na broj 00387 65 228 337

Za prnjavor.info tehnički sekretar Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca Prnjavor, Dario Topić.

5 Comments

  1. Organizujemo pomen svim preminulim deterterima,a posle toga obilan ručak uz vitku pjevačicu.

  2. Majko moja mila!!!Uz svo poštovanje slavnim Soluncima ovo je kakriktura borbe protiv zaborava.Ako bude svaka opština osnivala svoja udruženja poštovalaca slavnih SOLUNACA onda će opštinskoh udruženja biti više negp SOLUNACA sa ovih prostora Samo još da se počnu održavati parsatosi SOLUNCIMA pout ovih što se održavaju poginulim u otadžbinskom ratu, kao i ovi četnicima i partizanima trebat će nam jedan budžet za te krkanluke.
    Ako će se moći povući neka sredstva iz EU fondova nemam ništa protiv a u protvnom ova politika da se ne zaboravi ,brže će se zaboraviti nego što je upamčena.
    Mladi odlaze,natalitetna politika bodova nula,naša sela pusta i neobrađena i mjesto da se susrećemo sa budčnosti ,mi se zabijamo u prošlost.Kolektivna terapija najneophodnija,i jedna ludnica veća od Popovače.

  3. -ZABORAV JE NAJTEŽA BOLEST – BILO JE KRAJNJE VRIJEME DA SE IZNESE ISTINA O DOPRINOSU PRNJAVORA I NJEGOVIM DOBROVOLJCIMA U ODBRANI SRPSKOG NARODA U VELIKOM RATU .

1 Trackback / Pingback

  1. Ratni dobrovoljci 1912-1918 | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*