Održana edukacija i druženje za pčelare

Udruženje pčelara “Bagrem” Prnjavor danas je za svoje članove organizovalo stručno predavanje o principima dobre pčelarske prakse i tradicionalno druženje koje označava završetak jednog dijela posla koji obuhvata, između ostalog vrcanje meda, i početak priprema za zimski period.

Pčelarima je predavanje o principima dobre pčelarske prakse kao trenda u EU održao profesor Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Mirjanić kaže da ova tema podstiče pčelare na razmišljanje o dosadašnjoj praksi, onom što su djelimično napustili tokom rada i zakonskim propisima koje moraju primjeniti u praksi pravljenja hrane, odnosno meda i pčelinjih proizvoda.

„Mi, pčelari, često tražimo mogućnosti da koristimo neke metode koje će ubrzati proces rada, skratiti vrijeme provedeno na pčelinjaku, što kada pogledamo ekonomičnost donekle ima smisla, ali s druge strane riječ je o hrani animalnog porijekla zbog čega se mora strogo voditi računa o načinu ophođenja prema hrani“, pojasnio je Mirjanić u svom predavanju.

On kaže da osnovni moto za sve pčelare mora biti očuvanje zdravlja ljudi uz pomoć prirodnog i zdravog načina ishrane.

„Zakon nas obavezuje da proizvodimo hranu zdravstveno bezbjednu i samo u takvom obliku smijemo i možemo je ponuditi na tržištu“, naglasio je Mirjanić.

Mirjanić napominje da je dobra pčelarska praksa danas zasnovana na savremenom tehnološkom razvoju i visokoj produktivnosti čime se stiče povjerenje kod potrošača koji su i sami, direktno uključeni u ocjenu kvaliteta meda i pčelinjih proizvoda.

Predsjednik UP „Bagrem“ Prnjavor Biljana Mitrović rekla je u izjavi Srni da se dobre i loše pčelarske godine smjenjuju, ali da pčelari uvijek vrijedno rade, uče i vjeruju da će naredna godina biti bolja.

„Na registrovanim pčelinjacima na području Prnjavora nalazi se oko 4000 pčelinjih zajednica. U Udruženju je 71 pčelar, a konstantno radimo na podmlađivanju članstva“ , precizirala je Mitrović.

Ona je podsjetila i da imaju stalnu stručnu podršku gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i grada Prnjavora koji prati Udruženje od samog osnivanja prije 15 godina i izdvaja podsticajna sredstva za pčelare.

Pčelari iz Prnjavora će u okviru redovnih godišnjih aktivnosti u oktobru posjetiti Izložbu meda i pčelarske opreme u Beogradu.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*