Održan pomen kod spomenika junacima grada

Foto: SRNA

Parastosom i polaganjem vijenaca kod spomenika junacima grada na kojem su postavljene spomen ploče sa imenima 71 poginulog i umrlog borca od 1991. do 1996. godine u Prnjavoru je obilježen 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske /VRS/.

TV K3

Vijence su položile delegacije opštinske Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca, Policijske stranice, opštine Prnjavor, SUBNOR-a, a položen je vijenac i kod spomen bisti narodnih heroja NOR-a.

Ratni komandant Prnjavorske lake pješadijske brigade Vlado Živković kaže da je danas održan pomen za 71 borca iz mjesne zajednice Prnjavor koji su dali život za stvaranje Republike Srpske.

Foto: SRNA

„Ovi borci su bili na najtežim ratištima kakvi su proboj Кoridora, oslobađanje Dervente i Broda, Brčko, Ozren, Doboj, Teslić, Vučija planina, Bratunac i druga ratišta. Prnjavor je dao ukupno 626 boraca za stvaranje Republike Srpske iako nijednog dana nije bio pod ratnim dejstvima“ , podsjetio je Živković.

On je naglasio da je opština Prnjavor popunjavala 124 ratne jedinice za šta je bilo mobilisano oko 8.000 ljudi.

Foto: SRNA

Živković kaže da je obaveza današnjih generacija da svake godine 12. maja dođu kod spomenika junacima i poklone se žrtvama rata.

„U mjesnim zajednicama na području opštine podignuto je 35 spomenika, a u spomen hramu na Vučijaku se nalaze uklesana imena svih 626 poginulih boraca. Postoji ideja da se u gradu izgradi i centralni spomenik, aktivnosti po ovom pitanju su u toku“ , kaže Živković.

On je dodao i da opština Prnjavor još uvijek traga za 23 nestala borca, od kojih je najviše nestalo na ozrenskom ratištu.

Foto: SRNA

Današnjem pomenu, između ostalih, prisustvovala je i Nada Marić koja je u ratnim dejstvima na ozrenskom ratištu izgubila supruga i dva brata.

„Tijelo jednog brata smo pronašli brzo nakon pogibije i sahranili ga u Vozući, drugog smo pronašli četiri godine nakon pogibije, dok tijelo supruga još uvijek nisam pronašla. Znamo da su ga zarobili mudžahedini prilikom pada Vozuće 10. septembra i da su mu sedam dana kasnije odsjekli glavu“ , priča Marićeva.

Ona kaže da je prisustvovala čitanju optužnice Sakibu Mahmuljinu /nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH/ tokom čega je pročitano i ime njenog supruga, ali da za ovaj zločin još uvijek niko nije odgovarao.

„Iako ne vjerujemo u sudstvo BiH i njihov rad ipak se nadamo da će ovog zlikovca stići zaslužena kazna“ , kaže Marićeva.

I Dobrinka Jotić je izgubila supruga na ozrenskom ratištu, za čijim je tijelom tragala punih sedam godina.

„Zarobili su ga mudžahedini 27. maja, nakon čega smo čuli razne priče i da je prošao stravične muke. Njagove kosti sam našla 31. marta 2000. godine“ , prisjeća se Jotićeva.
Ona je izrazila nezadovoljstvo položajem porodica poginulih boraca.

„Ja sam u najtežim trenucima ostala sama sa maloljetnom djecom da se patim. Iako sam neke stvari uspjela riješiti, ipak je položaj ovih porodica jako loš. Mislim da smo na neki način zaboravljeni“ , kaže Jotićeva.

Spomenik junacima grada u Prnjavoru otkriven je 28. juna 2014. godine.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*