Održan parastos za poginule borce iz Gornjih Vijačana

Polaganjem vijenaca uz služenje Svete arhijerejske liturgije, oržan je parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske iz mjesta Gornji Vijačani.

Parastos je održan kraj spomen ploče koja je podignuta prije trinaest godina, na kojoj se nalaze imena jedanaest boraca kao i jedne civilne žrtve rata za koje su liturgiju i pomen održali sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Na ovom događaju su prisutvovali mnogobrojni mještani Gornjih Vijačana, među kojima su bili bivši borci VRS kao i porodice poginulih boraca.

Porodice ističu kako je gubitak njihovih najmilijih nemjerljiv i da  će žalost za njiha ostati do kraja života ali  je važno da se mještani i drugi predstavnici vlasti prisjećaju njihove žrtve.

Događaj su uveličali i predstavnici na nivou opštinskih organizacija iz Prnjavora i Čelinca koji su položili vijence i odali počast poginulima.

Presjednik opštinske organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS Boro Peulić ističe kako je važno održavati ovakve pomene radi zasluga koje su dali poginuli.

– Oni su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske u kojoj mi danas živimo. Da se ne zaboravi sve ono što su oni dali i drugi koji su živi ostali isto su dali zanačaja doprinosu  u stvaranju Republike Srpske. Bojim se da ovo pomali blijedi s obzirom na prisustvo. Ovdje je danas dosta ljudi u drugim mjestima to nije tako. Sramota je da se zaboravi ono što su oni dali za Republiku Srpsku u kojoj mi danas ipak pod ovakvim uslovima uživamo.- istakao je Peulić.

Sam značaj ovom događaju dali su i prestavnci Boračke organizacije opštine Prnjavor koji su pomogli u organizovanju i realizovanju parastosa.

Presjednik mjesne Boračke organizacije Gornji Vijačani Nedeljko Njenjić je kako je značaj boraca iz Vijačanskog kraja veliki i da njih nije bilo ne bi bilo ni Republike Srpske.

Za porodice i sve zvanice u okviru parastosa, organizovan je i ručak.

Đorđe Čereković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*