Obilježeno 76 godina od oslobođenja Opštine

U Prnjavoru je danas, polaganjem vijenaca kod spomen-biste narodnih heroja NOR-a i spomenika junacima grada, obilježeno 76 godina od oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu.

TV K3

Predsjednik SUBNOR-a Rade Radonjić rekao je Srni da je cilj obilježavanja 10. jula u Prnjavoru da se ne zaboravi istorijski značajan događaj za ovu opštinu, kao i žrtve svih dosadašnjih ratova.

Radonjić je podsjetio je da je u NOR-u sa područja prnjavorskog sreza učestvovalo oko 4.500 vojnika.

„Prema nezvaničnim podacima kojima raspolažemo, poginulo je više od 700, a lakše ili teže ranjeno 1.200 boraca. Bilo je dosta umrlih zbog nedostatka lijekova i hrane“, rekao je Radonjić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš istakao je da je Prnjavor bio jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koji je tokom Drugog svjetskog rata bio slobodan 626 dana.

„Danas je prilika da se podsjetimo na jedan istorijski važan datum i da ne dozvolimo da se zaboravi. Mislim da je i izgradnja spomen-kompleksa, koji nije posvećen samo borcima iz posljednjeg rata, nego i borcima iz Drugog svjetskog rata, dokaz da se oni neće zaboraviti i da će žrtve uvijek biti cijenjene“, poručio je Tomaš.

Opština Prnjavor u Drugom svjetskom ratu dala je četiri narodna heroja – Radu Vranješević, Stanka Vukašinovića, Novaka Pivaševića i Vida Nježića.

SRNA, T.S.

2 Comments

  1. Ко, када и од кога је ослободио Прњавор. Код “народног хероја” Станка Вукашиновића пише да је погинуо 4-ог јануара 1944. године, приликом ослобађања Прњавора (Википедија).

    Друго, питање за портал. Зашто не прихвата коментар са рачунара или лаптопа?!! Да ли је у питању технички или неки други проблем?
    Предлажем да прочитате текст Николе Милованчева – овдје: https://stanje stvari.com/2019/07/10/milovancev-srbosjek-u-partizanskom-pokolju/ !

    Све ће вам бити (не)јасно…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*