Neobičan hobi Dragana Volaša: Gramofonskim pločama udahnuo vrijeme

Tumarajući po internetu prije četiri godine, vidio sam zanimljive grafike i satove urađene u drvetu. Tada mi je sinula ideja da stare gramofonske ploče koje je nekada imalo svako domaćinstvo ponovo stavim u prvi plan u naše domove – ovog puta u vidu dekora, kazuje Dragan Volaš koji izrađuje satove od starih gramofonskih ploča.

Dragan sa porodicom živi i stvara u prnjavorskom naselju Donji Štrpci. Nakon teške bolesti otišao je u invalidsku penziju, a slobodno vrijeme koje je imao presudilo je da se otisne u ovaj, za naše područje nesvakidašnji hobi.

“Ljubav prema gramofonskim pločama gajim od tinejdžerskih dana. Kupovali smo ploče, slušali ih i družili se. Vremenom, nadolazeća digitalna tehnologija potisnula je analognu. I sam sam je rado prihvatio zbog neograničenih mogućnosti obrade i čuvanja zvuka”, pojašnjava.

Ovaj pedesetjednogodišnjak je, kako priča, dolazeći u kasne četrdesete i razmišljajući o davnim vremenima, osjećao nostalgiju prema LP pločama, te mu je u neku ruku bilo krivo što nekad tako moćan medij nije u svakodnevnoj upotrebi kao prije i odlučio je da na svoj način pločama podari novi život.

A dati novi život gramofonskoj ploči u vidu sata nije jednostavan posao.

“Na kompjuteru nacrtam željeni dizajn, a proces zbog složenosti grafike nekada traje i do tri sata. Zatim ploču odnesem kod prijatelja koji laserski na ploči izrežu dizajn. Poslije toga lijepim naljepnicu na ploči, stavljam satni mehanizam i divim se konačnom proizvodu”, ponosno pripovijeda za “Nezavisne”.

Nakon završenog posla, sat pakuje u kartonske kutije koje takođe izrađuje sam, te ukrasne predmete koji nam svakodnevno pokazuju kako vrijeme neumitno teče stavlja u “sendvič” od stiropora da se ne ošteti u transportu.

S obzirom na to da je veliki poklonik muzike, objašnjava da je inspiracija za prve dizajne satova bila, a i sada je, upravo ova vrsta umjetnosti.

“Nekako mi je logično da dizajni budu iz te oblasti. Jer i LP ploča je uglavnom muzički medij, volim da slušam rok muziku, a onda i inspiracija dođe sporadično”, navodi Dragan.

Pojašnjava da ima i mnogo narudžbi sa željama kupaca te da su to za njega izazovi koji na kraju rezultiraju na obostrano zadovoljstvo, a motivi su uglavnom u vezi sa filmom, automobilizmom, motorima, ljubavi, životinjama…

“Mnogo ideja dobio sam zapravo od kupaca. Tako sam dobio zahtjev da napravim 25 satova koji će pokazivati 24 vremenske zone sa gradovima u kojima se mijenjaju i sa centralnim satom grada Zagreba. Svi su pokazivali svoje lokalno vrijeme. Na taj set satova sam ponosan, a on trenutno stoji u jednom baru u Zagrebu”, objašnjava Volaš. Dragan ima svoju kolekciju gramofonskih ploča i veliki je poklonik ovog vida čuvanja i preslušavanja muzike koji današnje generacije skoro i ne poznaju, a kazuje da je teško naći ploče za rezanje, jer svako ko ih čuva ima svoje omiljene i možda bi neke i prodao, ali da očuvane ne može da daje na rezanje.

“Izrezujem uglavnom ploče koje su oštećene ili nezanimljive za mene. Nalazim ih po pijacama, kod prijatelja te na radio-stanicama kojima više nisu potrebne. Ali, sve više imam problem sa nabavkom”, pojašnjava ovaj hobista.

Na naše pitanje da li je bilo slučajeva da proda sat za koji je bio emotivno vezan te da li u svojoj kolekciji ima prvi izrađeni sat, navodi da je bilo slučajeva da napravi sat, a kada ga proda, bude “ljubomoran” na kupca i čim se vrati kući, pravi isti takav.

“I sada imam satove na koje sam posebno ponosan. Inače, prvih pet varijanti satova mi se i najviše tražilo. Jedan imam i dan-danas u dnevnom boravku i na njega sam ugradio pozadinsko led osvjetljenje. Radi se o satu sa likom Alberta Ajnštajna i čuvenom formulom E=mc2”, objašnjava Dragan.

Satovi koji nastaju u radionici “Vinyl Art” mogu se kupiti po cijeni od 25 do 50 KM, jedinstveni su i unikatni, a kako ovaj Prnjavorčanin kazuje, nada se i dugovječni.

“Imam ploče stare i po 50 godina i odlično i danas zvuče, nadam se da će i satovi trajati toliko – satni mehanizmi koje ugrađujem u njih su kvalitetni i tačni, beščujni su. Ipak, sumnjam da će izdržati toliko, ali moj Ajnštajn radi besprijekorno već petu godinu”, priča Dragan kroz osmijeh.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, nastavlja raditi sa gramofonskim pločama, jer ga, kako kaže, ovaj hobi čini jedinstvenim u BiH, a i šire.

“Mlađa generacija i ne zna šta je gramofonska ploča, njima se svidi dizajn, a on može da bude izrađen i od drugih materijala… Svjestan sam da sam izborom da radim sa LP pločama smanjio broj publike koju interesuju ovakvi satovi, ali ostajem dosljedan”, priča Dragan i zaključuje da je za njega rad sa gramofonskim pločama hobi i da je i sam posao na tom nivou, ali da teško od njega može da se živi.

Nakit od LP ploča

Pored satova, Dragan Volaš, uz pomoć supruge Božane i kćerki Anđele, Nikoline i Maje, izrađuje i naušnice, ogrlice i retro torbe, takođe od gramofonskih ploča.

“LP ploča je zanimljiva za rad zato što je lagana i čvrsta u isto vrijeme. Njena crna boja ima zanimljivu teksturu kružnih linija te i kad pravimo iste dizajne, oni su različiti zbog svoje teksture. Izrađujemo i šolje sa slikama, puzle, jastuke, razne privjeske, peškire za svadbe i krštenja”, navodi Dragan.

Inverzni sat

Prnjavorčanin kazuje da je na internetu vidio i zanimljiv sat koji se vrti u suprotnom smjeru, na kojem su brojevi postavljeni “naopako”, tzv. inverzni sat.

“Nabavio sam mehanizam koji pokazuje tačno vrijeme, ali on ide u obrnutom smjeru i napravio sam jednostavan dizajn – samo brojevi na LP ploči. Taj sat mi je u dnevnom boravku i svakog gosta pitam koliko je sati. Niko ne odgovori iz prve, mnogo ih i pogriješi. Neki i ne znaju odgovor”, priča Dragan kroz smijeh.

www.nezavisne.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*