Nenad Andrić predstavio knjige posvećene Svetoj Gori

U Narodnoj biblioteci u Prnjavoru su predstavljene knjige „Peške kroz Svetu Goru“ i „Susreti sa Svetogorskim starcima“ autora Nenada Andrića iz Beograda.

Andrić je u izjavi Srni rekao da je knjiga „Peške kroz Svetu Goru“ , prvobitno započeta kao hodočasno-putopisni vodič , nastala 2016. godine nakon njegovih hodočašća na Svetu Goru i istraživanja svih 20 tamošnjih manastira.

„Celu Svetu Goru sam obišao peške jer se na taj način najbolje upija njena blagodat, pa sam odlučio da pomognem ljudima koji žele i sami da odu i osete isto što i ja. Najpre sam pisao neke detalje vezane za logistiku, međutim uvideo sam da je više od polovine manastira opstalo zahvaljujući Srbima, srpskim vladarima iz dinastija Nemanjića, Mrnjavčevića, Lazarevića, Jakšića, Brankovića i odlučio da napišem knjigu“ , pojašnjava Andrić.

On kaže da Srbi moraju znati ko su im preci zbog čega je nakon ozbiljnog istraživanja prikupio brojne podatke i zapisao ih.

„U knjizi sam naveo podatke o istoriji manastira, ko ih je osnovao, u kom veku, ko su bili ktitori s jakim akcentom na srpske ktitore kojih je u istoriji Svete Gore bilo na pretek“ , rekao je Andrić za Srnu.

U drugoj knjizi „Susreti sa Svetogorskim starcima“ koja je objavljena 2018. godine našli su se zapisi autorovih razgovora sa monasima, ali i njegova lična razmišljanja.

„U nazivu ove knjige su simbolična četiri slova S da se podsetimo ko smo, šta smo i kojim putem treba da idemo. Tu su saveti monaha, njihove mudrosti, pouke, viđenja, proročanstva, čuda“ , precizirao je Andrić za Srnu.

Andrić kaže da je nakon nekoliko hodočašća shvatio da je to put kojim želi da ide, a uz blagoslov monaštva najmanje jednom mjesečno na Svetu Goru vodi organizovane grupe posjetilaca. Autor planira napisati i treću knjigu koja će se, kako kaže, zvati „Pećine Svete Gore“ .

Direktor Narodne biblioteke u Prnjavoru Dušan Marić podsjetio je da je ovo jedna od manifestacija upriličenih povodom obilježavanja 24. marta, Dana opštine Prnjavor, a čiji je nosilac ova ustanova.

„Sutra nam dolazi jedan od najčitanijih i najpoznatijih pisaca za djecu Uroš Petrović koji će se družiti sa učenicima Osnovne škole ‘Nikola Tesla’ i održati interaktivnu radionicu ‘Zagonetne priče’“ , kaže Marić.

On je najavio da će povodom Dana opštine u Narodnoj biblioteci 25. marta Srpski književni klub „Talasi“ Prnjavor održati promociju zbornika „Srpski pesmovez“, a 30. marta biće urpiličena završnica literarnog takmičenja učenika osnovnih škola na temu „Moj grad“.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*