Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH: Ukidanje carina gura privredu u ratnu katastrofu

Potpuno omogućavanje bescarinskog uvoza iz EU bilo bi ravno ratnoj katastrofi. To bi potopilo našu privredu s obzirom na to da se uglavnom zasniva na poljoprivredi i prerađivačkoj industriji koje bi time bile najviše pogođene. Trgovački lobi je odigrao ključnu ulogu i ako ovo prođe, to će biti njihova pobjeda.

 

Rekao je to u intervjuu „Glasu Srpske“ potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

GLAS: Šta bi omogućavanje povlastica Hrvatskoj za izvoz u BiH, na čemu insistira EU, značilo za domaću privredu?

VASIĆ: Ne postoji priča o uvoznim povlasticama Hrvatskoj. Tu priču plasiraju oni koji žele da prevare i narod i privredu. Ovo je priča o povlasticama EU. Evropska komisija želi da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) bude promijenjen na način da BiH odobri bescarinski uvoz proizvoda koji su bili tretirani tim sporazumom svim članicama EU. Posljedice tog sporazuma bi bile katastrofalne za privredu BiH, jer naša privreda još nije sposobna da se nosi u ravnopravnoj utakmici sa privredom EU. Naši proizvođači još nisu za to stasali ni tehnološki niti na bilo koji drugi način. Drugi razlog zbog kojeg bi to bilo katastrofalno je što su evropske države, nakon što im je Rusija uvela sankcije, dale velike podsticaje svojim proizvođačima da ne bi smanjivali proizvodnju i da na osnovu tih subvencija obezbijede nova tržišta. Oni su na taj način već uspjeli da se nametnu na našem tržištu, jer su njihovi proizvodi zahvaljujući subvencijama mnogo jeftiniji.

GLAS: Da li bi omogućavanje povlastica praktično dokrajčilo i ovo malo domaće proizvodnje koja se mahom bori za preživljavanje?

VASIĆ: Definitivno. Tvrdim da bi potpuno omogućavanje bescarinskog uvoza bilo ravno ratnoj katastrofi. To bi potopilo našu privredu s obzirom na to da se uglavnom zasniva na poljoprivredi i prerađivačkoj industriji koje bi time bile najviše pogođene. Mi prihvatamo da nešto od tih olakšica treba da bude dogovoreno, ali fazno, ne odjednom, kako bi bio ublažen negativni efekat.

GLAS: Šta bi za našu privredu bilo pogubnije – gubitak povlastica pri izvozu u EU ili omogućavanje povlastica pri uvozu?

VASIĆ: Stavljanje u ravan SSP-a i autonomnih trgovinskih povlastica koje EU daje BiH nije moguće. Naši podaci govore da bi u slučaju da mi omogućimo bescarinski uvoz budžet godišnje bio oštećen za 200 miliona KM zbog nenaplaćenih carina i PDV-a, dok bi, ukoliko mi ne budemo mogli da izvozimo u EU bez carina, a radi se uglavnom o voću i povrću, šteta bila oko 4,7 miliona KM na godišnjem nivou. Dakle, jasno je da u finansijskom smislu mi daleko više gubimo prestankom važenja SSP-a nego time što više neće važiti autonomne mjere kojima su nam zaprijetili. Ali, indirektni efekti na privredu su mnogo veći od tih 200 miliona koje država neće ubrati. Osim toga, povrće i voće je već prodato, a sljedeća berba je u septembru i imamo vremena za pregovore sa EU i zbog toga ne treba žuriti.

GLAS: Ko stoji iza pritisaka koje EU vrši na BiH s obzirom na to da su eskalirali tek nekoliko godina poslije ulaska Hrvatske u Uniju?

VASIĆ: Trgovački lobi je odigrao ključnu ulogu i ako ovo prođe, to će biti pobjeda trgovačkog lobija. Poznato je da je poljoprivredna proizvodnja uglavnom u RS i donekle u FBiH, a da se Hercegovina uglavnom bavi trgovinom. Ne želim to da gledam kao nacionalno pitanje, već kao regionalno, jer nekim regionima odgovara da se sve uvozi i da trgovci dobijaju marže, a to što će u drugim regionima propasti proizvodnja njima je manje važno. Zato je malo i simptomatično da u vrijeme dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH bio Mladen Ivanić to nije baš tako išlo, a smjenom na čelu Predsjedništva odjednom stižu ovakve odluke iz EU.

GLAS: Predsjedništvo BiH je usvojilo novu pregovaračku poziciju sa EU. Da li ste upoznati sa njom i da li je to nagovještaj da bi vlasti BiH mogle popustiti pred zahtjevima EU?

VASIĆ: Mi strahujemo zbog promjene tima koji je do sada maestralno pregovarao u ime BiH. Ne mora značiti da će novi tim raditi lošije, ali nam je čudno zašto su baš promijenjeni svi članovi tima koji do sada nisu dozvoljavali da carine budu ukinute. Uputićemo zahtjev da jedan od članova tog tima bude iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

GLAS: Na šta BiH smije da pristane, a šta ni po koju cijenu ne treba da prihvati u pregovorima?

VASIĆ: BiH nipošto ne smije pristati na to da u potpunosti ukine carine. Smije prihvatiti izmjene uslova kao što su eventualno smanjenje dažbina koje se plaćaju pri uvozu u BiH ili eventualno povećanje kvota proizvoda koji nisu obuhvaćeni carinom. Dakle, može postepeno odobriti određene povlastice kako bi naši privrednici mogli da prežive. Bez obzira na naše želje da budemo potpuno zaštićeni, svjesni smo da ne možemo biti pusto ostrvo, ali ne možemo dozvoliti ni da se ovo što traže odjednom desi, jer taj šok privreda BiH ne bi preživjela.

GLAS: Ima li poslovna zajednica odgovor u slučaju da bude udovoljeno zahtjevima EU?

VASIĆ: Ne vjerujem da ćemo morati pribjegavati tome. Mnoga udruženja još ne shvataju o čemu se zaista radi, jer je to skriveno pričom o tradicionalnoj trgovini. Ne vjerujem da će političari u ovoj zemlji ići protiv svojih privrednika. Vjerujem da ćemo im otvoriti oči ukazujući im koliko će strašne posljedice biti ako bi prihvatili ovaj ultimatum.

Prijedlozi

GLAS: Da li ste razgovarali sa predstavnicima vlasti BiH?

VASIĆ: Dostavili smo im naše mišljenje sa prijedlogom mjera. Nismo išli na drastične prijedloge, već na to da se postupak vodi postepeno i razumne glave. Smatramo da je potrebno izučiti šta je za BiH povoljnije. Ukoliko se ide ultimativno, mislim da je, ipak, bolje prihvatiti to da nemamo autonomne mjere, ali da SSP ostane na snazi.

Glas Srpske

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*