Ne zaboravite pomjeriti kazaljke: Prelazimo na ljetno računanje vremena

Ljetnje računanje vremena počinje noćas, 27. marta pomjeranjem časovnika za jedan sat unaprijed, odnosno sa dva na tri sata ujutru.

Ljetnje računanje vremena kod nas počinje posljednje nedjelje u martu u dva sata ujutru, a završava se posljednje nedjelje u oktobru, kada počinje tzv. “zimsko računanje vremena”.

Ideja o zimskom i ljetnjem računanju vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi tek oko 8 sati, a zalazi u 16 sati. U julu, kada je dan duži, sunce izlazi prije 5 sati, a zalazi poslije 21 sat.

Kazaljke su prvi put pomjerene tokom Prvog svjetskog rata, radi uštede energetskih resursa, kako bi mogli da se koriste za potrebe ratovanja.

U Evropi taj potez prva je povukla Njemačka 30. aprila, a mjesec dana kasnije Velika Britanija i mnoge druge zemlje.

Naredne, 1917. godine, i Rusija je pomjerila kazaljke, a SAD 1918.

Više puta je dolazilo do ukidanja ovakve odluke u različitim zemljama i do njenog ponovnog uvođenja, a u Jugoslaviji je ljetnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983.

Prije pet godina sedamdesetak poslanika Evropskog parlamenta je predložilo da se promjena vremena ukine jer umjesto da donese uštede i pomogne ljudima u funkcionisanju ima štetne efekte. Donošenje konačne odluke je, međutim, odloženo.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, pomjeranje kazaljki na satu, ističu evroposlanici, dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu.

Iako je jedan od osnovnih ciljeva pomjeranja kazaljki bio ušteda energije, taj cilj, pokazala su istraživanja, nikada nije ispunjen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*