Na današnji dan 1993. umro Veljko Milanković, komandant Vukova sa Vučijaka

Veljko Milanković (rođen 5. januara 1955. godine u selu Kremna blizu Prnjavora, Republika Srpska, a preminuo 14. februara 1993. godine u Beogradu.) je bio osnivač i komandant bataljona Vukovi sa Vučijaka.

Po profesiji je bio saobraćajni tehničar a prije rata je bio privatni preduzetnik.

veljko-milankovicNa Vidovdan 28. juna 1991. godine, odlučuje da pomogne svom narodu u ratu koji je tada zahvatio Jugoslaviju. Ide u mjesto Golubić, kod Knina, i tamo završava obuku kod Kapetana Dragana. Milanković se isticao na obuci kao veoma disciplinovan i dobar vojnik i po završetku obuke dobija čin poručnika. U rodnom kraju formira jedinicu “Vukovi s Vučijaka”. Ubrzo on i njegovi „Vučjaci“ postaju istaknuti borci i junaci. Bili su svuda gde su se vodile teške borbe, Modriča, Derventa, Jasenovac, Pakrac, Okučani, Bosanska i Kninska Krajina.

Avgusta 1991. godine sa svojom oslabljenom jedinicom zauzeo je spomen park Jasenovac. U toku borbe na Brončicama, jedinica „Vukovi sa Vučjaka“ koja je brojala 47 vojnika, ubila je 37 neprijateljskih vojnika a više desetina je ranjeno. Tom prilikom zarobljena su dva tenka M-84, jedan oklopni transporter, veće količine oružja i municije.

Krajem februara 1992. godine je ranjen tokom borbi kod sela Smrtić u Zapadnoj Slavoniji odakle je prebačen u Banju Luku gde je operisan i prevezen na VMA na liječenje.

Veoma značajnu, ako ne i presudnu, ulogu je imao u probijanju „Koridora Života“. Iako je imao gips na nozi, odbijao je da ode iz borbe, i sa svojim vojnicima je prvi bio u probijanju „čvrstog koridora“. Kao komandat jedinice tokom probijanja koridora vodio je borbe kod Dobar Kule (1. jul 1992.), Bijelog Brda, Jakeša, Čardaka, Cera, Modriče (26. jun 1992.) i Odžaka (12. jul 1992).

Junaštvo Veljka i njegovih boraca ostaće zapamćeno u analima ovog rata: „Momci „vječitog poručnika Milankovića“ izveli su jedini klasičan juriš „na nož“ viđen u ratu 1992. godine. Krećući u napad na zabunkerisano brdo Jakeš razvili su se u strelce, izneli zastavu u prve redove i posle komande „NOŽ NA PUŠKE“ poletjeli grudima na neprijateljske rovove… Devet ih je poginulo, dvadesetak ranjeno – Jakeš je pao.”

Teško je ranjen u uličnim borbama u selu Kašić (opština Benkovac) 4. februara 1993. godine kada je tokom dejstva artiljerije u operaciji Maslenica pogođen u desnu stranu grudi. Umro je 14. februara na VMA u Beogradu. Tri dana kasnije sahranjen je na rodnoj Kremni.

23. juna 1993. posmrtno je odlikovan ordenom Miloša Obilića.

Treba spomenuti da u Prnjavoru jedna ulica nosi naziv “Veljko Milanković”, po ovom komandantu.

Prnjavor.info

48 Comments

 1. Највећи међу великим..Била је част бприти се са њим…Вечна ти слава јуначе..

 2. Evo ja sam Hrvat a o tim momcima sam cuo price da su dobri borci bili
  Pa valja reci istinu,u biti poginuo tamo di nije treba ni biti…pokoj mu dusi

 3. Kao neko ko je protekli rat prenio preko leđa i kad o tom razmišljam danas mogu reći da je Veljko jedan veliki srpski heroj i junak.Mnogo JNA oficira se godinama školovalo bili tata mate po kasarnama al kad je dosao rat i dalje su skupljali prasinu po coskovima RS.Da mi je danas sresti bezbednjaka koji nam je postavio liniju u šumi ispod rovova armije BiH,imali bi sta da diskutujemo,oni na 20 mt više nas na brdu a mi dole gledamo na njihove rovove i ujedno smo mogli i zvijezde da brojimo,vratovi nas boljeli a oči da nepričam.Bace 10 kamenica pa među njima jedna bomba pa se ti sad snađi.I sve to nebi bio problem da iza na 100mt nema brdo sa kog se sve odlično moglo kontrolisati i spasiti mnoge živote naših boraca.Šta mislite koliko su srbi veseleći se ispalili metaka u zrak po Prnjavoru BanjaLuci… , ili primjer imaš u rovu ispred sebe bukvu pa uzmes M84,sanduk municije i dok je ne oboriš neodustaješ a to je javašluk i anarhija ,nešto što nas je dobro koštalo u završnici rata.Mnogima je iz pete u glavu došlo tek pred kraj rata kad su nam municiju slali na “kašiku”. Veljko je bio rodjen za jednog komandanta ,bio je autoritet strah i trepet kad ga vidis. To što je on radio prije rata meni je nebitno jer svako odgovara za svoje postupke a uostalom ovdje treba da gledamo ulogu i njegov doprinos stvaranju REPUBLIKE SRPSKE u proteklom ratu a ona je sigurno velika.Među prvima je stvatio kakav rat nam se bliži te je svoje borce a i sebe adekvatno pripremio na obuci u Kninu.Oni koji nisu imali prilike u Kninu , obučavani su po Vučijačkim njivama kako stariji tako i oni najmlađi da znaju da brane svoja sela. Malo je bilo takvih da kaze,”momci zamnom”,borci su ga poštovali i imali respekt prema njemu. Kamo sreće da takvih ko Veljko bilo više,jer nama Srbima je falila komanda,falili su nam komandanti koji su sa svojim borcima išli rame uz rame,neko od koga imate strahopoštovanje. Pogibija Veljke ,mnogo se osjetila na “Vukovima” , bilo je to kao tijelo bez glave.Ipak dobro obučeni i prekaljeni momci smogli su snage da se organizuju,nastave dalje i sve do kraja rata bili su uzor i ponos.
  Heroju nek je vječna slava

  • Prnjavorski veteran.Sve si dobro napisao oni koji su se veseleci po Prnjavoru i Bl ispaljivali rafale danas vladaju i postuju se vise nego Veljko kao i oni sto su rafalima sjekli bukve.Ne znam sta je bio Veljko prije rata,ali mislim da je samo bio covjek koji nije dao da ga neki tatini sinovi provociraju.Jer da ima sada neki novi Veljko ne bi Zeljkin sin po kaficima vadio pistolj na goste samo zato sto je sin premijerke.David Dragicevic je bio taj koji nije dao ga maltretiraju tatini sinovi pa ga ubise hulje.Za Veljka se nista lose ne moze reci ni prije ni poslije rata mada je sigorno imao i gresaka.

  • Dobar kometar ali nisi napomenuo da ti ranjeni borci iz rata nemaju ništa. Da porodice poginulih boraca nisu zvbrinute. Imamo Boračku organizaciju ali Šiki i električar Čedo su švercovali uvjerenjima o učešću na ratištu i to im je bio glavni biznis dio sada. Boračka je sada pala na Bogoljuba sa osnovnom školom i debelog Peru tesara! Ko da pomogne borcima? Dokle smo došli jado moja?

 4. Veljko je bio hrabar covjek i to je nesporna cinjenica!Ali bilo je i vecih mu@onja, npr.Zunic Brano koji ga se nije boja cak ga je jednom i za vrat uhvatio,!CISTO DA SE NE ZABORAVI!

  • Ma sta kazes?!Zunic bio takav m#donja! Pa zar on nije trgovao Hrvatskim zarobljnicima u tom periodu dok su Veljko i Vukovi krvarili!?

  • Vijaka sto krades ime?Velja je bio heroj i prava borcina.Cast je bila biti da njim. Cuj za Zunu,i sam znas da izmisljas.

   • I ja sam cuo i to licno od Zunica da mu se suprostavio i da se Milankovic pred njime povukao!

 5. Velja je bio heroj ali i borac za pravdu! Mrzio je naduvane likove, jos se sjecam kada je ko konja prebio Ziku M koji je tada glumijo pandursku velicinu!

  • Ma ko ce da povjeruje u te “urbane legende”?! Milijasa u tom periodu svi su se bojali pa i Veljko!pricam ti pricu!

 6. Tipicni ratni kriminalac,dok je radio i krao za druge bio im je dobar a kada im vise nije trebao iskljucili ga sa aparata u Beogradu.

 7. Imao sam cast da ga poznajem,da mu budem prijatelj,da ga gledam i slusam,da ucim od njega i o kako bi to mi rekli ,lopovluku i o dostojanstvu i cojstvu,oni koji su ga znali znaju da je kao malo ko bio posten u tuci i obracunu prije rata,imao je srce,nikad nije dozvoljavao da ga neko brani,pa i po cijenu da dobije batine.Nikad nije dozvoljavao da dva napadnu na jednoga,isao je sam, zato nikad nisu u Prnjavoru dvojica napali na Veljku,jer su ga postovali,kao hrabrog i postenog momka,ne govorim tu o sukobu sa zakonom.Nikome od tih momaka sa kojima se tukao pred rat nije nanio zlo u ratu,to govori o njemu kao velikom covjeku koji je postovao i protivnike.Svaki covjek ima dobre i lose strane, i Veljko ih je imao,ovdje govorimo o Veljki kao Covjeku,Vojniku i Patrioti,tu je bio bez mane.Slava mu.

  • Srbi su ga ubili kao sto ubise i Davida sina borca Republike Srpske. Srbi su copor bijesnih pasa koji napadaju samo kad su nadmocni.Veljko je bio covjek koji se nije plasio nekih tatinih sinova

 8. Mi koji smo dobro poznavali Velju, veoma dobro znamo koje je bio Velja i šta je za njega značilo SRBSTVO i PRAVOSLAVLJE. Jajre i govnari, pljujo po heroju, jer nisu imali muda da izađu na crtu dušmanima. Jajarama je sve bilo dobro, mijenjali so mišljenje i vjeru po potrebi. Ali jajare ostaju jajare, a Velja je bio i osto HEROJ, HEROJ svog naroda, SRBSKOGA. ˝Blagoonom ko zavijek živi, imao se rašta i roditi.˝ Ta je napisao Njegoš. Mnogo će umrijete, a da niko neće ni znati da so se rodili.

 9. Najlakse se osudjivati mrtvog covjeka,a lako je i osudjivati postenog covjeka.Tvoga oca poznajem samo iz vidjenja,a kakav je bio u miru i ratu neznam.Ovde se pise i jedno i drugo,ali oni koji ga proglasavaju lopovom vjerovatno kriju svoj kriminal pa smrt tvoga oca im dobro dosla.A cuo sam i pricu da su ga srbi i ubili i to je moguce.

 10. AminoBoosters are 3-7 times more affordable as Laminine by LPGN http://www.getyourboomback.com/#_l_2ox

  Правда о настоящем ламинине, неамериканском. Он в 3-7 раз дешевле чем Laminine LPGN и в 2 раза сильнее по экстракту.http://1541.ru
  Заработок без вложений и без обязательных покупок. Сразу по максимуму.

 11. bitno da je “zalego” u kasicu… tako blizu mora a tako daleko.. ostao mu vjecni san kao i vama hrvatski plavi jadran.

  • Nije zalego u Kašiću! Tamo je ranjen! A ovi kojima je smetao riješili ga se na VMA. Vaš Jadran nama Srbima ne treba. Imate sada Švabe. Mi Srbi idemo u Crnu Goru i Grčku na more! Dalko vam prokleta hrvatska kuća za svagda!!!

 12. Ovi jadni ljudski likovi potpisani kao “Rocky; murgo i Miloje” spadaju u grupu namćora. Na selu takvim ljudima kažu da su “seoski filozofi” i ljudi koji razbijaju sve što je dobro. To su velike ljudske kukavice, koji mrze Republiku Srpsku, mrze srpski narod i koji su vrlo nesrećni kao ljudi.
  Veljko je bio junak, junačina. On je ponos njegove porodice, ponos njegovih saboraca, ponos njegove Kremne, ponos Prnjavora, ponos Republike Srpske, ponos svakoga ko voli svoju otadžbinu. Za vrijeme rata dolazio sam sa mojim srbima iz Slovenije da dajemo krv za naše ranjenike na VMA i u blolnicu u Banja Luku nisam vrijedan Veljku – srpskom junaku i heroju i svima koji su se borili za Republiku Srpsku, koji su izgubili živote, ostali invalidi – nisam vrijedan do koljena. Hvala mu i vječnaja mu pamjat. Milivoje
  P.S. Oprostite što nisam pisao ćirilicom – blokirali su me ovi na zapadu što se prave da su kulturni i bore se za ljudska prava.

  • Zato ti tako i pričaš Milivoje,zato što si bio dezerter,pa kao žao ti svoga naroda,a dupe sakrio u Sloveniju.Nemaš ti pojma ko je kakav bio,ti si glumio patriotu tamo gdje može i baba da bude patriota.što nisi uzeo pušku pa da se na tebe izdrkavaju takvi “komadanti”.

  • Ako si patriota Milivoje treba si doći i ratovati sa svojim narodom,a ne Srbovati uz pjesme Baje Malog Knindze.Svi koji ste pobjegli za vrijeme rata i sada pametujete o srpstvu najebao bih se ja vama milosne majke.

 13. Kako god da ga neko smatrao to je njegovo privatno misljenje,neko se tih 90-tih godina skrivao po nekakvim misijim rupama ili daleko odavde,ali eto da bi danas mi bili ovde gdje sad jesmo neko poput Veljka i njegovih vukova ratovali su,branili ognjista i oslobadjali zauzete teritorije,ginuli su jer se nisu bojali,i molim o e koji nisu bili ovde tih ratnih godina da neostavljaju komentare,jer neznaju pravu istinu.Svakako slava mu i hvala.

 14. Taj dio price je poznat. Eto ko je imao petlju stati pred ljude i povesti u boj. To je crna strana Veljke Milankovica. A svijetla da je taj isti dobro organizovao ljude koji su sa ljubavlju usli borbu pod njegovim vodjstvom. Ostatak su oni koji su ratovali iz fotelja i pokrali vise nego Veljko. Kako moze valjati Veljko, kad vam ne valja Karadzic,Krajisnik,Plavsic,Mladic. Pa danas Dodik, e a Brankovic…
  Imajte respekta , svi ste ako nista donijeli klin od brnace sa ratista.

 15. Lopina, prevarant i kukavica. Slabo naoružani ustaše isprašili ih ko decu…bežanija

 16. Rocky, potpisujem! Ja sam iz starije generacije koja zna ko i sta je Veljko bio. Nevalja pisati neistinu o nekome ko se ne moze braniti, ali tvoj komentar je 100% istina! Veljko i njegov crni kozni mantil su na daleko bili poznati, mada je dosta vremena proveo u zatvorima, bio je cesto u Prnjavoru.
  Mozda je on u ratu i bio na neki nacin zasluzan za RS, to ne mogu prosuditi. A Veljkini Vukovi su cesto isli za “regularnom” vojskom i pljackali. Samo ne treba zaboraviti i istinu prije rata…

 17. Ma ljudi nije istina to st pisete pa taj covjek je bio kriminalac i prevarant,pred sami rat mao je 10-tak kriv.prijava u osn.sudu prnjavor,rodjenu maju je nekoliko puta proglasavao mrtvom radi nasljedstva itd. To je ona jadna pricala javno,prevarant i falsifikator, kakav bre heroj,sve iz pljacke (ylato,nakit ,novac) uyimao je sebi a nesto malo davao jansi i rudonjicu,govno bre kakav heroj,sijao strah medju svojm srbima,prestanite lagati sami sebe

  • Ajde kazi svoje ime i prezime govedo jedno, vredjaa moga oca sram i stid te bio da je uzimao od Veljke ne bih se borio sada za egzistenciju š, kazi ime pa mi reci to u oci.

   • O mrtvima najbolje, al istina je za Jansu, ta jajara je citav rat bila u prnjavoru i pljackala srpske, muslimanske i hrvatske kuce. Pljačkao je i po ratistu al na onim mjestima koja su oslobođena i koja su daleko iza borbene linije.I sad glumi neku facu on i ona njegova dva majmuna, kao oni su zestoki momci.

  • Upravu si ja sam licno vidio na Derventskom ratistu gdje njegovi kradu kokosarski televizore video rekordere posudje kuhinjsko sramota!

  • Nisi rekao da se držao reponje i kratkog za vrijeme rata jer su ovi kontrolisali pare od ratnog poreza! kad se bližio kraj rata oni ga se riješili!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*