Mošti Svete Matrone Moskovske danas u Prnjavoru

Obavještavamo vjerni narod da će danas, u nedelju 19.03.2023. godine, u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, na poklonjenje, biti izložen dio moštiju i ikona Svete Matrone Moskovske. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju ovom velikom događaju i prime blagoslov. Sveta Liturgija služiće se sa početkom u 9.00 časova, a načalstvovati će iguman manastira Stuplje arhimandrit Platon (Jović).

Izvod iz teksta:

Devojčica se od malena molila pred ikonama. Kad nije znala gde joj je kći, majka ju je prvo tražila u crkvi, gde je Matronuška uvek stajala na istom mestu za vreme službe i pevala zajedno sa pojcima. Svetiteljka je još u detinjstvu stekla dar neprekidne molitve.

Dar duhovnog rasuđivanja, prozorljivosti, čudotvorstva i iscelenja Matrona je primila već sa sedam godina. Bliski ljudi počeli su da primećuju da su joj poznati ne samo ljudski gresi, već i njihove misli. Ona je predosećala približavanje opasnosti, predviđala prirodne katastrofe i nesreće u društvu. Kod nje su počeli da dolaze posetioci, bolesnici iz obližnjih sela i gradova. Isceljeni su u znak bladodarnosti roditeljima ostavljali hranu i poklone. Tako je devojčica, umesto da bude teret za porodicu, postala njen glavni hranitelj.

Kad je imala sedamnaest godina, Matrona nije mogla više da hoda, ođednom su joj se oduzele noge. Ona se zbog toga nikad nije žalila, već je smireno nosila taj težak krst od Boga dat.

Još kao mlada Matrona je predskazala revoluciju, kako će „pljačkati, rušiti crkve i sve redom proganjati“. Pokazivala je gestovima kako će pohlepno među sobom deliti zemlju, a potom će sve baciti i nekuda pobeći. Zemlja više nikom neće biti potrebna, rekla je.

Bilo je zadivljujuće to što je Matrona, ne samo potpuno slepa, već i bez očnih jabučica, imala jasnu sliku o svetu koji je okružuje. Jednom joj je susetka rekla „Prava je šteta, matuška, što vi ne vidite lepotu sveta!“ Matrona joj je odgovorila: „Bog mi je jednom otvorio oči i pokazao svet i tvar Svoju. I sunašce sam videla, i zvezde na nebu i sve što je na zemlji, lepotu zemaljsku: planine, reke, travu zelenu, cveće, ptičice…“

Svetozar Poštić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*