Mirisna oaza u rasadniku cvijeća porodice Šušak (FOTO)

Idealno je vrijeme za sadnju cvijeća u kojem ćemo uživati sve do kasne jeseni. Na par kilometara od Prnjavora u Okolici, nalazi se rasadnik cvijeća porodice Šušak. Vrijedna porodica već sedam godina gaji ljubav prema uzgoju raznih vrsta cvijeća. Uzgoj ovih mirisnih i na oko lijepih biljki je lijep, ali i zahtjevan posao – traži dosta ulaganja, truda, ali i znanja.

Imati priliku osjetiti miris ovih latica, uživati u šarenilu svakog pupoljka nešto je neopisivo. Proljeće je uveliko stiglo, lijepi sunčani dani pronalaze put da obasjaju prelijepe bašte koje treba da uljepšaju petunije, surfinije, muškatle, hrizanteme, kadife, maćuhice.

U rasadniku cvijeća Šušak, nedaleko od Prnjavora nalazi se pravi mali raj na zemlji. Vrijedne ruke cijele porodice Šušak, na čelu sa Urošem, inače inženjerom hortikulture, tokom sedam godina stvorili su biznis koji rade kod svoje kuće. Početak nikada nije lak, ali potrebno je samo malo hrabrosti.

“Upisujem poljoprivredni fakultet ne znajući da ću da se bavim uzgojem cvijeća. 2014. godine rađena je sručna praksa na fakultetu igrom slučaja susreo sa proizvidnjom cvijeća, shvatio da je to lijepi dio poljoprivrede, probao kod kuće mali plastenik od 50 kvadrata, moja porodica i ja smo shvatili da je to nešto čime želimo da se bavimo i sada nakon sedam godina, raspolažemo sa nekih 670 kvadrata pod plasteničkom proizvodnjom”, kaže inženjer horticulture Uroš Šušak, dodajući da su u početku zasadili “svega po malo”, kako bi vidjeli kako se koji cvijet ponaša i šta mu je potrebno.

Tokom ovih godina kako plasirati gotov proizvod nije bilo ni malo jednostavno, pa su se ovi domaćini susretali sa brojnim preprekama, a rješenje je bilo jednostavno – prodavati kod kuće. I zaista je tako. Svaki dan zadovoljne mušterije, kako one stare, tako i nove kucaju na vrata i svako traži nešto za sebe, kako bi uljepšali svoju životnu sredinu, baštu, balkon ili svoj kutak. To se dobro pokazalo i tokom pandemije korona virusa, jer su imali uhodanu rutinu, a posao je i dalje neometano tekao. Mušterije dolaze kako iz Prnjavora, tako i susjednih opština.

“Bitno je ono što mušterije žele. Poslednjih sedam godina osluškujemo njihove želje, zahtjeve, primjedbe, na primjer, neko njihovo loše iskustvo ako su imali sa nekom biljnom vrstom in a osnovu svega toga kada pravimo plan proizvodnje uvijek biramo za svakog po nešto. Većina pitanja su šta može na suncu, šta može da podnese kišu, a šta u hladu, tako da za sve zahtjeve imamo rješenje”, ističe Šušak.

A da bi nam pokazao da rad sa cvijećem opušta, pruža neograničenu dozu sreće i zadovoljstva ovaj stručnjak za hortikulturu pripremio nam je i malu radionicu. Tema je bila od mnogobrojnih vrste čuvarkuće ili stručno sukulenti napraviti jedan lijepi aranžman. Od odabira saksije, do toga kako pravilno presaditi biljku pokazaće nam upravo Uroš.

U narednom periodu planiraju da se bave uzgojem rezanog cvijeća, tj. cvijeća za bukete, koje će dalje plasirati potraživačima, ističe Uroš da planira da uzgaja kale, ali i još jedan jako zanimljiv cvijet.

“I dalje ćemo da radimo sa sezonskim cvijećem, to je prioritet, dok od ove godine planiramo da krenemo sa proizvodnjom rezanog cvijeća, za početak probno da vidimo kako ćemo se snaći u tome. Prije dvije godine moj brat je došao do sadnog materijala lizijantusa, tj. pustinjske ruže. Jako interesantna biljka, a nisam imao priliku da vidim da li neko radi sa njom na ovim prostorima, a ima jako puno mogućnosti – na jednoj grani bude deset cvjetova, ima dvije berbe u toku godine – u junu i julu, te krajem oktobra i početkom novembra mjeseca. Taman u periodu svadbu, a najvažnije je za tu biljku što cvijet traje do mjesec dana”, kaže je Uroš.

Kada je riječ o radnom danu uzgajivača cvijeća Uroš kaže da nije prenaporno, ali da posla ima. Cvijeće traži pažnju, a u ovom proljetnom periodu prvo što se ujutru radi, kaže on, provjetravaju se plastenici, da bi izašao višak vlage, da se spusti temperature, zatim zalijevanje sadnica.

Pored dobrog cvijeća, kupac može da računa da će u rasadniku “Šušak” dobiti i pravi savjet kako da brine o njemu, odnosno, čime treba da ga prihranjuje, kako da orezuje i da ga održava. Jer, ko hoće da ima lijepe balkone treba biljke da održava, prska redovno, prihranjuje sedmično i da ima određeni supstrat, poručuje naš sagovornik.

Zato požurite i obezbjedite sebi mir, ljepotu i taj divan miris koji cvijeće šire oko sebe, jer nema veće nježnosti i senzualnijeg mirisa od onog koje proljeće donosi u naš svijet.

“I nije dovoljno samo živjeti! “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!”

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*