Košarac u posjeti farmi Usorac: “Nećemo odustati od uvođenja zaštitnih mjera”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Staša Košarac posjetio je farmu predsjednika Udruženja poljoprivrednika BiH, Vladimira Usorca u Prnjavoru, sa kojim je razgovarao o stanju u oblasti mljekarstva BiH kao i uvođenju zaštitnih mjera domaće proizvodnje prvenstveno prelevmana i carinske stope na uvoz svinjskog i goveđeg mesa. Košarac je prethodno posjetio i firmu Madi iz Tešnja i poručio da izvoz bh piletine u EU nije i neće biti ugrožen.

Na sastanku ministra Staše Košarca sa predsjednikom Udruženja poljoprivrednika BiH, Vladimirom Usorcem i načelnikom opštine Prnjavor, Darkom Tomašem, na farmi Usorac u Prnjavoru poručeno je da ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa neće odustati od prijedloga za zaštitu domaće proizvodnje odnosno uvođenje prelevamana i carinske stope na uvoz goveđeg i svinjskog mesa.

Usorac je poručio da je ovaj sastanak samo prethodnica sutrašnjem sastanku kod predsjednika SNSD-a Milorada Dodika sa poljoprivrednim proizvođačima. Usorac dodaje da ministarstvo na čelu sa ministrom Košarcem ne odustaje od zaštitnih mjera domaće proizvodnje te da ukoliko i ovaj put toj mjeri izostane podrška od strane pojedinih ministara smatraće da su korumpirani i da rade za uvozni lobi i mesoprerađivače.

Košarac je dodao i da nisu tačne tvrdnje pojedinih mesoprerađivača da će ukoliko uvođenje carina i prelevmana na uvoz mesa ne budu pratile iste mjere i na prerađevine od mesa da će njihovim otkupom domaćeg mesa doći do poskupljenja njihovih gotovih proizvoda.

Ministar Košarac se ranije danas sastao sa rukovodstvom kompanije “Madi” u Tešnju i posjetio kompleks eksploatacionih farmi matičnih jata Raduša. Izjavio je da su zlonamjerne insinuacije da će izvoz bh piletine u EU biti zabranjen i obustavljen i naglasio da to nije tačno.

Prilikom posjete farmi Usorac bilo je riječi i o situaciji u oblasti mljekarstva gdje je rečeno da je opština Prnjavor jedna od tri najveća proizvođača mlijeka u RS. Načelnik Tomaš je istakao da ova opština za poljoprivredu izdvaja više od pola miliona KM a da su poljoprivrednici Prnjavora od resornog ministarstva dobili još 3,7 miliona maraka u vidu podsticaja. U opštini Prnjavor inače ima 2.561 registrovan poljoprivredni proizvođač.

Iz ministarstva navode i da proizvođači mlijeka danas imaju mogućnost izvoza u zemlje CEFTA i EU kao i da se radi na razvijanju nekih novih tržišta, poput Turske i Rusije kao i područja arapskih zemalja kako bi se ovaj posao učinio što stabilnijim.

TV K3

6 Comments

  1. Има једна пјесма од Индире, а зове се:
    ЛОПОВ ЛОПОВУ

  2. Sta je sad ?????
    Vise se neprodaje farma gospodine Usorac.
    A onako usput , dosti Vam nebi trebali tako setati po farmi nego u zastitnom odjelu da nezaraze zivotinje.

  3. Svu ciglu,posebno parohijsku, u prečniku 30km bilo je poželjno skloniti na sigurno,vispreni neStaša je alergičan na ciglu.

  4. Vlado pizdo jedna,pa jesi rekao prije nekoliko dana da nema sanse da pricas sa smecem kao sto je Kosarac…..jesi govno sunce ti jebem

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*