Koje su moguće posljedice ekološke katastrofe po Prnjavor i sliv Ukrine od uginule ribe u Ribnjacima

Koje su moguće posljedice?

Ogromna količina ribe koja je u procesu raspadanja može da ugrozi i zdravlje stanovništva ukoliko se podhitno ne ukloni, ističe za RSE Dragana Golub, vanredna profesorica u oblasti ekologije, zaštite biodiverziteta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci.

Trebalo bi uraditi analizu vode iz tih ribnjaka, jer postoji opasnost od trovanja ukoliko bi voda sa velikom količinom mikroorganizama došla u kontakt sa pitkom vodom.

„Ta voda je sada puna mikroorganizama. Trebalo bi uraditi analizu vode iz tih ribnjaka, jer postoji opasnost od trovanja ukoliko bi voda sa velikom količinom mikroorganizama došla u kontakt sa pitkom vodom“, kaže profesorica Golub.

Voda iz ribnjaka se, po njenim riječima, može miješati podzemnim putem sa okolnim izvorima vode. Dodatnu opasnost predstavljaju najave kišnog vremena, što bi izvodnim kanalima vodu iz ribnjaka sprovelo do rijeke Ukrine. Ukrina od ribnjaka teče ka Opštini Derventa gdje se dalje ulijeva u rijeku Savu.

„Neophodno bi bilo da se ta riba prvo eliminiše. To mora da se vadi iz vode i da se na adekvatan način zbrine, deponuje ili spali. Onda u tom smislu slijede neki koraci u smislu oporavka tog područja“, poručuje Golub.

U Centru za životnu sredinu iz Banje Luke ističu da su prnjavorski ribnjaci primjer i nemarnog odnosa prema prirodnim resursima, s obzirom da se nalaze u prirodnom staništu mnogih životinja i da koriste resurse čak dvije rijeke, Vijake i Ukrine.

„Ovi ribnjaci su mnogo značajniji od same proizvodnje i prodaje ribe. Oni su značajni sa aspekta biodiverziteta, posebno su stanište velikog broja vrsta ptica. Nadam se da će se uključiti institucije na svim nivoima vlasti da se što prije ova ekološka katastrofa zaustavi i da se spriječe dalje posljedice“, kaže za RSE potpredsjednica Centra za životnu sredinu Jelena Ivanić.

Šehabović o vremenu ekološkog nasilja

Ivanić ističe da je potrebno do kraja istražiti pomor ribe u prnjavroskim ribnjacima, te utvrditi i sankcionisati odgovorne.

„Slična situacija je zadesila i ribnjak ‘Bardača’ kod Srpca, na sjeveru BiH. Nadam se da i ovi ribnjaci neće doživjeti istu sudbinu“, poručila je Ivanić.

Šta je poznato o ribnjaku kod Prnjavora?

Ribnjak je kod Prnjavora osnovan još 1903. godine. U sadašnjem obliku izgrađen je šezdesetih godina prošlog vijeka u potpuno državnom vlasništvu.

Procesom privatizacije u septembru 2001. je u sudski registar upisan kao akcionarsko društvo.

Radio Slobodna Evropa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*