Jan Konopka – najveći pljačkaš i ženskaroš iz “Male Evrope”

IZVOR: VREME, PRINTSCREEN

U selima oko Prnjavora krajem 1933. pojavio se razbojnik koji je pljačkao bogate, a plijen dijelio siromašnima. Osim toga, bio je i veliki zavodnik…

“Juče je u jedan čas popodne uhvaćen u selu Šereg-Ilovi poznati i ozloglašeni odmetnik Jan Konopka, koga već više od pola godine gone potjere po prnjavorskom i okolnim srezovima. Odmetnika su uhvatili seljaci iz sela Šereg-Ilove, poslije duge i krvave borbe sa njim i tom prilikom ga teže ranili sa tri metka iz lovačke puške…”

Ovako su 1. maja 1934. godine “Vrbaske novine” izvjestile o hapšenju Jana Konopke, čuvenog hajduka, ali i ženskaroša, lopova “široke ruke” i svojevrsne medijske zvijezde toga doba.

Listovi širom Kraljevine Jugoslavije izvještavali su krajem 1933. i početkom 1934. da se u okolini Banjaluke pojavio razbojnik koji pljačka bogatije posjednike po selima i plijen dijeli sa siromašnim jatacima. “U tom pogledu bio je široke ruke i njegovi jataci su stalno lansirali glasove o Konopkinom velikom milosrđu prema sirotinji i tobože borbi protiv bogataša. I, u početku odista te legende su izgledale istinite, ali poslije se vidjelo da Konopka pljačka na koga naiđe”, pisali su beogradski listovi.

Konopka je imao široku mrežu od nekoliko desetina jataka, ali i isto toliko ljubavnica. Nakon hapšenja,  tokom istrage, razbojnik je otvoreno govorio o pljačkama kao i o svojim ljubavnim uspjesima. Tvrdio je da je održavao intimne odnose sa desetinama žena, kojima je izgleda prijalo njegovo društvo.

Ko je, u stvari, bio Jan Konopka?

Hajduk koji je držao u strahu i pripravnosti stanovništvo i organe vlasti tokom 1933. i 1934. godine na prostoru Prnjavorskog, Banjalučkog, Bosanskogradiškog, Teslićkog i Derventskog sreza rođen je decembra 1906. godine u selu Rakovac kod Prnjavora, u porodici poljskih (galicijskih) doseljenika. Njegovo selo pripadalo je prostoru poznatom pod imenom “Mala Evropa”, zbog mnoštva etničkih grupa koje su tu živjele.

Janovi roditelji nisu se, kao i veliki broj drugih poljskih i rusinskih doseljenika, uspjeli domoći državnih parcela na koje su planski naseljavani seljaci iz različitih dijelova Austrougarske, pa se već na samom početku i u Bosni suočavaju sa siromaštvom od kojeg su pobjegli iz Galicije. U potrazi za boljim životom njegov otac napušta porodicu i odlazi u Ameriku, dok se Janova majka “vucala po selima”.

mondo.ba

7 Comments

 1. Ako je stvarno takav bio.I danas bi trebalo takvih ljudi. Da pomaže sirotinji a i da iskurči ove zenturače što se muvaju po ovim strankama natiču se da se slikaju a djecu ostavilo kod kuće da čova čuva!

 2. Zasto lazete kad su moji roditelji pricali meni o tom.I poljaci su sa ukraincima doselili jel ih Hitler protjero iz njihovih posjeda a posto su ovdje pre prvog sv.rata bili svabe.Pa su svabe otisle za Njemacku a na njihovo zemljiste su dosli ukrainci i poljaci koji su donjeli kulturu ovdje.Sram vas bilo debili jedni procitajte istoriju ako ne znate.A jan jest pljacko al je sve davo sirotinji i nista nije sebi ostavljo.Fujjj gadovi jebo vas onaj ko vam dao licencu da piste lazi.Jel i moja baka je doselila iz Poljske u prvom svjetskom ratu..

  • @ sali
   У Раковцу који се овде помиње никада нису били насељени Нијемци, већ искључиво Пољаци, и Хитлер није имао везе са њиховим насељавањем јер се то десило након анексије БиХ од стране Аустроугарске, сад не спорим да је народ долазио и након Првог рата , али спорадично и сигурно нису у то вријеме могли добити земљу за усељење с да је не купе. Нијемаца је било у Шерег Илови, Шибовској итд према Штрбцима ..

  • Kultura izrazavanja vam je ravna nuli ako vec tako citate kao sto pisete njima tj.komentarisete zali Boze vaseg vremena.

  • E, ako je to ta tvoja kultura,ne znam šta da ti kažem…,dosta ti je jadna ta tvoja kultura.
   Boli koliko si prost ili prosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*