Izložba posvećena banu Stefanu Drugom Kotromaniću

U prostorijama Narodne biblioteke u Prnjavoru danas je otvorena izložba posvećena banu Stefanu Drugom Kotromaniću povodom 700 godina od početka njegove samostalne vladavine.

Autor izložbe Dejan Došlić sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci rekao je Srni da je na ovaj način pokušao široj javnosti prikazati život i vladavinu jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji srednjovjekovne Bosne.

– Posjetioci će moći da vide rodoslovno stablo porodice bana Stefana, dio izložbene postavke posvećen je ekonomskom usponu srednjovjekovne Bosne jer je u vrijeme njegove vladavine došlo do razvoja rudarstva, kovanja novca, trgovine i gradova, svih elemenata koji su pomogli kasnijem jačanju i razvoju države, a jedan pano posvećen je i njegovoj smrti – naveo je Došlić.

On je istakao da su posebno zanimljivi fenomeni iz perioda vladavine Stefana Drugog Kotromanića, prije svega svetac zaštitnik srednjovjekovne Bosne Sveti Grigorije čudotvorac, pojašnjenje ko su bili dobri Bošnjani i šta je Crkva bosanska.

– Iako izložba nije obimna bilo je potrebno dosta vremena da se tekst, slika i fotografije uklope u jednu cjelinu razumljivu ne samo istoričarima, nego i posjetiocima – kaže Došlić.

Direktor Narodne biblioteke u Prnjavoru Dušan Marić naglasio je da ova ustanova često za sugrađane organizuje predavanja sa istorijskom tematikom, u čemu odličnu saradnju imaju sa banjalučkim Filozofskim fakultetom, a u goste su im dolazili i predavači iz Beograda, Novog Sada, Kosovske Mitrovice.

– Naši sugrađani su imali priliku da više saznaju o cjelokupnom istorijskom periodu od srednjeg vijeka do danas i drago nam je što za svako predavanje vlada velika zainteresovanost – rekao je Marić Srni.

On je najavio da će u Narodnoj biblioteci u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom “Prosvjeta” iz Prnjavora i Banjaluke biti održano predavanje i promocija knjige “Srpski prosvetitelji”, kao i predavanje u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Izložbena postavka posvećena životu i vladavini bana Stefana Drugog Kotromanića biće otvorena za posjetioce u narednih 14 dana.

RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*