“I ne bi predstava” otvara Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske

Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske, koji se ove godine organizuje 22. put, otvoriće sutra u 19.30 komad “I ne bi predstava” u izvedbi domaćina festivala Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Prnjavor.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti imaće priliku da do subote uživaju u pozorišnim ostvarenjima mladih glumaca, a prema riječima Brankice Radonjić, umjetničkog rukovodioca Dramske scene, sve je spremno za pozorišnu čaroliju.

“U okviru festivalske sedmice Prnjavorčani će uživati u 11 programa, od čega 10 pozorišnih predstava, devet u takmičarskoj selekciji. Radujemo se što je selekcija i ovogodišnjeg festivala takva da će se sigurno pronaći žanr koji će zadovoljiti sve ukuse, od komedije preko klasičnog pozorišnog izraza do pozorišnih eksperimenata i novih čitanja književnih djela”, istakla je Radonjićeva za “Nezavisne”.

Kako je rekla, selekcija je obuhvatila pozorišnu produkciju amaterskih pozorišta Republike Srpske, ali i dramske grupe koje djeluju u okviru gimnazija iz Doboja i Bijeljine, a selektor festivala je Novica Bogdanović.

“U dnevnim terminima će se učenicima predstaviti Zvornik, Novi Grad, Srbac, Doboj i Bijeljina, a za građanstvo će u večernjim terminima igrati Derventa, Bileća, Laktaši i na kraju Banjaluka u čast nagrađenih”, navela je Radonjićeva.

Inače, festival se organizuje u saradnji Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske i Dramske scene prnjavorske “Prosvjete”, a pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Prnjavor i Centar za kulturu Prnjavor.

Da je Prnjavor grad pozorišta, potvrđuje činjenica da je upravo ovaj grad treći put domaćin ovog festivala, a mjesto pozorišnih susreta bio je i 2002. i 2013. godine.

Prema Pravilniku festivala, nagrade i pohvale iz svih domena pozorišnog stvaralaštva dodijeliće tročlani stručni žiri, a nagrade će dodijeliti i žiri publike koji će činiti učenici prnjavorskih osnovnih i srednjih škola.

“Na ovaj način ćemo dobiti i povratnu informaciju koja predstava se najviše dopala mladima zbog kojih ovaj festival primarno i postoji”, rekla je ona.

Dvije decenije postojanja i rada Dramske scene obilježene su ove godine, a upravo je ovaj jubilej jedan od razloga zašto se festival održava upravo u Prnjavoru.

“Mi smo tokom proteklih 20 godina izgradili ne samo svoju nego i uopšteno edukovanu pozorišnu publiku, na šta smo posebno ponosni. Povodom jubileja objavili smo foto-monografiju ‘Decenije od snova satkane’, gdje smo ukoričili istorijat našeg rada, potkrijepljen fotografijama, statistikom i ispovijestima. Veče o nama, u okviru festivala, planirano je za srijedu”, istakla je Radonjićeva dodajući da im je povodom Dana opštine ove godine dodijeljena Povelja opštine Prnjavor sa zlatnim grbom za razvoj pozorišne umjetnosti.

Dalje navodi da sama činjenica da sezonu završe sa prosječno 60 javnih nastupa dovoljno dokazuje da je u Prnjavoru izuzetno živa pozorišna scena.

“Postoje i veći gradovi koji nemaju ne samo profesionalnu nego ni amatersku pozorišnu scenu, što je veoma neobično imajući u vidu savremene tendencije u obrazovanju, kao i činjenicu da živimo u doba multimedijalnih sadržaja i kada je scenska igra potpuno bliska djeci i mladima”, objašnjava ona dodajući da je Dramska scena ponosni nosilac 94 festivalske nagrade, a iščekuju i jubilarnu stotu.

Adnan Selimović – Nezavisne novine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*