Hraniteljstvo – Ruke podrške djeci i starijim osobama

U Centru za socijalni rad u Prnjavoru intenzivno rade na realizaciji projekta “Razvoj hraniteljstva u Republici Srpskoj” , koji je prošle godine započelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u saradnji sa Unicefom.

Кampanja se odvija pod sloganom “Svako dijete treba porodicu. Otvori srce, postani hranitelj”.

Psiholog u Centru za socijalni rad Gabrijela Janković u izjavi Srni kaže da je na osnovu podataka sa terena izražena potreba za većim brojem hraniteljskih porodica.

“Naš cilj je da razvijemo hraniteljstvo na području lokalne zajednice kao najbolji vid zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, ali i starijih lica koji su u stanju potrebe. U datim okolnostima se procjenjuje da li je ta mjera zaštite najadekvatnija i da li je u trenutnim okolnostima u interesu korisnika” , pojašnjava Jankovićeva.

Ona kaže da je hraniteljstvo human, ali odgovoran i zahtjevan oblik brige o maloljetnom djetetu ili starijem licu, kojem je potreban taj vid zbrinjavanja.

“Hraniteljstvo za razliku od institucionalnog smještaja djece pruža odrastanje u porodičnom okruženju, zdravije je i prirodnije. Lice koje je zainteresovano da prođe obuku za hranitelja Centru za socijalni rad podnosi zahtjev, kao i druge dokumente na osnovu kojih se utvrđuju potrebni uslovi i sposobnost da preuzme punu odgovornost za staranje” , napominje Jankovićeva.

Nakon što se obradi dostavljena dokumentacija obavljaju se intervjui, terenske posjete domaćinstvima i sveobuhvatna timska obrada koja podrazumijeva procjenu kompetencija da li zainteresovano lice može da obezbjedi sigurno okruženje za kornisnika, da li je u stanju da zadovolji njegov potrebe uz istovremeno očuvanje njegovog identiteta.

“Važno je da obuka sa hraniteljskom porodicom ne prestaje ni nakon dobijanja sertifikata o hraniteljstvu. To je proces koji traje i za vrijeme boravka djeteta ili starijeg lica u hraniteljskoj porodici, timski rad koji ima za cilj da djeca u porodičnom okruženju imaju mogućnosti da razvijaju svoje potencijale, ali i da održavaju kontakt s svojom biološkom porodicom” , istakla je Jankovićeva za Srnu.

Ona napominje da je jedna od najvećih zabluda o hraniteljstvu poistovjećivanje sa usvajanjem.

“Usvajanjem se zasnivaju odnosi srodstva, kao i prava i dužnosti koja po zakonu postoje između roditelja i djece, dok hraniteljstvo predstavlja privremeni oblik zbrinjavanja. Zadatak svih nas koji brinemo o djetetu je da se održava saradnja sa biološkom porodicom koja je u mnogim slučajevima neadekvatna za trenutno staranje o djetetu, ali je i dalje njegova porodica” , kaže Jankovićeva.

Jankovićeva je napomenula da se sva zainteresovana lica koja žele da postanu hranitelji mogu prijaviti u Centar za socijalni rad, g dje će na sva pitanja i nedoumice koje imaju dobiti adekvatan i stručan odgovor.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*